Από 1ης Ιανουαρίου: Εφημερίες χωρίς γιατρούς!

Από την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοστεί το μειωμένο ωράριο παρουσίας στα νοσοκομεία

Ωρα μηδέν θα σημάνει για τα νοσοκομεία από τις αρχές του ερχόμενου έτους: Από την 1η Ιανουαρίου του 2008 θα πρέπει, θεωρητικά, να εφαρμοστεί μειωμένο ωράριο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, βάσει κοινοτικής νομοθεσίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τις μισές μέρες του μήνα τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας θα εφημερεύουν χωρίς γιατρούς!

Κι αυτό γιατί στα νοσοκομεία της περιφέρειας, τα περισσότερα τμήματα στελεχώνονται από 2 μέχρι το πολύ 4 γιατρούς οι οποίοι δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν εφημερίες με μειωμένο ωράριο.

Ηδη, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται σε σταδιακή εφαρμογή του νέου ωραρίου ως το 2009, ωσότου ολοκληρωθούν οι προσλήψεις 4.500 γιατρών που έχουν εξαγγελθεί. Οι νοσοκομειακοί γιατροί αρνούνται τις προτάσεις του υπουργείου και ξεκινούν μαζικές κινητοποιήσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Από τις αρχές του 2008, οι ειδικοί γιατροί πρέπει να εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι όχι πάνω από 56.

Αυτό σημαίνει ότι οι μεν ειδικοί θα μπορούν να εφημερεύουν 4 φορές το μήνα και οι ειδικευόμενοι 6 – γι’ αυτές τις εφημερίες θα αμείβονται.

Σήμερα, οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν από 7 ως και 15 εφημερίες το μήνα, συμπληρώνοντας μέχρι και 100 ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση! Η εβδομαδιαία εργασία των ειδικών γιατρών φτάνει σήμερα τις 60 ώρες.

Με την εφαρμογή του νέου ωραρίου, σε πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας θα υπάρξουν τμήματα που δεν θα μπορούν να εφημερεύουν παρά μόνον 15 μέρες το μήνα!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου Αιγίου: Οπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος από την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, «όλα τα τμήματα στελεχώνονται από 2 ή 3 γιατρούς. Αν ο καθένας κάνει από 4 εφημερίες, τα τμήματά τους θα είναι καλυμμένα για 12 μέρες κάθε μήνα». Σε ολόκληρη την Αχαΐα υπηρετούν 500 ειδικευμένοι γιατροί και για την εφαρμογή του νέου ωραρίου απαιτείται διπλάσιος αριθμός.

Στην Κρήτη, οι γιατροί ξεκινούν απεργίες, αφού στα νοσοκομεία του νησιού είναι αδύνατο να εφαρμοστεί το νέο ωράριο.

Είναι ενδεικτική η κατάσταση που επικρατεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ρεθύμνου: «Υπάρχουν 3 γιατροί για 7 κρεβάτια εντατικής! Με το νέο ωράριο αυτοί θα μπορούν να εφημερεύουν 12 μέρες το μήνα…», αναφέρει ο κ. Ανδρέας Ξανθός, πρόεδρος των γιατρών του νομού. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου υπηρετούν σήμερα συνολικά 60 ειδικοί γιατροί, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι τόσοι για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Το… μισό μήνα θα μπορεί να λειτουργεί το νοσοκομείο Χίου, που είναι από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Ανατολικού Αιγαίου και αρκετά απομακρυσμένο. Εκεί αρκετά τμήματα όπως το νευρολογικό, το ωτορινολαρυγγολογικό και το οφθαλμολογικό διαθέτουν έναν μόνο γιατρό, ενώ τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας «κρατούν» οι αναισθησιολόγοι, αφού δεν υπάρχει εντατικολόγος!

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι κενές θέσεις γιατρών φτάνουν τις 500. Οι γιατροί απέχουν από τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, ζητώντας ενίσχυση των κλινικών.

Η εφαρμογή του νέου ωραρίου επρόκειτο να ξεκινήσει στις αρχές αυτής της χρονιάς αλλά πήρε παράταση με τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

Τώρα, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα παράταση. Ηδη, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προσφύγει στην Κομισιόν – όπως και στο Συμβούλιο της Επικρατείας – από όπου αναμένουν απάντηση.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, για την εφαρμογή του νέου ωραρίου και την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων κάθε τμήμα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 7 με 8 γιατρούς. Υπολογίζεται ότι οι κενές θέσεις ειδικών γιατρών πανελλαδικά ξεπερνούν σήμερα τις 3.000.

Πρόταση Αβραμόπουλου για παράταση ενός χρόνουΤην τοποθέτηση 4.500 γιατρών, μέχρι το 2009, στα δημόσια νοσοκομεία έχει εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τις προσλήψεις αυτές θα καταστεί δυνατή η πλήρης εφαρμογή του μειωμένου ωραρίου για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Ουσιαστικά, προτείνεται σιωπηλή παράταση ενός έτους για την έναρξη του νέου ωραρίου, την οποία, όμως, δεν δέχονται οι γιατροί. Στην τελευταία επιστολή του προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ο υπουργός αναγνωρίζει το πρόβλημα και προτείνει «οι γιατροί να συνεχίσουν να εφημερεύουν για όλο το 2008 όπως σήμερα και η εφημερία τους να πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο.

Από 1/1/2009 το κονδύλι των εφημεριών θα ενσωματωθεί στις τακτικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών και το άθροισμα αυτό θα δημιουργήσει ουσιαστικά νέο μισθολόγιο για εργασία η οποία θα περιλαμβάνει το τακτικό πρωινό ωράριο και έως 4 εφημερίες για τους ειδικευμένους και έως 6 εφημερίες για τους ειδικευόμενους».

Το υπουργείο προτείνει νέα συλλογική σύμβαση βάσει της οποίας το πρωινό ωράριο (για τα τακτικά ιατρεία και όχι τις εφημερίες) των γιατρών μειώνεται από 8 σε 7 ώρες.

Προβλέπεται ακόμη ρεπό ύστερα από κάθε 24ωρη εφημερία, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί.

Ωστόσο, η ομοσπονδία των γιατρών αποφάσισε προχθές να μη δεχθεί τις προτάσεις του υπουργείου, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.

Οι 9 στους 10 νευροχειρουργούς σε Αθήνα και ΘεσσαλονίκηΤην ώρα που οι ελλείψεις σε γιατρούς καθιστούν αδύνατη τη μείωση του ωραρίου εργασίας, η χώρα μας παραμένει από τις πρώτες σε αναλογία γιατρών – πληθυσμού!

Η εξήγηση του παράδοξου είναι απλή: Η πλειονότητα των γιατρών αφενός επιλέγει ορισμένες ειδικότητες, δημιουργώντας χρόνιες ελλείψεις στις υπόλοιπες, και αφετέρου προτιμά τα μεγάλα αστικά κέντρα έναντι της περιφέρειας. Η πρόσφατη καταγραφή της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ είναι χαρακτηριστική: Πέντε ιατρικές ειδικότητες συγκεντρώνουν το 52% όλων των γιατρών!

Την ίδια ώρα, στην Αττική όπου ζει το 34% του πληθυσμού, δραστηριοποιούνται περισσότεροι από τους μισούς γιατρούς της χώρας! Για παράδειγμα, στο Τζάνειο νοσοκομείο του Πειραιά λειτουργούν σήμερα 480 κρεβάτια και υπηρετούν 420 γιατροί – δηλαδή σχεδόν ένας γιατρός ανά κλίνη! Στην Ελλάδα, ένας γιατρός αναλογεί σε κάθε 185 κατοίκους.

Στο Λεκανοπέδιο, η ίδια αναλογία γίνεται 1 προς 150… Κι αυτό τη στιγμή που σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Αγγλία ένας ειδικός γιατρός αναλογεί σε κάθε 336 και 562 κατοίκους αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ασφαλιστικού ταμείου των γιατρών, στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν πάνω από 61.000 γιατροί, οι οποίοι, ωστόσο, είναι άνισα κατανεμημένοι τόσο στις περιφέρειες της χώρας όσο και στις ειδικότητες.

Ετσι, την ώρα που η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν χιλιάδες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, περιοχές όπως για παράδειγμα η Στερεά Ελλάδα ή η Δυτική Μακεδονία εξυπηρετούνται από πολύ λιγότερους γιατρούς (630 και 616 κάτοικοι ανά γιατρό αντίστοιχα).

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο μισός ελληνικός πληθυσμός αφήνεται στις υπηρεσίες του 30% των γιατρών.

Είναι, επίσης, ενδεικτικό ότι εννιά στους δέκα νευροχειρουργούς και ψυχιάτρους δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Το ίδιο ισχύει και για το 70% των καρδιολόγων, των ορθοπαιδικών, των γυναικολόγων και των μικροβιολόγων, ενώ εκτός των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων θα βρει κανείς μόλις το 20% του συνόλου των αναισθησιολόγων.

Της Δεσποινας Κουκλακη