Απεργιακό μπαράζ «Παγώνουν» οι μισθοί, «θερμαίνεται» η ΑΔΕΔΥ

Με απεργιακό μπαράζ ετοιμάζονται να απαντήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη μείωση των ονομαστικών αποδοχών τους

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μείωση των ονομαστικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από 3% έως πάνω από 15% οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει όλους τους μισθούς στο Δημόσιο και να περικόψει τα επιδόματα κατά 10%, πλην του οικογενειακού. Σε ακραίες περιπτώσεις- στα «ρετιρέ» του Δημοσίου- οι απώλειες ξεπερνούν ακόμη και τις 10.000 ευρώ τον χρόνο. Αυτό εκτιμά η ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει κηρύξει απεργία για τις 10 Φεβρουαρίου διαμαρτυρόμενη για την πολιτική λιτότητας. Στον δρόμο των απεργιακών κινητοποιήσεων οδηγείται και η ΓΣΕΕ, η οποία αποφασίζει σήμερα 24ωρη απεργία πιθανότατα για τις 24 του μήνα, ενώ την ίδια στιγμή οδηγούνται σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες για τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στο Βήμα- Οικονομία, σελίδα 4).

Το μπαράζ των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο ξεκινά ωστόσο από σήμερα με τη 48ωρη απεργία των τελωνειακών και των εφοριακών, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από τα μέτρα της κυβέρνησης λόγω των υψηλών επιδομάτων και εν γένει των προνομιών που απολαμβάνουν. Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι επίσης αντιδρούν στις περικοπές των επιδομάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, η αυστηρή εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό θα οδηγήσει σε απώλειες από 30 έως και 800 ευρώ μηνιαίως των αποδοχών όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων στα υπουργεία, αλλά και όλων των εργαζομένων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι για το τρέχον έτος θα λάβουν μηδενικές αυξήσεις με εξαίρεση την εξομάλυνση.

Μάλιστα οι απώλειες για ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα είναι μεγαλύτερες στην περίπτωση κατά την οποία επικρατήσουν οι πιο «σκληρές προτάσεις», όπως φαίνεται να συμβαίνει, οι οποίες προβλέπουν ακόμη και την κλιμακωτή περικοπή των επιδομάτων από 10% έως 20%, με μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» στα «ρετιρέ» του Δημοσίου.

Ετσι κι αλλιώς, όμως, η περικοπή των επιδομάτων κατά 10% που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με το πάγωμα των μισθών, με την ενιαία φορολόγηση και το ψαλίδι σε υπερωρίες, θα επιφέρει σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απώλειες στο πραγματικό εισόδημά τους που αγγίζουν ή και υπερβαίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 20%. Η απόφαση για το «πάγωμα» θα συμπαρασύρει μάλλον και τις συντάξεις του Δημοσίου, αν και κανένας από το οικονομικό επιτελείο δεν είναι ακόμη σε θέση ή δεν θα ήθελε να αναπτύξει περαιτέρω τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Βεβαίως, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης κλείνει και ένα παράθυρο φοροδιαφυγής για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι σε περιπτώσεις κυρίως αποσπάσεων αποφεύγουν να δηλώσουν στην Εφορία τα επιδόματα τα οποία λαμβάνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε από το Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης υπάλληλοι αποσπασμένοι στο ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα έπρεπε να δίνουν παράδειγμα εντιμότητας, παραπέμφθηκαν ενώπιον του πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου επειδή διαπιστώθηκε ότι απέκρυπταν φορολογητέο εισόδημα και υπέβαλλαν ψευδείς φορολογικές δηλώσεις.

O πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ πάντως κ. Σπ. Παπασπύρος σε δήλωσή του προς «Το Βήμα» επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου θα δώσουν την απάντησή τους στα μέτρα της κυβέρνησης και θα διεκδικήσουν μια πολιτική που θα οδηγεί πραγματικά στην έξοδο από την κρίση. «Τα μέτρα αυτά», επισημαίνει, «δεν συνιστούν έξοδο από την κρίση, με δεδομένο ότι και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πάγωμα των μισθών χωρίς να υπάρξει μείωση των ελλειμμάτων. Ως εκ τούτου οι προτάσεις και οι διεκδικήσεις για ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος είσπραξης των δημοσίων εσόδων και για αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών είναι επείγουσα ανάγκη και δεν προωθείται με ψαλίδι στους μισθούς και στις συντάξεις και με το ξύλο στα αφτιά των “μονίμως υπόπτων” δημοσίων υπαλλήλων».