Απεργούν Τετάρτη και Πέμπτη γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή


Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα Τετάρτη  και αύριο  Πέμπτη  τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

 

«Διεκδικούμε ένα δωρεάν, δημόσιο, ποιοτικό, βιώσιμο σύστημα υγείας στην υπηρεσία του πολίτη», αναφέρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ζητάει «να πάψουν οι διαθεσιμότητες και η ομηρία των επί θητεία γιατρών, οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια προσφοράς στο ΕΣΥ δεν έχουν ακόμη μονιμοποιηθεί».

 

Επίσης, ζητεί άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού και «να σταματήσει το κλείσιμο και η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους εργαζόμενους στην υγεία και τους ασθενείς».

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζει σε ανακοίνωση της ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται σκληρά μόνο στα λόγια», ενώ υλοποιεί τις πολιτικές των μνημονίων «χωρίς να την απασχολούν τα κοινωνικά κουφάρια που αφήνει πίσω της».

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας που οδηγεί, όπως αναφέρουν, σε απολύσεις και διεκδικούν την πρόσληψη μόνιμου Υγειονομικού προσωπικού.

Τα νοσοκομεία «αποδεκατίστηκαν» από προσωπικό επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, αφού πάνω από 15.000 εργαζόμενοι αποχώρησαν χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας.