Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ στην αναστολή εφαρμογής των Π.Δ. 88/99 και 76/05 για το καθεστώς εφημερίας των νοσοκομειακών γιατρών που προωθεί το υπουργείο Υγείας, εξέφρασαν χθες από κοινού η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι η έκδοση πληθώρας προεδρικών διαταγμάτων και νόμων σε εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία δεν απαλλάσσει το δημόσιο ως εργοδότη από την υποχρέωση υλοποίησης αυτών των νόμων και τη δημιουργία δομών για την υγεία, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.

Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσαν τον υπουργό Υγείας να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία και να συνάψει συλλογική σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ, στο πλαίσιο των δύο διαταγμάτων.

Οι οργανώσεις επεσήμαναν ακόμη πως το υπουργείο Υγείας αποτελεί καίριο υπουργείο για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την υγεία, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία με την υποχρέωση δημιουργίας τμημάτων Ιατρικής της Εργασίας, λειτουργίας Εσωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας Πρόληψης, λήψης μέτρων ενίσχυσης της ειδικότητας Ιατρικής της Εργασίας και δημιουργίας θέσεων ΔΕΠ ιατρικής της εργασίας στις υπάρχουσες Ιατρικές Σχολές. Σημείωσαν πως η υποχρέωση αυτή απορρέει και από τον ν. 3329/05, όπου στα πλαίσια των ΔΥΠΕ προβλέπεται σύσταση Τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας.

Υπογράμμισαν ακόμη ότι ο μέχρι σήμερα τρόπος εφημέρευσης των γιατρών είναι παράνομος, αφού θα έπρεπε μέσω συλλογικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου και ΟΕΝΓΕ να προχωρήσει ο καθορισμός του χρόνου εργασίας, όπως η κοινοτική και ελληνική νομοθεσία επιβάλλει και ζήτησαν την έναρξη διαλόγου για την κατάρτιση προγραμμάτων εφημέρευσης, ώστε οι λειτουργοί της υγείας να εργάζονται με ασφαλείς συνθήκες και οι χρήστες των υπηρεσιών να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Για τον ίδιο λόγο, ξεκίνησε χθες πενθήμερη απεργία από τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αττικής και του Πειραιά, ενώ η κινητοποίηση θα κλιμακωθεί την Πέμπτη και Παρασκευή 18 και 19 Ιανουαρίου με 48ωρη απεργία σε ολόκληρη τη χώρα, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).