Από 290 εκατ. έως 1 δισ. ο λογαριασμός για τα ειδικά μισθολόγια

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

 

Από 290 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ μπορεί να κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό η ιστορία των ειδικών μισθολογίων. Δικαστές και ένστολοι είναι οι δύο επαγγελματικές κατηγορίες που μέχρι τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβουν μέρος των απωλειών τους, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή τη στιγμή ότι πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, ιερείς κ.ά. θα ακολουθήσουν στον δρόμο των πρώτων.

Σενάρια

Η κατάσταση είναι πολύπλοκη και τα σενάρια πολλά. Μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να καθαρογράψει την απόφασή του για τους ενστόλους, κανείς δεν θα μπορεί να δηλώσει μετά βεβαιότητας το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί να τους επιστραφεί και κατ’ επέκταση ούτε το ύψος των νέων μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων που θα απαιτηθούν. Και έως το Συμβούλιο της Επικρατείας να καταλήξει στην απόφασή του και να εκδικαστούν και ενδεχόμενες προσφυγές που μπορεί να κατατεθούν, τα δεδομένα για τον προϋπολογισμό έχουν ως εξής:

1. Θα πρέπει να καταβάλει στους δικαστές ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό αυτό δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014.

2. Εφόσον από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προκύπτει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στους εν ενεργεία ενστόλους τα ποσά που «έχασαν» αναδρομικά για το διάστημα Αυγούστου 2012–Δεκεμβρίου 2012, τότε θα πρέπει να τους καταβάλει 90 εκατ. ευρώ.

3. Μέσα στο 2013 ο προϋπολογισμός είχε όφελος 230 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στους εν ενεργεία ενστόλους. Ετσι, εάν η απόφαση κρίνει αντισυνταγματικό το μέτρο συνολικά για τους εν ενεργεία, το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει άλλα 230 εκατ. ευρώ.

4. Για τους συνταξιούχους ενστόλους οι περικοπές συνολικά στο διάστημα Αυγούστου 2012–Δεκεμβρίου 2013 απέδωσαν στον προϋπολογισμό τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

5. Επίσης, ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον νόμο που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό, είναι και το πάγωμα των προαγωγών στους ενστόλους, που είχε δημοσιονομικό αποτέλεσμα 70 εκατ. ευρώ. Απομένει να φανεί εάν τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρεί και αυτή τη διάταξη αντισυνταγματική. Περίπτωση στην οποία θα πρέπει το κράτος να επιστρέψει άλλα 70 εκατ. ευρώ στους ενστόλους.

6. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως εάν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και οι άλλες επαγγελματικές ομάδες που αμείβονταν με ειδικά μισθολόγια και δικαιωθούν όπως οι δικαστές και οι ένστολοι, τότε το κόστος για τον προϋπολογισμό μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 320 εκατ. ευρώ.

Βάσει των παραπάνω, στην καλύτερη περίπτωση –για το κράτος– η κυβέρνηση θα κληθεί να επιστρέψει περίπου 290 εκατ. ευρώ σε δικαστικούς και ενστόλους. Στο άλλο άκρο, το ποσό ξεπερνάει ελαφρώς το 1 δισ. ευρώ (φθάνει στο 1,02 δισ. ευρώ) και το πρόβλημα αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερο.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν παίρνουν θέση προς το παρόν για το τι θα πράξουν ώστε να κλείσουν την οποιαδήποτε «τρύπα» προκύψει και περιμένουν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν χρόνο, αν και η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο στον εντοπισμό μέτρων δημοσιονομικού και μόνιμου χαρακτήρα, για να αποφευχθεί πιθανή ανατροπή του προγράμματος.