Απεργιακή θύελλα

Κύμα αντιδράσεων για τα νέα οικονομικά μέτρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

Σκληρές αντιδράσεις και απεργιακό μπαράζ από τα εργατικά συνδικάτα φέρνουν τα νέα οικονομικά μέτρα, με πρωταγωνιστές τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ).

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε 24ωρη απεργία σε όλο το Δημόσιο στις 16 Μαρτίου. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει διαδήλωση. Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας και συλλαλητήριο. Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική μείωσης του εισοδήματος και των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και για επιβάρυνση του κλίματος στα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Προτείνει ακόμα νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ σε ημερομηνία αμέσως μετά το συνέδριο της Συνομοσπονδίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και άμεσου συντονισμού.

Όπως παρατηρεί η ηγεσία της ανώτατης δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης, η στοχοποίηση και θυματοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων με τη συνοδεία ενός άθλιου προπαγανδιστικού, τρομοκρατικού λαϊκισμού, που θέλει ράκη τους υπαλλήλους, οδηγεί σε διάλυση τις δημόσιες υπηρεσίες. Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι «τα κυβερνητικά μέτρα εξαθλιώνουν τους ήδη χαμηλότερους μισθούς σε όλη την Ευρώπη οδηγώντας σε παρατεταμένη ύφεση και ανεργία. Τα άδικα και μονομερή μέτρα είναι πρωτοφανή και προφανή για κάθε πολίτη».

Εξάλλου, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι τα μέτρα είναι άδικα και μονομερή και η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί τους προσεχείς μήνες, καθώς πέραν των αγορών, των κερδοσκόπων και των αρπαχτικών υπάρχει η πραγματική αγορά η οποία οδεύει σε βαθιά ύφεση και σε έκρηξη της ανεργίας. Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι κανένα μέτρο δεν επιβαρύνει όλους αυτούς που χρόνια τώρα θησαυρίζουν, φοροκλέπτουν, φοροδιαφεύγουν και υπαγορεύουν πολιτικές που έφερα την χώρα σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η συνέχιση αυτής της πολιτική θα οδηγήσει σε ένταση των κοινωνικών αντιθέσεων και αντιδράσεων και σε διόγκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Από την πλευρά της, η ΠΟΠΟΚΠ (Ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία) παρατηρεί ότι η ανακοίνωση των σκληρών μέτρων έρχεται σαν καταιγίδα να σαρώσει, να ισοπεδώσει και να συρρικνώσει χωρίς διακρίσεις εισοδήματα και συντάξεις, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

ΕΙΠΑΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

(πρόεδρος της ΓΣΕΕ)

«Μονομερή μέτρα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη. Τα κορόιδα συνεχίζουν να πληρώνουν»

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ

(πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ)

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική αδικία από έναν άθλιο λαϊκισμό»

Συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα

Η ΠΟΡΕΙΑ των συνταξιούχων που αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας να παγώσει όλες τις συντάξεις για το 2010, έφθασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει και η ΟΛΜΕ. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης κήρυξε στάση εργασίας για την Τετάρτη 10 Μαρτίου, ενώ μετέθεσε την προγραμματισμένη απεργία της 8ης Μαρτίου για τις 16 του μήνα, ώστε να συμπέσει με την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Εξάλλου, σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν στις 8 και 9 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στις Εφορίες, όπως αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΔΟΥ σε έκτακτη συνεδρίαση αντιδρώντας στην εισοδηματική πολιτική για το 2010. Τέλος, για σήμερα το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

«Ο περιορισμός της κατανάλωσης θα οδηγήσει σε λουκέτα» 

ΣΦΟΔΡΕΣ ήταν οι αντιδράσεις και των φορέων της αγοράς μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση. «Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση κινούνται δυστυχώς σε λάθος κατεύθυνση και το πιθανότερο είναι ότι θα υπονομεύσουν, αντί να ενισχύσουν, την προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. Από την πλευρά της, η ΓΣΒΕΕ τόνισε ότι «από αύριο θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι, και κυρίως η κυβέρνηση, να μιλάμε για ανάπτυξη και παραγωγή, αλλά και για μέτρα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που είναι μπροστά μας, της στάσης πληρωμών από την πραγματική οικονομία».

Την έντονη ανησυχία του για το κατά πόσο τα συγκεκριμένα μέτρα θα αποφέρουν μέσω της εξοικονόμησης πόρων τα αναμενόμενα αποτελέσματα εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, λέγοντας ότι «ο περιορισμός της καταναλωτικής ζήτησης που είναι προφανώς αναμενόμενος, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε λουκέτα στην αγορά». Πάντως, σε ό,τι αφορά τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού, οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδος ξεκαθάρισαν ότι «σχετικά με τον 13ο και τον 14ο μισθό δεν υπάρχει καμία σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, δεν θα μειωθεί καμία απολαβή εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα».

Την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση στη λήψη μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα προτείνει ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Θεόδωρος Βάρδας, ο οποίος ανησυχεί για το ενδεχόμενο «πορτογαλοποίησης» της οικονομίας.