Από κόσκινο 1.000 λογαριασμοί γιατρών

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Στο άνοιγμα 1.000 τραπεζικών λογαριασμών, που ανήκουν σε γιατρούς της Θεσσαλονίκης, προχώρησε το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το χώρο της υγείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, μετά τους 150 γιατρούς του Κολωνακίου το ΣΔΟΕ προχώρησε στον έλεγχο και σε άλλους 220 γιατρούς σε όλη τη χώρα, από τους οποίους οι περισσότεροι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται τόσο για ιδιώτες όσο και για γιατρούς του ΕΣΥ και η επιλογή τους για έλεγχο έγινε με βάση καταγγελίες αλλά και τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Συνολικά, πάντως, έχουν ανοίξει από το ΣΔΟΕ 2.000 τραπεζικοί λογαριασμοί γιατρών σε ολόκληρη τη χώρα και αναζητούνται οι διαδρομές καταθέσεων και αναλήψεων. Επίσης, τα ποσά των λογαριασμών αντιστοιχίζονται με τα ποσά των φορολογικών τους δηλώσεων, αν, δηλαδή, προκύπτουν από δηλωθέντα έσοδα ή είναι προϊόν άλλων δραστηριοτήτων.

 

Εφοδος σε νοσοκομεία

Εξάλλου, την έφοδο του ΣΔΟΕ στα νοσοκομεία και σε φαρμακευτικές εταιρίες ζήτησε χτες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, να ενταθούν οι έλεγχοι, αλλά να γίνουν και στοχευμένοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στο χώρο του φαρμάκου και των προμηθευτών των νοσοκομείων, εκτιμώντας ότι υπάρχουν ακόμη όχι μόνο σπατάλη, αλλά και κυκλώματα που λυμαίνονται τα νοσοκομεία. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας, τα προβλήματα στα οποία θα πρέπει να εστιάσει ο έλεγχος είναι η υπερκατανάλωση (πραγματική ή όχι), η διακίνηση και η αποθήκευση φαρμάκων, με βάση τα δελτία αποστολής που εκδίδονται, καθώς και με άλλες μεθόδους που χρησιμοποιεί το ΣΔΟΕ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα βρέθηκαν σε πηγάδια στο Λαύριο τεράστιες ποσότητες φαρμάκων.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος μετείχε σε σύσκεψη των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας στους δημοσιογράφους, η άποψή του είναι ότι η απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος πρέπει να κινηθεί ουσιαστικά προς την απελευθέρωση του περιθωρίου κέρδους, προκειμένου να επιτευχθεί έτσι μείωση των τιμών λόγω του ανταγωνισμού.

 

3,4 δισ. € σε… φωτογραφίες

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων ζητούν ως ενίσχυση από τον προϋπολογισμό κονδύλι ύψους 3,4 δισ. ευρώ, το οποίο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «θα το πάρουν μόνο σε φωτογραφίες». Ενδεικτικό της περικοπής των κρατικών δαπανών και για τα δημόσια νοσοκομεία για το επόμενο έτος είναι ότι, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, το υπουργείο Υγείας μπορεί να διαθέσει μόνο 2,4 δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ λιγότερο από το αίτημα των διοικήσεων των νοσοκομείων) και το υπουργείο Οικονομικών παρέχει 2,3 δισ. ευρώ.