Από την τσέπη τους εξετάσεις, επεμβάσεις

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Από την τσέπη τους καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου πληθώρα ιατρικών επεμβάσεων και εργαστηριακών εξετάσεων. Ο λόγος είναι η εφαρμογή πρόσφατης εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία, δεν θα αναγνωρίζονται από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) πράξεις που δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό τιμολόγιο, ακόμα κι αν αυτές έχουν κοστολογηθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, από Πρυτανικά Συμβούλια και συνεδριάσεις πανεπιστημίων ή αποφάσεις νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να αναγνωρίζεται μία ιατρική πράξη από τον ΟΠΑΔ και να γίνεται εκκαθάριση της δαπάνης από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, πρέπει να περιλαμβάνεται σε Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό του κρατικού τιμολογίου ιατρικών πράξεων. Μεταξύ των εξετάσεων που δεν θα καλύπτονται εξαιτίας της εφαρμογής της εγκυκλίου περιλαμβάνονται διάφορες μικροεπεμβάσεις, σπινθηρογραφήματα, μικροβιολογικές εξετάσεις ενδοσκοπήσεις, καρδιολογικές εξετάσεις, ανοσοθεραπείες κ. ά. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Αθ. Βλάχος, το ζήτημα μπορεί να λυθεί με την έκδοση επικαιροποιημένου Προεδρικού Διατάγματος που θα περιλαμβάνει και τις νέες εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή, δυσκολίες αντιμετωπίζουν από χθες όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής κάλεσε τα μέλη της να σταματήσουν να εξετάζουν και να δίνουν βεβαιώσεις σε υποψήφιους οδηγούς, καθώς δεν έχουν πληρωθεί από το υπ. Οικονομίας γι’ αυτές τις πράξεις από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι υποψήφιοι έχουν πληρώσει για τις εξετάσεις αυτές διά του παραβόλου (από τα 90 ευρώ, τα 20 προβλέπονται για εξετάσεις σε παθολόγο και άλλα 20 για τον οφθαλμίατρο). Οπως είπε στην «Κ» ο γ. γ. της Ενωσης κ. Γ. Ελευθερίου, «έχουμε μόνο υποσχέσεις για την καταβολή των οφειλομένων. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις έως ότου λυθεί τελεσίδικα το πρόβλημα».