Από τις 17 Σεπτέμβρη ο ΟΚΑΝΑ στο ΑΧΕΠΑ

Έπειτα από πολλές περιπέτειες, τα λυόμενα έφτασαν τελικά στη Θεσσαλονίκη και ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για να στηθούν στον πίσω αύλειο χώρο του “ΑΧΕΠΑ”, λίγο πιο πάνω από το κέντρο μοριακού ελέγχου του νοσοκομείου

της Νικολέτας Μπούκα

Το στήσιμο των λυόμενων κτιρίων αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, ενώ θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού της μονάδας. Ωστόσο, η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας, η οποία θα δώσει “ανάσα” στο σοβαρό πρόβλημα των ναρκωτικών που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να γίνει στις 17 Σεπτεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά την Κυριακή των εκλογών.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Κωνσταντίνος Μπάλας πρόκειται να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, προκειμένου να συναντηθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς και να οργανώσει την καλύτερη δυνατή λειτουργία της μονάδας.

“Είναι μία θετική εξέλιξη μετά τα εμπόδια που είχαν προκύψει κατά καιρούς σχετικά με τη χωροθέτηση αυτής της μονάδας. Το στήσιμο των λυόμενων ήδη είναι σε εξέλιξη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα φροντίσουμε και για την επίπλωσή τους. Το προσωπικό που θα στελεχώσει τη μονάδα έχει ήδη επιλεγεί, αλλά θα πιάσει δουλειά μετά τις 16 του μηνός”, εξήγησε, μιλώντας στη “Μ” ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Κωνσταντίνος Μπάλας.

Από τη πλευρά του, ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Δημήτρης Γάκης ανέφερε ότι τα λυόμενα κτίρια έφτασαν στη Θεσσαλονίκη πριν από 3-4 μέρες και μέχρι σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί η συναρμολόγησή τους. Αρχικά, θα εξυπηρετεί 100 άτομα, ωστόσο ο τελικός προγραμματισμός της είναι να φτάσει έως και τα 250. Αυτήν τη στιγμή περιμένουν να μπουν σε πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων περίπου 600 χρήστες. Η νέα μονάδα θα έχει εμβαδόν 296 τετρ. μ. και θα στεγαστεί σε διώροφο κτίριο προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

Πάντως, η νέα μονάδα χορήγησης υποκατάστατων αναμένεται να ανακουφίσει τις ήδη βεβαρημένες μονάδες μεθαδόνης που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες σηκώνουν το βάρος όλης της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, αυτήν τη στιγμή λειτουργούν τέσσερις τέτοιες μονάδες στη Σταυρούπολη, στην Ευζώνων, στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” και στο λιμάνι. Αυτές εξυπηρετούν συνολικά 800 άτομα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.