Απεργία ΒΜΑ

Πρωτοφανούς διάρκειας απεργία ξεκινούν οι ειδικευόμενοι γιατροί στην Αγγλία με μοναδικό αίτημα καλύτερους μισθούς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνεχή κινητοποίηση στην ιστορία του NHS, του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, το οποίο πρόσφατα γιόρτασε τα 75α γενέθλιά του.

Η προηγούμενη κινητοποίησή τους ήταν στα μέσα Ιουνίου.

«Μπορούμε να ακυρώσουμε την απεργία αυτή, αν η βρετανική κυβέρνηση ακολουθήσει το παράδειγμα της κυβέρνησης της Σκωτίας, η οποία έκανε νέα πρόταση στους γιατρούς, με αποτέλεσμα αυτοί να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους» ανέφερε ο ΒΜΑ.

Το συνδικάτο BMA αναφέρει ότι οι εκπαιδευόμενοι γιατροί έχουν χάσει το 26% του μισθού τους σε πραγματικούς αριθμούς από το 2008, όταν επιβλήθηκε πρόγραμμα λιτότητας στις υπηρεσίες υγείας. Τώρα ζητούν αύξηση κατά 35% των μισθών τους, κάτι στο οποίο είναι αντίθετη η κυβέρνηση Σούνακ.

Η ΟΕΝΓΕ, σε αντίθεση με τον ΒΜΑ, μετά βίας συμπεριλαμβάνει στα αιτήματα το ζήτημα των μισθολογικών αυξήσεων και όταν το πράττει βάζει τις αυξήσεις στην τελευταία σειρά μιας εικοσάδας αιτημάτων. Αυτή η αξιολόγηση προφανώς εντάσσεται στην ιδεολογική ακαμψία του ΚΚΕ που πιστεύει πως η εξαθλίωση αποτελεί .. επαναστατικό παράγοντα!

Ελπίζουμε η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ να εγκαταλείψει τις αγκυλώσεις της, ν’ αντιληφθεί την κεφαλαιώδη σημασία του μισθολογικού και όταν συναντηθεί με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να το προτάξει και ν΄ ακολουθήσει την τακτική των συναδέλφων μας στη Μ. Βρετανία, ώστε να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να καθήσει στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί αξιοπρεπείς μισθούς, πράγμα που έχει να συμβεί από το 2008, όταν υπογράφτηκε η κλαδική συμφωνία μεταξύ της ΟΕΝΓΕ και της τότε κυβέρνησης.