Απεργίες για εφημερίες και προσλήψεις

Mε 24ωρη πανελλαδική πανιατρική απεργία μετά το Πάσχα απειλεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εάν έως τα μέσα Απριλίου δεν υπάρξουν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου. Την ίδια ώρα, οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν ήδη αποφασίσει για 48ωρη απεργία στις 28 και 29 Μαρτίου με βασικά αιτήματα προσλήψεις προσωπικού, νέο μισθολόγιο και νέο ωράριο (πενθήμερο, εξάωρο πρωινό και 48- 58 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως για ειδικευμένους και ειδικευόμενους αντίστοιχα).

Χθες, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινός, αναφέρθηκε στα αιτήματα του ιατρικού κλάδου που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αναπροσαρμογή των αμοιβών των ιατρικών πράξεων, την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ Συλλόγου και υπουργείου που θα ισχύει για όλους τους γιατρούς και τα ασφαλιστικά ταμεία και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της υπερπληθώρας γιατρών. Επιπλέον, οι γιατροί ζητούν την ενσωμάτωση των προτάσεων των Ιατρικών Συλλόγων στο υπό τροποποίηση Π. Δ. για την ίδρυση και τη λειτουργία των ιδιωτικών φορέων παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ειδικά όσον αφορά τη διεύθυνση των φορέων, που προτείνεται να γίνεται από όργανα που απαρτίζονται κατά πλειοψηφία (τουλάχιστον 51%) από γιατρούς.

Αναφορικά με το θέμα της αναπροσαρμογής των αμοιβών των ιατρικών πράξεων ο κ. Καλοκαιρινός φάνηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομίας, είναι θετικό στην πρόταση του ΠΙΣ για αύξηση της αμοιβής ορισμένων εξετάσεων (ακτινογραφία θώρακα από 3,5 ευρώ που είναι σήμερα σε 6 ευρώ και γενική ούρων στα 3 ευρώ από τα 1,7 ευρώ).

Παράλληλα, σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, κάνει λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα», τονίζοντας ότι «οι υποσχέσεις του υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου, για ευρείες αλλαγές στο εφημεριακό και μισθολογικό καθεστώς έχουν μείνει λόγια κενά περιεχομένου».