Από Σεπτέμβριο τα ολοήμερα νοσοκομεία

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την «Αναβάθμιση του ΕΣΥ» που ψηφίστηκε χθες από την Βουλή.

Σε πρώτη φάση, στην ολοήμερη λειτουργία θα ενταχθούν 20 – 25 μεγάλα νοσοκομεία σε όλη την χώρα, τα οποία θα λειτουργούν και πέραν του τακτικού ωραρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και μετά τις 2 το μεσημέρι και να υποβάλλονται σε διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις.

Η δαπάνη θα καλύπτεται ή από τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς, ή από την ασφαλιστική του εταιρεία ή από τον ίδιο. Οι πρώτοι «πελάτες» της απογευματινής λειτουργία των νοσοκομείων, θα είναι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου αφού ο ΟΠΑΔ θα είναι το πρώτο ταμείο που θα υπογράψει σύμβαση με τα νοσοκομεία. Ανάλογες συμβάσεις θα μπορούν να υπογράψουν όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς καθώς και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Θα καθιερωθούν μάλιστα και πακέτα διαγνωστικών πράξεων, με ανταγωνιστικές τιμές που θα αποτελέσουν κίνητρο για την επιλογή των δημόσιων νοσοκομείων από τους ασφαλιστικούς φορείς. Στη λειτουργία του ολοήμερου θα μπορούν να συμμετέχουν οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί γιατροί, -οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου 2011 υποχρεούνται να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία- το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου.

Αποζημίωση 

Από 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύσει και ο νέος τρόπος αποζημίωσης των εφημεριών των γιατρών. Ο νόμος ορίζει μηνιαία καταβολή αποζημίωσης για συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών ανά γιατρό (ανάλογα τον βαθμό του και το νοσοκομείο) ενώ οι επιπλέον εφημερίες θα αποπληρώνονται από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.

Με τον νέο νόμο καθιερώνονται κίνητρα για τους γιατρούς να στελεχώνουν τις απομακρυσμένες μονάδες υγείας ενώ επισπεύδονται και οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού καθώς θα καταρτίζεται «Ετήσιος Κυλιόμενος Πίνακας Κατάταξης» στο ΑΣΕΠ.