Από έλλειψη προσωπικού πάσχει το στολίδι της Δυτικής Θεσσαλονίκης

 

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, το “στολίδι” της δυτικής Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, που συνδέονται με τις ελλείψεις σε εργαζομένους.

Της Νικολέτας Μπούκα

Εφημερία στο “Παπαγεωργίου”. Πάνω από 300 άτομα περιμένουν στην ουρά για να εξυπηρετηθούν. Ανάμεσά τους κι ένας ασθενής με κολπική μαρμαρυγή. Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ ώρες, για να μπορέσει να εξεταστεί από γιατρό και να εισαχθεί για νοσηλεία.

Το περιστατικό συνέβη πριν λίγους μήνες στο “Παπαγεωργίου”, ένα νοσοκομείο το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως “στολίδι” της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά δέκα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του αντιμετωπίζει, κι αυτό, σοβαρά προβλήματα.

Απογοητευτική ήταν η αντιμετώπιση και ασθενών που απευθύνθηκαν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο για να κάνουν τρίπλεξ νεφρού, καθώς η απάντηση που πήραν ήταν ότι “δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό”.

Μπορεί το “Παπαγεωργίου” να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα υποδομών και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, αλλά, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το μεγαλύτερό “αγκάθι” του είναι η έλλειψη προσωπικού.

Πανικός επικρατεί και στα εργαστήρια του νοσοκομείου, όπως το ακτινολογικό, το αιματολογικό και το βιοχημικό. Μπορεί κάποιος να εξυπηρετηθεί γρήγορα, μπορεί όμως κάποιος άλλος να χρειαστεί να περιμένει έως και 8 ώρες για να πάρει τα αποτελέσματά του, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό.

“Έχουμε πρόβλημα με τον εσωτερικό κανονισμό του νοσοκομείου. Προβλέπει 625 κλίνες κι ανάλογο προσωπικό. Τώρα όμως λειτουργούν 800 κλίνες, και μάλιστα με προσωπικό που υπολείπεται, έτσι κι αλλιώς ακόμη, και για τις 625”, εξηγεί στη “Μ” ο ταμίας του σωματείου εργαζομένων του “Παπαγεωργίου”, Γαβριήλ Ταχτατζόγλου.

Παράλληλα, αναφέρει ότι ημερησίως εξυπηρετούνται 1.200-1.500 άτομα στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ σε κάθε εφημερία έρχονται πάνω από 1.000.

“Είμαστε επικίνδυνοι, χωρίς να το θέλουμε και χωρίς να φταίμε. Δεν προσφέρουμε ασφάλεια. Υπάρχει ένας νοσηλευτής για 40 άτομα στην παιδοχειρουργική, τις χειρουργικές και τις ορθοπεδικές κλινικές. Επιπλέον, στα χειρουργεία έχουν περικοπεί αίθουσες χειρουργείων λόγω αδειών. Ενώ πρέπει ένας νοσηλευτής να εργαλειοδοτεί κι ένας να κάνει κίνηση (δηλαδή να φέρνει γάζες, ράμματα κλπ., καθώς και μετά να μετρά τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν), ο πρώτος είναι αναγκασμένος να τρέχει σε δύο και τρεις αίθουσες χειρουργείων”, τονίζει ο κ. Ταχτατζόγλου.

Αναφερόμενος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι από τα 20 κρεβάτια λειτουργούν τα 15, αν και το υπάρχον προσωπικό επαρκεί μόνο για 10-12 κλίνες.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταβάλλονται προσπάθειες για την αλλαγή του οργανισμού του νοσοκομείου. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι εργαζόμενοι έστειλαν υπόμνημα στον υπουργό Υγείας, δίνοντας τρίμηνη διορία. Μόλις τον περασμένο Μάιο, η αρμόδια διευθύντρια του τμήματος Ανάπτυξης Μονάδων του υπουργείου Υγείας διαβεβαίωσε ότι έχει εγκριθεί ο νέος κανονισμός, αλλά αναμένεται η τελική υπογραφή από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και κατόπιν και από το υπουργείο Οικονομίας.

“Εκτιμώ ότι πριν από την άνοιξη του 2010 αποκλείεται να γίνει κάτι. Η διοίκηση, μπορεί να θέλει να κάνει προσλήψεις, αλλά δεν είναι στο χέρι της, διότι δεν το επιτρέπει ο κανονισμός. Βέβαια, η διοίκηση είχε δεσμευτεί ότι θα περιορίσει τις λειτουργίες του νοσοκομείου μέχρι να εγκριθεί ο νέος κανονισμός, αλλά δεν το έκανε. Αναιρεί τις δικές της δεσμεύεις”, λέει ο κ. Ταχτατζόγλου.

Αναγκαία χαρακτηρίζει την τροποποίηση του οργανισμού του “Παπαγεωργίου” η γενική γραμματέας του σωματείου εργαζομένων, Ελευθερία Νικολιδάκη, και προσθέτει ότι η εξυπηρέτηση των ασθενών γίνεται χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων.

Δέκτες παραπόνων και εκδηλώσεων θυμού από τους πολίτες γίνονται συχνά οι εργαζόμενοι που κλείνουν τα ραντεβού για τις εξετάσεις. Όπως λέει η εργαζόμενη, Ελένη Σωτηρίου, “δεχόμαστε κλήσεις για ραντεβού απΆ όλη την Ελλάδα. Συχνά είμαστε μόνο τρία άτομα, με αποτέλεσμα κάποιοι να τηλεφωνούν και να μη βγάζουν γραμμή”.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Για έλλειψη προσωπικού κάνει λόγο στη “Μ” και ο διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος και επί τρεις θητείες πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του “Παπαγεωργίου”, Γιάννης Τσιτουρίδης.

“Οι χειρουργικές κλίνες δεν έχουν το απαιτούμενο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, για ένα νοσοκομείο που προσφέρει ασφάλεια και ποιότητα, ο αριθμός είναι ανεπαρκής. Υπολογίζεται ότι 700 εργαζόμενοι έχουν φύγει από το νοσοκομείο και σχεδόν 100 γιατροί. Όλοι έρχονται εδώ προσωρινά. Το νοσοκομείο είχε προδιαγραφές για λίγα άτομα. Οι κλίνες ήταν 400 και τώρα έφτασαν τις 900, με το ίδιο προσωπικό. Δηλαδή οι κλίνες υπερδιπλασιάστηκαν, αλλά το προσωπικό, το οποίο ήταν, έτσι κι αλλιώς, ελλειμματικό, παραμένει το ίδιο”, εξηγεί ο κ. Τσιτουρίδης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι “το ΤΕΠ δέχεται υπερβολικά μεγάλο αριθμό ασθενών, διότι είναι το πλέον οργανωμένο ΤΕΠ, κι, επιπλέον, το προσωπικό, αν και υπό πίεση, κάνει υπομονή. Εξάλλου, αν αρνηθεί την επιπλέον δουλειά, θα βρεθεί προ κυκεώνα προβλημάτων”.

Χαμός, όμως, γίνεται και στις γενικές εφημερίες, επειδή το “Παπαγεωργίου” είναι το μοναδικό νοσοκομείο που έχει όλα τα τμήματα, αλλά και λόγω του ότι παρέχει εύκολη πρόσβαση απΆ όλες τις πλευρές της πόλης για τα ασθενοφόρα. Επιπλέον, επικρατεί και διάθεση εξυπηρέτησης, αφού εργάζονται νέα άτομα, τα οποία έχουν την ψυχολογική θέληση να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

“Τα κενά στο προσωπικό θα συμπληρωθούν με το νέο οργανισμό. Πρέπει να βρεθεί μία συμφωνία κυρίων. Ο νέος οργανισμός έχει σταλεί στο υπουργείο Υγείας. Ήδη, έχει τελειώσει ο έλεγχος από το τμήμα Ανάπτυξης Μονάδων του υπουργείου Υγείας, και απομένει η πολιτική απόφαση υπογραφής του. Τρεις φορές το υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας, και αθέτησε το λόγο του”, τονίζει ο κ. Τσιτουρίδης.

Αναφερόμενος στην υλικοτεχνική υποδομή, ο κ. Τσιτουρίδης διαβεβαιώνει ότι αρχίζει να ανανεώνεται. Ήδη, δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τον αξονικό και τον μαγνητικό τομογράφο, ενώ θα μπει και PET/CT. Όσο για τα υπάρχοντα μηχανήματα, αυτά είναι αξιόπιστα και κάνουν τη δουλειά τους.

“Το ΅ΠαπαγεωργίουΆ ήταν το τελευταίο νοσοκομείο που χτίστηκε στην πόλη μας. Στόχος του ήταν να γίνει τριτοβάθμιο, κάνοντας εξειδικευμένη δουλειά, κάτι που έγινε. Σε αυτό συνέπραξε κυρίως η πολιτεία. Αν και συμπληρώνει δέκα χρόνια λειτουργίας, βρίσκεται ακόμη σε μεταβατικό στάδιο, γεγονός που είναι καλό, διότι υπάρχει χρόνος και η πολιτεία αλλά και η διοίκηση να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση, για να γίνει ένα σύγχρονο τριτοβάθμιο νοσοκομείο”, λέει ο Τσιτουρίδης. 

Τι λέει η διοίκηση

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του “Παπαγεωργίου”, Γιώργος Χριστόπουλος (φωτ), εξηγεί στη “Μ” ότι σε κάθε εφημερία προσέρχονται 1.200 άτομα. Ωστόσο, είναι το μοναδικό νοσοκομείο όπου εφαρμόζεται διαλογή, και τα περιστατικά μπαίνουν σε σειρά προτεραιότητας, με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Προφανώς, το περιστατικό με τον ασθενή που είχε κολπική μαρμαρυγή δεν κρίθηκε επείγον, διαφορετικά θα είχε εξυπηρετηθεί σε πέντε λεπτά.

Αναφορικά με το τρίπλεξ νεφρού, ο κ. Χριστόπουλος ξεκαθαρίζει ότι εξειδικευμένο προσωπικό υπάρχει. Το νοσοκομείο δέχεται μεγάλο φόρτο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς. Συνεπώς, δίνεται προτεραιότητα στους νοσηλευόμενους ασθενείς του “Παπαγεωργίου”, καθώς οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μπορούν να κάνουν την εξέταση ιδιωτικά, αφού το ΙΚΑ είναι συμβεβλημένο με διάφορα εργαστήρια.

“Τα αναπτυγμένα κρεβάτια του νοσοκομείου φτάνουν τα 800. Όσο για το νέο κανονισμό, οι πληροφορίες μας λένε ότι υπεγράφη και από τον υπουργό Υγείας, και πως εκκρεμεί πλέον μόνο η υπογραφή από το υπουργείο Οικονομίας”, τονίζει ο κ. Χριστόπουλος.

Αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού, επισημαίνει ότι ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία της τελευταίας προκήρυξης που προβλέπει την πρόσληψη 53 ατόμων -νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού-, τα οποία θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις ανάγκες του νοσοκομείου. ¶λλωστε, όπως λέει, το σημαντικό στο “Παπαγεωργίου” είναι ότι οι νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ γίνονται μέσα σε ενάμισι μήνα, σε αντίθεση με τα άλλα νοσοκομεία όπου οι προσλήψεις καθυστερούν 3-4 χρόνια.