Απλά μαθήματα πολιτικής δράσης: το «χαράτσι»

div>Χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες προσπαθειών σε πανελλαδικό επίπεδο και το πολυδιαφημισμένο «χαράτσι» κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Τι να θυμηθούμε; Τις δηλώσεις ότι επίκεινται διακοπές ρεύματος σε ολόκληρα χωριά; Την καθημερινή τρομοκρατία από ορισμένα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ που συνεχώς ανέφεραν περιστατικά διακοπής της ηλεκτροδότησης; Τις σαδιστικής έμπνευσης αναλύσεις ορισμένων τηλεπαρουσιαστών αναφορικά με τους «χιλιάδες που θα βρεθούν χωρίς ρεύμα»; Τον συναγωνισμό ψεύδους ανάμεσα σε υπηρεσιακούς και κυβερνητικούς παράγοντες για το ποιος θα χαμηλώσει παρακάτω τον αριθμό όσων δεν πλήρωναν το «χαράτσι»; Είχαμε φτάσει μέχρι και να ακούσουμε ότι το 91% των καταναλωτών πλήρωσε την πρώτη δόση του ΕΕΤΗΔΕ!

Οι συλλογικές προσπάθειες των πολιτών ενάντια στο «χαράτσι» έβαλαν ένα οριστικό τέλος σε όλα αυτά. Σήμερα γνωρίζουμε ότι, βάσει στοιχείων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ένα ποσοστό μεταξύ 30%-40% των καταναλωτών δεν πλήρωσε το «χαράτσι». Αφενός γιατί δεν μπορούσε και, αφετέρου, διότι πείσθηκε ότι η συλλογική αντίσταση θα είχε κάποιο αποτέλεσμα. Έτσι φτάσαμε στην τροπολογία της 1ης Φεβρουαρίου, που ουσιαστικά αποσυνδέει την ηλεκτροδότηση από την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ.

Τι ισχύει με την τελευταία τροπολογία που κατέθεσαν στη βουλή:
  1. Εάν δεν έχει πληρωθεί το χαράτσι τέσσερις (4)μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, το «χρέος» μεταφέρεται στο Υπ. Οικονομικών και διαγράφεται από τα αρχεία της ΔΕΗ.
  2. Ο έφορος της αντίστοιχης ΔΟΥ που υπάγεται ο φορολογούμενος θα αποφασίζει για την περίπτωση έκδοσης εντολής διακοπής του ρεύματος. Αυτό βέβαια συνεπάγεται χρόνο, δεν είναι υπόθεση ημερών… Η απόφαση αυτή πρέπει να κοινοποιηθεί μετά στους φορολογούμενους.
  3. Εάν γίνουν όλα αυτά ο πολίτης έχει προθεσμία δύο (2) μηνών, μετά το 4/μηνο και μετά την κοινοποίηση διακοπής απο την εφορία, προκειμένου να καταθέσει ένσταση που θα συζητηθεί από τριμελή επιτροπή στο υπουργείο οικονομικών.
Μ ε βάση τα παραπάνω το χρονικό διάστημα που απαιτείται κατ’ ελάχιστον προκειμένου να εκδοθεί οριστική εντολή διακοπής δεν μπορεί να είναι μικρότερο από έξι έως και οκτώ μήνες. Μετά πρέπει να βρούν εργολάβους για να εκτελέσουν τις εντολές. Αλλά από τη μία οι εργολάβοι μέσα από τη συλλογική τους οργάνωση (Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) αρνούνται να αναλάβουν αντίστοιχα έργα. Οι εργαζόμενοι τεχνικοί της ΔΕΗ αρνούνται επίσης. Οι ελάχιστοι που απομένουν ξέρουν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις επιτροπές αγώνα και αλληλεγγύης.  Ποιος θα μας κόψει το ρεύμα;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν πληρώνουμε, δεν τρομοκρατούμαστε, δεν υποχωρούμε.
Αντιστεκόμαστε συλλογικά. Συμμετέχουμε σε όλες τις λαϊκές συνελεύσεις, στις επιτροπές αγώνα, στις επιτροπές ενάντια στα χαράτσια και τις δράσεις τους γιατί είναι ο μοναδικός δρόμος να ανατρέψουμε σχεδιασμούς και αντιλαϊκές πολιτικές. Να τους ανατρέψουμε!