Απεργοσπασίας συνέχεια κατά των γιατρών του ΙΚΑ!

Βενιζέλος Β.

Με πανελλαδική απεργία για όλη την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζουν οι γιατροί του ΙΚΑ τις κινητοποιήσεις τους κατά του πολυνομοσχεδίου Λοβέρδου, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν επίσης οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι ιδιώτες συνάδελφοί τους.

 

Κλειστά και την ερχόμενη εβδομάδα τα πολυιατρεία του ΙΚΑ

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αφαιρεί ουσιαστικά τα συνταγολόγια από τους γιατρούς του ΙΚΑ, ενώ ο υπουργός Υγείας εξαπέλυσε χθες επίθεση σε πολύ υψηλούς τόνους κατά των τελευταίων. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησε από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλο, ο Αν. Λοβέρδος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “θα προχωρήσουμε στην εγκαθίδρυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δεν κάνουμε πίσω. Αντιδρούν γιατί χάνουν τα κεκτημένα τους. Το γεγονός ότι 5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα εξυπηρετούνται αρχικά από 26.000 γιατρούς και, στη συνέχεια, από 36.000 τούς στενοχωρεί”.

Από την πλευρά του, ο Γ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για την “αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης”, ενώ χαρακτήρισε το ισχύον σύστημα ως άναρχο, με πελατειακά και συντεχνιακά χαρακτηριστικά.

Ο Ροβ. Σπυρόπουλος ανακοίνωσε τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης για την εξουδετέρωση της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ, με τις οποίες τα συνταγολόγια περνούν στα χέρια των ασφαλισμένων του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, “από μεθαύριο, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα οποιοδήποτε γιατρό, από το σύνολο των 20.000 περίπου ιατρών, συμβεβλημένων με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ.

Οι ασφαλισμένοι, όταν επισκέπτονται τους γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους.

Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, για λίγες εβδομάδες και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν όνομα, αριθμό μητρώου και ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

Οι συνταγές αυτές εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ φαρμακείων και εξοφλούνται με τη διαδικασία που με απόλυτη σαφήνεια καθορίζεται στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στη Βουλή. Στο ίδιο σχέδιο νόμου καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής των ιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, σύμφωνα με το Π.Δ. 57/2005.

Για τον σκοπό αυτό, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα της αμοιβής τους, συμπληρώνουν σε ανεξάρτητο φύλλο του προσωπικού τους συνταγολογίου τα στοιχεία του ασφαλισμένου, καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα. Το σύνολο αυτών των δελτίων υποβάλλεται στο τέλος του μήνα, στο ΙΚΑ και καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στον δικαιούχο γιατρό”.