ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ…ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Με επιστολή του προς το δήμαρχο Αρκαδίων, Στέλιο Μποζίκη και τον πρόεδρο του υπό σύσταση τοπικού συλλόγου καρδιοπαθών, Παναγιώτη Κακολύρη, που κοινοποιείται στην υπουργό Υγείας, ο διοικητής της 6ηςυγειονομικής περιφέρειας Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, Καθηγητής, Πάνος Γκούμας, απαντώντας σε πρόσφατο αίτημα-αναφορά των προαναφερόμενων σχετικά με τη στελέχωση της καρδιολογικής κλινικής και της μονάδας εμφραγμάτων του νοσοκομείου Ζακύνθου, δηλώνει ότι η ιδιαίτερη αγάπη που τρέφει στο Ζακυνθινό λαό τον οποίο εμμέσως έχει υπηρετήσει ως Καθηγητής ΩΡΛ στο Π.Γ.Ν. Πατρών επί 20 έτη, έχοντας εξετάσει και χειρουργήσει χιλιάδες ασθενείς, τον επιφορτίζει με περισσότερη ευθύνη για να βοηθήσει το υγειονομικό σύστημα στο νησί. Μάλιστα, ο κ. Γκούμας, αναφέρει ότι μετά την τοποθέτηση του διοικητή του νοσοκομείου Ζακύνθου και του νέου δ.σ., θα επισκεφθεί το νησί και γνωστοποιεί ότι ανέθεσε ήδη παράλληλα, καθήκοντα υγειονομικής εποπτείας του νομού μας και στον υποδιοικητή της 6

ης

υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Λαουδιά.

Εντωμεταξύ, μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν στις 26 του μηνός, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ζακύνθου, αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας από τα τακτικά περιστατικά διεκδικώντας μεταξύ άλλων τις απλήρωτες εφημερίες τους, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και τη στελέχωση της καρδιολογικής κλινικής, ενώ δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στην εργατική Πρωτομαγιά με συγκέντρωση μπροστά από το νοσοκομείο και πορεία προς τη νομαρχία και την πλατεία Αγίου Μάρκου, στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας. Επίσης, αποφάσισαν να κηρύξουν την Πέμπτη 6 Μαΐου Ημέρα Υγείας στη Ζάκυνθο και επιμένουν να τεθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου υγειονομικής ανάγκης.

Άλλος ένας κρίκος προστέθηκε στην αλυσίδα των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Ζακύνθου, καθώς γίνονται συζητήσεις για τη συγχώνευση της παιδιατρικής κλινικής με την παθολογική, γεγονός που ουσιαστικά σημαίνει άλλο ένα κλείσιμο, μετά από το κλείσιμο της νευρολογικής και πνευμονολογικής κλινικής. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου, Νίκος Ποταμίτης, ο οποίος επεσήμανε ότι και στις δύο περιπτώσεις αιτία ήταν η τραγική κατάσταση που υπάρχει με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο, ενώ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα προκύψουν στις συνθήκες νοσηλείας των μικρών παιδιών εάν συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς, μεταξύ άλλων, όπως έχουν δηλώσει οι δύο παιδίατροι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα παραιτηθούν από τη θέση τους. Δεδομένου ότι, πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε και ένας ακόμη γιατρός, παθολόγος αυτή τη φορά, ο κ. Ποταμίτης επανέλαβε ότι θα πρέπει να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, ώστε με ειδικά κίνητρα να έρθει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να ξαναλειτουργήσει σωστά το νοσοκομείο. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ισχύει η φημολογία που έχει κυκλοφορήσει για κλείσιμο του περιφερειακού ιατρείου Κατασταρίου, ανέφερε ότι ίσως προκύψει ανάγκη για τη μεταφορά προσωπικού και μηχανημάτων από τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού για να ενισχυθεί – όπως χαρακτηριστικά είπε – ο τελευταίος προμαχώνας υγείας στο νησί.