Από 1η Ιουνίου η εφαρμογή του συστήματος

Εως τα μέσα Απριλίου ο Υγειονομικός Χάρτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την 1η Ιουνίου στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, αποφάσισαν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Αυτό τόνισαν ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης στην εναρκτήρια συνάντηση με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς, προσθέτοντας ότι από την 1η Ιουνίου τα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ «περνάνε στο ΕΣΥ» ως παραρτήματα δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τους υπουργούς, και με «οδηγό» την 1η Ιουνίου, πρέπει έως τα μέσα Απριλίου να καταρτιστεί ο Υγειονομικός Χάρτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βάσει του οποίου θα αποφασιστεί ο αριθμός των νέων γιατρών που θα χρειαστούν για να καλύψουν το σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ -οι κλάδοι υγείας των οποίων θα συνενωθούν στον νέο Οργανισμό ΕΟΠΥΥ- θα έχουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (γιατροί, μονάδες υγείας του ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας κ. ά.) με ενιαίες παροχές. Αξίζει να τονισθεί ότι από τη συνάντηση απουσίαζαν κατ’ επιλογή τους οι γιατροί του ΙΚΑ και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο κ. Λοβέρδος σε ευρεία σύσκεψη που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων τούς κάλεσε να συνεισφέρουν στην προσπάθεια σύνταξης του χάρτη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναθέτοντας σε κάποιο συνεργάτη τους να επεξεργαστεί τα σημεία παροχής φροντίδας υγείας των περιοχών ευθύνης τους.

Στην ίδια σύσκεψη παρουσιάστηκε η περσινή «πορεία» των νοσοκομείων αλλά και οι στόχοι για το νέο έτος. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών ενίσχυση των νοσοκομείων σε ανθρώπινο δυναμικό με βασική πρόταση την πρόσληψη εντός του έτους 5.500 νοσηλευτών (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται θέσεις που δεν πληρώθηκαν πέρυσι) και τουλάχιστον 2.000 γιατρών.

Για την ενίσχυση των διαπραγματεύσεών του για τις προσλήψεις, το υπουργείο έχει να προτάξει την περσινή αυξημένη κίνηση στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2010 αυξήθηκε κατά 24% ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στο ΕΣΥ έναντι του 2009 (2.118.868 ασθενείς, έναντι 1.711.352). Στη σύσκεψη έγινε αναφορά και στις προμήθειες υγείας και τονίσθηκε ότι μέσω των διαγωνισμών και του Παρατηρητηρίου Τιμών έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις τιμών που φτάνουν σε ορισμένες κατηγορίες υλικών και το 30%. Πάντως, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να συμπεριληφθούν στο Παρατηρητήριο Τιμών και αυτές με τις οποίες προμηθεύονται υλικά τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμα και τώρα το ΕΣΥ συνεχίζει να αγοράζει «ακριβά».

Ακριβές όμως παραμένουν και οι ιατρικές πράξεις στη χώρα μας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου που προχωρούν στην επανακοστολόγηση του συνόλου των ιατρικών πράξεων αντιμετώπισαν πρόσφατα την εξωφρενική πραγματικότητα: 112 ιατρικές πράξεις που κοστολογήθηκαν στην Ελλάδα από το 1991 είναι ακριβότερες από τις αντίστοιχες ιταλικές που κοστολογήθηκαν το 2011. Τη θλιβερή αποκάλυψη της διαχρονικής σπατάλης έκανε χθες ο υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Κουκουλόπουλου, ο κ. Λοβέρδος γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία κοστολόγησης ιατρικών πράξεων με σύγχρονο τρόπο που προτείνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τιμές και κυρίως με την Ιταλία, η οποία έχει ολοκληρωμένο σύστημα τιμολόγησης ιατρικών πράξεων. «Διορθώνουμε τα στοιχεία της αθλιότητας και προχωρούμε στην επόμενη μέρα», σχολίασε ο κ. Λοβέρδος.