Από το Νοέμβριο οι γιατροί της Κρήτης αρνούνται ρητά την εκτέλεση εφημεριών πέραν των νομίμων ορίων (48ωρο)

p>

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ( 8/10/2008)

 

Πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο ( ΠΑΓΝΗ) την Τετάρτη 8/10 σύσκεψη των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης με συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους Νομούς . Συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η σαφέστατη δυνατότητα άρνησης ενός γιατρού να εργαστεί υπερωριακά πέραν των ανώτατων προβλεπομένων ορίων και η αδυναμία του εργοδότη  να επιβάλλει επιπλέον εργασία χωρίς τη ρητή συναίνεση του γιατρού , είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει «αλυσιδωτές αντιδράσεις» στο σημερινό σύστημα εφημερίας.   Οφείλουμε να επισημάνουμε την προκλητική ανευθυνότητα με την οποία αντιμετώπισε μέχρι σήμερα το Υπουργείο Υγείας αυτή την υπόθεση και να προειδοποιήσουμε για τον κίνδυνο πλήρους «κατάρρευσης» των προγραμμάτων εφημερίας στα νοσοκομεία της επαρχίας λόγω της εύλογης άρνησης των συναδέλφων να συναινέσουν στη διαιώνιση του σημερινού  απαράδεκτου εφημεριακού καθεστώτος που εξαντλεί τις ανθρώπινες αντοχές και υπονομεύει την ποιότητα του ιατρικού έργου.   

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική της καθήλωσης των δημόσιων δαπανών υγείας και της απαξίωσης του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων . Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2009 προδιαγράφει άλλη μια χρονιά στενότητας πόρων και μίζερης διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων ,   επιβεβαιώνοντας  την εκτίμηση ότι οι χιλιάδες προσλήψεις που κατά καιρούς εξαγγέλλει ο Υπουργός Υγείας είναι σκέτη κοροϊδία  .   Έχουμε υποχρέωση όμως να αξιοποιήσουμε την πρόσφατη εξέλιξη στο ζήτημα των εφημεριών  για να απαιτήσουμε αλλαγή πολιτικής υγείας , με αυξημένη χρηματοδότηση του ΕΣΥ , με επαρκή στελέχωση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας , με ανάπτυξη της ΠΦΥ  και με ουσιαστική  αύξηση των τακτικών μας αποδοχών  στα πλαίσια μιας κλαδικής  συμφωνίας . 

Οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης δηλώνουν κατηγορηματικά ότι :

Ø      1. Aπαιτούν την πλήρη αποζημίωση των δεδουλευμένων εφημεριών (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) χωρίς την υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης συναίνεσης.  Προειδοποιούν ταυτόχρονα από σήμερα  ότι σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή των εφημεριών αυτών θα ασκηθεί  αμέσως το νόμιμο δικαίωμα της  επίσχεσης εργασίας. 

Ø      Εάν εντός του Οκτωβρίου δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών και δεν διαφανεί  η δυνατότητα μιας κεντρικής ρύθμισης που θα συμπεριλαμβάνει σταδιακή μείωση των εφημεριών/γιατρό μέσω νέων προσλήψεων με ταυτόχρονη αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου , τότε από τον Νοέμβριο οι γιατροί θα αρνηθούν ρητά την εκτέλεση εφημεριών πέραν των νομίμων ορίων .  Καθιστούμε από τώρα  το Υπουργείο Υγείας και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων αποκλειστικά υπεύθυνους για την αναμενόμενη αδυναμία υλοποίησης των προγραμμάτων  εφημερίας των Νοσοκομείων και των Κ.Υ.  και για τα προβλήματα που θα προκύψουν στην παροχή υπηρεσιών επείγουσας περίθαλψης των πολιτών , αλλά και στην επαρκή ιατρική φροντίδα των νοσηλευομένων ασθενών. Είναι καιρός να αντιληφθούν οι διοικούντες το ΕΣΥ ότι η περίοδος της επιβολής , των εντολών , των απειλών και της εργασιακής ομηρείας των γιατρών έχει παρέλθει οριστικά.

 

ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΧΑΝΙΩΝ-ΡΕΘΥΜΝΟΥ-ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΛΑΣΙΘΙΟΥ