Από κοινό κουνούπι η μόλυνση

 

Δύο ηλικιωμένοι με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό κατέληξαν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Από τσίμπημα κοινών κουνουπιών του γένους culex μολύνθηκαν με τον ιό του Δυτικού Νείλου οι ασθενείς με εγκεφαλίτιδα που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης.

O ιός ταυτοποιήθηκε τελικά σε συνολικά 16 ασθενείς, εκ των οποίων δύο ηλικιωμένοι και με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό κατέληξαν. Παρ΄ ότι οι γιατροί εκτιμούν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να γίνουν συμπληρωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε Πέλλα και Ημαθία, αλλά και σε άλλες περιοχές, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οπως ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Αννα Παππά, που έκανε τις εργαστηριακές διαγνώσεις των περιστατικών εγκεφαλίτιδας στο Α΄ Μικροβιολογικό Εργαστήριο του πανεπιστημίου, εκτός από τα δύο περιστατικά που διαγνώστηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο ιός ταυτοποιήθηκε και σε άλλα 14. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και 79χρονος, ο οποίος έπασχε από καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια και τελικά κατέληξε προχθές. Επίσης, παρ΄ ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι για τους δύο θανάτους ασθενών με εγκεφαλίτιδα που σημειώθηκαν μέσα στον Ιούνιο δεν προέκυπτε ότι είχαν σχέση με τον συγκεκριμένο ιό, τελικά διαπιστώθηκε ότι η μία 75χρονη γυναίκα είχε μολυνθεί. Οπως εξήγησε η κ. Παππά, για τις δύο αυτές περιπτώσεις ηλικιωμένων γυναικών, δεν είχαν γίνει οι σχετικές εξετάσεις. Ωστόσο, για τη μία τελικά βρέθηκε δείγμα που αναλύθηκε, οπότε ταυτοποιήθηκε ο ιός, ενώ για τη δεύτερη κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.

Σύμφωνα με την κ. Παππά, πάντως, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς η πλειονότητα των ασθενών που μολύνονται από τον ιό παραμένουν ασυμπτωματικοί, ενώ μόνο στο 1% των περιστατικών, κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζεται ως επιπλοκή βαριάς μορφής εγκεφαλίτιδα.

Χθες, εξάλλου, δύο ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο Ειδικών Λοιμώξεων. Αλλοι δέκα, όμως, ηλικίας 23 έως 80 ετών (οι περισσότεροι άνω των 70) εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, από αυτούς ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, τέσσερις είναι σταθεροί, εκ των οποίων ο ένας σε όχι καλή κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι πέντε είναι σε άριστη κατάσταση. Νέοι ψεκασμοί

Οπως διαπιστώθηκε από τις εργαστηριακές εξετάσεις, ο ιός μεταφέρθηκε στους ασθενείς από τσίμπημα του πιο συνηθισμένου είδους κουνουπιού. «Πρόκειται για τα είδη pipiens ή modestus του γένους culex, που είναι ενδημικά είδη και τα οποία κατά πάσα πιθανότητα μολύνθηκαν από τις μετακινήσεις μεταναστευτικών πουλιών. Φέτος, οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ ευνοϊκές για τον πολλαπλασιασμό τους, αν και τα κρούσματα παρουσιάστηκαν σε περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, ενώ δεν συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, δεδομένου ότι και ως λαός έχουμε φυσική ανοσία», είπε στα «ΝΕΑ» ο Σπύρος Μουρελάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οικοανάπτυξη, που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς η πλειονότητα των ασθενών που μολύνονται από τον ιό παραμένουν ασυμπτωματικοί

Εξειδικευμένο προσωπικό για την καταπολέμηση

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της οδηγίας του ΚΕΕΛΠΝΟ για λήψη μέτρων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε επαφές με τους Νομάρχες Σερρών, Πέλλας και Ημαθίας και επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να γίνουν άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ετσι, αποφασίστηκε από χθες το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών & Πολιτικής Προστασίας Νομού Σερρών να διαθέσει στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, από όπου προέρχονται ασθενείς με εγκεφαλίτιδα, εξειδικευμένο προσωπικό, με σκοπό την εκπαίδευση και οργάνωση τοπικών συνεργείων για αποτελεσματική καταπολέμηση ακμαίων κουνουπιών.

Παράλληλα, όλοι οι εμπλεκόμενοι υγειονομικοί και επιστημονικοί φορείς, αλλά και οι φορείς καταπολέμησης των κουνουπιών έχουν κινητοποιηθεί, προκειμένου να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος για τυχόν μολυσμένα κουνούπια, τις εστίες τους και την τυχόν ταύτιση με τα κρούσματα εγκεφαλίτιδας. Οπως εξήγησε ο κ. Μουρελάτος, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν μολυσμένοι ενεργοί πληθυσμοί θα ληφθούν είτε προληπτικά μέτρα, δηλαδή προνυμφοκτονία σε αστικές εστίες όπως είναι τα φρεάτια, είτε κατασταλτικά, που σημαίνει μικρής έκτασης ακμαιοκτονία, δηλαδή πλήρη καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών.