Από το ΚΑΤ και τον “Ευαγγελισμό” αρχίζει η απόσυρση των υλικών

Από τα νοσοκομεία της Αθήνας “ΚΑΤ” και “Ευαγγελισμός” θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου οι προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών την απόσυρση των παρακαταθηκών και των εργαλείων τους, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτευσίμων Ορθοπεδικών Υλικών (ΠΑΣΥΠΟΥ) προς τους διοικητές των δύο νοσοκομείων.

Η απόσυρση των υλικών και η αναστολή των προμηθειών θα συνεχισθεί την Τρίτη 20 Ιανουαρίου με τα νοσοκομεία της Αθήνας Γενικό Κρατικό και της Βούλας “Ασκληπιείο”, οι διοικήσεις των οποίων έχουν ενημερωθεί επίσης εγγράφως από τον ΠΑΣΥΠΟΥ.

Ο Σύλλογος έχει γνωστοποιήσει τις επιστολές του στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), τους διοικητές του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΓΑ και του Οίκου του Ναύτου, καθώς και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου ¶μεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού δηλώνουν ότι διαφωνούν με τη συγκεκριμένη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων που περιέχεται στο νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και ζητούν την άμεση αποπληρωμή τους για το σύνολο των προμηθειών, χωρίς υποχρέωση έκπτωσης ή άλλους, καταχρηστικούς κατά τους ίδιους, όρους. 

Υπενθυμίζεται ότι τα χρέη των νοσοκομείων προς τις εταιρείες – μέλη του ΠΑΣΥΠΟΥ χρονολογούνται από το… 2005 και φθάνουν τα 850 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν το “ΚΑΤ”.

Υπ. Υγείας: Λύση εντός της εβδομάδας

Τη διαβεβαίωση ότι στο θέμα των χρεών των νοσοκομείων και της αποπληρωμής των προμηθευτών θα υπάρξει λύση εντός της εβδομάδας έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Υγείας Αριστ. Καλογερόπουλος – Στράτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό “ΑΝΤ1”.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι προμηθευτές έχουν εγκαίρως ενημερωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι “το σχετικό νομοσχέδιο που αφορά στη ρύθμιση των χρεών ήδη έχει υπογραφεί από τον υπουργό, τον κύριο Αβραμόπουλο, υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών, τον κύριο Παυλόπουλο, και υπογράφεται, νομίζω σήμερα – αύριο, από τον υπουργό Οικονομίας. Και ήδη έχουμε συμφωνήσει με τον υπουργό Οικονομίας ότι θα ξεκινήσει άμεσα η εξόφληση των χρεών”.

Από την πλευρά του, πάντως, ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΠΟΥ Διον. Σαργέντης δηλώνει στην “Α” ότι “οι διαβεβαιώσεις του κ. Καλογερόπουλου δεν υλοποιούνται εδώ και πολύ καιρό. Ακόμη και αν υπογράψει όμως ο κ. Παπαθανασίου, πρόκειται για ρύθμιση που δεν δεχόμαστε”.

Ο Διον. Σαργέντης αναφέρει επίσης ότι ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος είχε διαβεβαιώσει τον ΠΑΣΥΠΟΥ ότι η ρύθμιση δεν θα προβλέπει υποχρεωτικές εκπτώσεις, δέσμευση που δεν τηρήθηκε, και τονίζει με κατηγορηματικότητα ότι “οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά”.

Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ