Από τα Ζωνιανά (;) οι επιθέσεις στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Από τα Ζωνιανά και όχι από την Αθήνα ή κάποια άλλη μεγάλη πόλη, δεχόταν καθημερινά τις περισσότερες επισκέψεις το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο οποίο επιτέθηκαν χάκερς λίγες μέρες πριν το Πάσχα.
Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επικαλούμενος στοιχεία τα οποία έλαβε πριν από τρεις ημέρες από Εργαστήριο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και τα οποία γενούν την υποψία ότι οι χάκερς έδρασαν μέσω σέρβερ από τα Ζωνιανά.
Ο κ Εξαδάκτυλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των μελών του ΙΣΘ που κατεβαίνουν ως υποψήφιοι στις εκλογές της 6ης Μαΐου, υπενθύμισε ότι ο ΙΣΘ είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν είναι ασφαλές.
«Η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και οι υπεύθυνοι της ΗΔΙΚΑ ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο ότι το σύστημα είναι ασφαλές. Η δίκη πήρε αναβολή.
Λίγο πριν το Πάσχα διαπιστώθηκε ότι οι χάκερς μπαινόβγαιναν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και όχι μόνο έγραψαν ενάμισι εκατομμύριο συνταγές αλλά και είχαν πρόσβαση στα στοιχεία 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και 60.000 γιατρών.
Από το υπουργείο Υγείας είπαν ότι αναχαίτισαν την επίθεση των χάκερς.
Γελοιοποιήθηκαν όμως. Πώς αλλιώς εξηγείται το ότι ζήτησαν να αλλάξουν οι κωδικοί των γιατρών; Και μένουν αναπάντητα τα εξής ερωτήματα: Γιατί άφησαν ανοιχτό το σύστημα; Τι διασύνδεση έχουν με αυτούς που αφήνουν ανοιχτό το σύστημα; Και γιατί έδωσαν 24 εκατομμύρια για ένα σύστημα που έμεινε επίτηδες ανοιχτό;» είπε ο κ Εξαδάκτυλος.
Σχολιάζοντας την κυβερνοεπίθεση την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «συμφέροντα» που σαμποτάρουν το σύστημα. «Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στον τομέα της υγείας προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις. Και ενέργειες όπως οι παραβιάσεις του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που καταγράφηκαν, μαρτυρούν και τα μεγάλα συμφέροντα που υπάρχουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση, η επίθεση είχε δρομολογηθεί μέσω υπολογιστών σε όλο τον κόσμο.