Απλήρωτοι γιατροί, κλειστά νοσοκομεία

 “Ρολά” κατεβάζουν από σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς οι γιατροί ξεκινούν επίσχεση εργασίας. Αιτία είναι η μη καταβολή των χρημάτων για τις δεδουλευμένες εφημερίες των τελευταίων τριών μηνών, που μόνο για τη Θεσσαλονίκη υπολογίζονται σε περίπου 7.800.000 ευρώ

Της Νικολέτας Μπούκα

Στα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας η επίσχεση εργασίας έχει αρχίσει εδώ και 20 μέρες, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά και να μη γίνονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία και οι ειδικές εξετάσεις. Μάλιστα οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και επισημαίνουν ότι, αν θελήσουν να εφαρμόσουν το νόμο και την Κοινοτική Οδηγία του 2005, οι εφημερίες θα… τιναχτούν στον αέρα.

“Ο υπουργός Υγείας λεει συνέχεια ψέματα. Ισχυρίζεται ότι όλα τα προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών έχουν λυθεί, κάτι που δεν ισχύει. Επί σχεδόν τρεις μήνες δεν έχουμε πληρωθεί τις εφημερίες που έχουμε κάνει. Από αύριο (σήμερα) ξεκινάει και στη Θεσσαλονίκη η επίσχεση εργασίας και ήδη έχει καταθέσει σχετική αίτηση το 50%-60% των γιατρών, ποσοστό που θα αυξηθεί τις προσεχείς ημέρες”, τόνισε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου. Παράλληλα κατήγγειλε ότι οι διοικήσεις ορισμένων νοσοκομείων απειλούν τους γιατρούς να μην κάνουν επίσχεση εργασίας.  “Ορισμένοι διοικητές, που είναι και γιατροί, θα έπρεπε να ντρέπονται που αφήνουν απλήρωτους τους συναδέλφους τους και δεν θα έπρεπε να απειλούν. Εξάλλου, αν κάποιοι νομίζουν ότι κάνουμε κάτι παράνομο, ας προσφύγουν στα δικαστήρια. Κανείς όμως δεν το κάνει, διότι ξέρουν ότι είμαστε νόμιμοι”, είπε ο κ. Παπαστεργίου. 

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπουργός Υγείας “μιλούσε για χιλιάδες προσλήψεις γιατρών, αλλά πριν ένα μήνα ο υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου είπε ότι για το 2007 οι νέες θέσεις στην Θεσσαλονίκη θα είναι τρεις διευθυντές, 18 επιμελητές ΑΆ και 41 επιμελητές ΒΆ, ενώ για το 2008 ένας επιμελητής ΑΆ και τέσσερις επιμελητές ΒΆ. Αυτές είναι οι χιλιάδες προσλήψεις που υποσχέθηκε ο υπουργός;”. Παράλληλα ανέφερε ότι ο κ. Αβραμόπουλος διαδίδει ότι έχει υπογραφεί ή θα υπογραφεί κλαδική σύμβαση εργασίας με τους γιατρούς, κάτι που δεν ισχύει. Επιπλέον είπε ότι έως τα Χριστούγεννα του 2007 θα άνοιγαν 150 κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά δεν άνοιξε κανένα. Μάλιστα, στο Παπαγεωργίου θα χαθούν κι άλλα δύο κρεβάτια, διότι αποχωρούν δυο-τρεις νοσηλευτές, ενώ ακόμη δεν έχει εγκριθεί ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου. Η πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς Λέτα Ζωτάκη επισήμανε ότι το 90% των γιατρών του νοσοκομείου κατέθεσε αίτηση για επίσχεση εργασίας. “Ο νόμος μάς επιτρέπει να κάνουμε δύο εφημερίες το μήνα, αλλά στην επαρχία, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αναγκαζόμαστε να κάνουμε δέκα εφημερίες το μήνα. Κάνουμε δηλαδή παράνομη εργασία. Ο κ. Αβραμόπουλος λέει ότι θέλει να εφαρμόσει το νόμο και την Κοινοτική Οδηγία του 2005. Ωστόσο, η Οδηγία λεει ότι πρέπει να δουλεύουμε 48 ώρες την εβδομάδα. Ο υπουργός όμως επιχειρεί νέα αναστολή εφαρμογής του 48ωρου, ώστε να δουλεύουμε 100-120 ώρες την εβδομάδα. Γινόμαστε επικίνδυνοι για τον εαυτό μας και τους ασθενείς”, εξήγησε η κ. Ζωτάκη. Επίσης είπε χαρακτηριστικά ότι “στο Κιλκίς είμαστε τρεις γιατροί. Εάν εφαρμόσουμε το νόμο, θα πρέπει να κάνουμε από δύο εφημερίες το μήνα, δηλαδή συνολικά έξι εφημερίες. Αυτό σημαίνει ότι από τις 6 κάθε μηνός και μετά δεν θα βγαίνουν εφημερίες. Αυτό θέλει ο κ. Αβραμόπουλος;”. Ο πρόεδρος της ένωσης γιατρών κέντρων υγείας και νοσοκομείου Χαλκιδικής Δημήτρης Καραγιάννης είπε ότι οι γιατροί οδηγήθηκαν σε επίσχεση εργασίας διότι είναι υπάλληλοι ενός κακοπληρωτή εργοδότη. Επίσης τόνισε ότι “με το νέο ασφαλιστικό 500.000 άτομα θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Συνεπώς, εάν κάποιος πάσχει από μεταδοτικό νόσημα και δεν έχει να πληρώσει για γιατρό, καταλαβαίνετε τι σημαίνει για την κοινωνία”.

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Γενικεύονται οι κινητοποιήσεις των γιατρών των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες. Προχτές η γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας επαναβεβαίωσε προηγούμενη απόφαση, οπότε οι νοσοκομειακοί γιατροί που δεν πληρώθηκαν τις εφημερίες των τελευταίων τριών μηνών, συνεχίζουν επΆ αόριστον την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν από τις 13 Μαρτίου. Στα Γρεβενά οι γιατροί του νομαρχιακού νοσοκομείου πραγματοποιούν από την προηγούμενη βδομάδα επίσχεση εργασίας, απαιτώντας τα δεδουλευμένα των εφημεριών. Χτες αναμενόταν απόφαση της γενικής συνέλευσης των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Φλώρινας, ενώ σήμερα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών του “Μαμάτσειου” νοσοκομείου Κοζάνης για το θέμα των εφημεριών.