Από κόσκινο οι εισαγωγές

 

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Αλλάζει η διαδικασία εισαγωγής των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο οποίο θα εντάσσονται τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και τα πολυϊατρεία και οι συμβεβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων.

 Νοσηλεία μόνο με παραπεμπτικό Ο φορέας δημιουργείται από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πολυνομοσχέδιο «σκούπα», που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος στο υπουργικό συμβούλιο.

Στόχος είναι να αποσυμφορηθούν οι εφημερίες των νοσοκομείων και να επιταχυνθεί η εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και να εξοικονομηθούν πόροι.

Με τον νέο νόμο για να γίνεται εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα του ΕΣΥ θα πρέπει να υπάρχει παραπεμπτικό γιατρού. Εισαγωγή χωρίς παραπεμπτικό θα γίνεται μόνο σε όσους διακομίζονται επείγοντως με το ΕΚΑΒ και χρήζουν επείγουσας νοσηλευτικής φροντίδας.

Το ΙΚΑ στο ΕΣΥ

Οταν ο ασθενής προσέρχεται στο νοσοκομείο με δικό του μέσο θα οδηγείται αποκλειστικά και μόνο στα εξωτερικά ιατρεία προκειμένου ο γιατρός να αποφασίσει αν χρήζει νοσηλείας ή φαρμακευτικής αγωγής.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η εφαρμογή του συστήματος θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2011 και ο φορέας θα έχει τη μορφή του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), ενώ σε πρώτη φάση, θα γίνει ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και μεταφορά των πολυϊατρείων του Ιδρύματος, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και θα καταθέτει ανά τρίμηνο αναφορές πεπραγμένων στις διοικήσεις των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας.

Υγειονομικός χάρτης

Στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων, ένας διοικητής θα διοικεί περισσότερα του ενός νοσοκομεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παίρνει περισσότερους από ένα μισθό, ενώ το σύστημα θα προχωρήσει όταν ολοκληρωθεί η σύνταξη του υγειονομικού χάρτη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για την αξιολόγηση των εθνικών αναγκών σε μονάδες Υγείας, με στόχο να αξιοποιηθεί ακόμη και η μικρότερη μονάδα μέσα στο ΕΣΥ, ενώ ένα μικρό νοσοκομείο μπορεί να μετατραπεί σε ειδικευμένο για μία ασθένεια και υπόλοιποι υπηρετούντες να μεταφερθούν σε άλλο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της περιοχής.

Το υπουργείο προχωρά και στη μηχανοργάνωση των αποθηκών, των φαρμακείων, των λογιστηρίων των 30 μεγάλων νοσοκομείων που έχουν το 80% με 90% των κρεβατιών, ενώ θα γίνεται η ηλεκτρονική διπλογραφική λογιστική δουλειά, για να ελέγχονται ηλεκτρονικά δαπάνες και έσοδα.

Προμήθειες

Με το νομοσχέδιο προωθείται και νέο σύστημα προμηθειών για τα νοσοκομεία το οποίο θα λειτουργήσει από το 2012 και εκτιμάται ότι θα αποδώσει ταχύτητα στην εξόφληση των προμηθευτών και εξοικονόμηση για το ΕΣΥ 250 έως 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Το σύστημα αναμένεται να βασιστεί σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα αγοράζει για λογαριασμό του ΕΣΥ υλικά και φάρμακα, θα τα αποθηκεύει και θα τα διοχετεύει στις μονάδες Υγείας ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο ανάδοχος, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας σε συνάντησή του με τους προμηθευτές, θα επιλέγεται με διεθνή διαγωνισμό και μπορεί να είναι και περισσότεροι από ένας. Ανάλογα με το οικονομικό αποτέλεσμα που θα έχει ο τρόπος διαχείρισης των προμηθειών, ο φορέας θα λαμβάνει μπόνους από το υπουργείο Υγείας.

Εντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει στους φαρμακοποιούς η απόφαση που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί ο εκάστοτε περιφερειάρχης να αποφασίζει για το άνοιγμα των φαρμακείων τα Σάββατα κατά 40% έως 100%.

Οσον αφορά τα πολυτεκνικά και τριτεκνικά επιδόματα, ορίζει πλαφόν ετήσιου εισοδήματος κάτω των 40.000 ευρώ.

Τα φαρμακεία

Μεταξύ άλλων με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται και κλιμακωτό rebate για τους φαρμακοποιούς, δηλαδή κλιμακωτή επιστροφή χρηματικού ποσού από τους φαρμακοποιούς προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με τον συνολικό τζίρο κάθε φαρμακείου και υπό τη ρητή αίρεση της έγκαιρης αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως είχε δηλώσει ο Α. Λοβέρδος, η χώρα μας έχει παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό φαρμακείων (12.000 σε όλη τη χώρα) και πως κάθε φαρμακείο που ανοίγει δεν μοιράζει την «πίτα», αλλά την αυξάνει.

**Να «τρέξουν» γρήγορα τις προσλήψεις που εκκρεμούν μέχρι το τέλος της χρονιάς οι διοικητές των νοσοκομείων ζήτησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνάντηση που είχε χθες μαζί τους, καθώς από τη νέα χρόνια θα ισχύσει το 5 φεύγουν ένας προσλαμβάνεται, καθώς παύει να εξαιρείται από το μέτρο ο τομέας της Υγείας.

Η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κράτησε για τουλάχιστον 2 ώρες. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, τα πολυϊατρεία εντάσσονται στο ΕΣΥ, ενώ από την 1η Απριλίου αρχίζει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων.

Ο κ. Λοβέρδος επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο να λειτουργούν φαρμακεία στα σούπερ μάρκετ και έκανε γνωστό ότι οι τιμές των φαρμάκων θα καθορίζονται στο εξής από το υπουργείο Υγείας.**