Από το κόσκινο ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών Ταμεία και νοσοκομεία

Αναλαμβάνουν δράση τις επόμενες ημέρες, καταγράφοντας κάθε δαπάνη και εφαρμόζοντας νέα συστήματα ελέγχου

Σωτηρης Νικας

Πέντε μεγάλες ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες «πιάνουν δουλειά» σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά Ταμεία και υπουργεία με στόχο να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους που δημιουργούν «τρύπες» στον προϋπολογισμό και απειλούν να εκτροχιάσουν το έλλειμμα. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας σε ομιλία στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με αφορμή την επίσημη ανάληψη καθηκόντων από το νέο διοικητικό συμβούλιό της.

Το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στις ελεγκτικές εταιρείες που θα αναλάβουν δράση μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς και στους φορείς που θα ελεγχθούν σε πρώτη φάση. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν από την πλήρη και αναλυτική καταγραφή των δαπανών των υπουργείων που θα κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες μαζί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στο στόχαστρο των ελέγχων θα βρεθούν αρχικά τρία νοσοκομεία και τέσσερα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τα νοσοκομεία είναι ο «Ευαγγελισμός», το «Αττικόν» και ο «Γ. Γεννηματάς» και τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ, ενώ οι πέντε ελεγκτικές εταιρείες είναι η Grand Thornton, η Deloitte & Touche, η Ernst and Young, η KPMG και η PriceWaterhouse Coopers (PWC). Σε επόμενο στάδιο και μόλις ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, οι ελεγκτικές εταιρείες αναμένεται να εισέλθουν στα λογιστήρια και των ΟΤΑ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ε.Ε. ασκούν έντονες πιέσεις προς την Ελλάδα, να προχωρήσει σε λεπτομερέστερη καταγραφή και έλεγχο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός «σχεδίου δράσης μείωσης των δαπανών» αυτών. Τα θέματα αυτά – μαζί με την τραγική οικονομική κατάσταση των ΔΕΚΟ τα χρέη των οποίων θα ενσωματωθούν στο δημόσιο χρέος αυξάνοντάς το κατά περίπου 5% του ΑΕΠ φέτος – αναμένεται να εξεταστούν με τους εκπροσώπους της τρόικας, που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα ελέγχους για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας βάσει του Μνημονίου και θα βάλουν στο μικροσκόπιό τους όλες τις οικονομικές εξελίξεις και ειδικά τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης.

Στόχος των ελεγκτικών εταιρειών είναι να καταγράψουν κάθε δαπάνη που έχουν τα νοσοκομεία και τα Ταμεία και να εφαρμόσουν νέα συστήματα ελέγχου τους (π.χ. καθιέρωση διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία). Επίσης, θα κληθούν να εντοπίσουν και υποχρεώσεις των φορέων που μπορεί να έχουν αναλάβει για το προσεχές διάστημα, αλλά δεν τις γνωρίζει το ΓΛΚ, ενώ θα συμβάλλουν και στην κατάρτιση των προϋπολογισμών-προγραμμάτων των φορέων της γενικής κυβέρνησης που θα έχουν τριετείς προβλέψεις για τις εξελίξεις των οικονομικών τους μεγεθών. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε χθες ότι είναι «αισιόδοξος, γιατί βλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία έχει αντοχές και γιατί βλέπουμε ότι ανοίγεται μια περίοδος, όπου συνεχίζοντας τις πολιτικές που έχουμε ξεκινήσει με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, στη διοίκηση, στην οικονομία, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία βιώσιμη, πιο ανταγωνιστική, πιο δίκαιη και μια οικονομία που να παράγει θέσεις εργασίας, επενδύσεις και πλούτο, που να διανέμεται δίκαια».

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «ζητήσαμε από τους Ελληνες πολίτες να κάνουν θυσίες, μερικές φορές πολύ μεγάλες θυσίες», συμπλήρωσε όμως ότι «αυτές οι θυσίες αρχίζουν και αποδίδουν, γιατί έχουμε καταφέρει να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας». Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους της ΕΛΣΤΑΤ να δείξουν εμπιστοσύνη και να συνεργαστούν με την νέα ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ, στόχος της οποίας θα είναι να «παράγει έγκαιρα, έγκυρα, αξιόπιστα στοιχεία, τα οποία θα πιστεύουν όλοι».

Από την πλευρά του, ο νέος επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αν. Γεωργίου – μέχρι πρότινος αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Στατιστικής του ΔΝΤ – δήλωσε ότι «δεν είναι μόνο η επιτυχία και η αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ που διακυβεύεται. Είναι και η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα μακροπρόθεσμα».

 

Και ελληνικά ομόλογα αγόρασε η Κίνα


Αλλα 450 εκατ. ευρώ, όπως ήταν προγραμματισμένο, άντλησε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), από τα έντοκα γραμμάτια 3μηνης διάρκειας που εξέδωσε την Τρίτη. Ετσι, συνολικά αυτήν την εβδομάδα το Δημόσιο δανείστηκε 2,4 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο των γραμματίων να είναι 4,05%. Εν τω μεταξύ, τη στιγμή που ο ΟΔΔΗΧ αντλούσε κεφάλαια από τις αγορές, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Karel de Gucht, ανέφερε ότι η Κίνα έχει τοποθετήσει περίπου 420 εκατ. ευρώ σε ισπανικά και σε ελληνικά ομόλογα. Πάντως, μία μέρα μετά τα «καλά νέα» που ήρθαν από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s σχετικά με το ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, το αμερικανικό περιοδικό Fortune φιλοξενεί άρθρο, στο οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα «μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από την αναδιάρθρωση».