Από τον Νοέμβριο ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη

Εφθασαν οι πρώτες παρτίδες του πανδημικού εμβολίου στην Ελλάδα, αλλά ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, καθώς δεν έχει ακόμη δοθεί η σχετική άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα φαρμακεία της χώρας αρχίζουν σταδιακά να εφοδιάζονται και με το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο που χορηγείται στους ενηλίκους. Το εμβόλιο παρουσιάζει έλλειψη καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να εμβολιαστούν προκειμένου να θωρακιστούν έναντι του πνευμονιόκοκκου, εξαιτίας του πανικού που έχει προκληθεί με τη νέα γρίπη. Τα συγκεκριμένα εμβόλια χορηγούνται στους ενηλίκους με συνταγή που συνοδεύεται από ιατρική γνωμάτευση.

Στο μεταξύ, τέθηκε από χθες σε λειτουργία δίκτυο ελευθέρων επαγγελματιών γιατρών για την πρωτοβάθμια υποστήριξη της πανδημίας της νέας γρίπης. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), στο δίκτυο συμμετέχουν παθολόγοι, παιδίατροι, πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι και γενικοί γιατροί. Οι συμμετέχοντες γιατροί λειτουργούν με όρους της ιδιωτικής άσκησης της ιατρικής και ιδιωτικού ιατρείου. Οσοι γιατροί έχουν συμβάσεις με διάφορα ασφαλιστικά ταμεία θα εφαρμόζουν τους όρους των αντίστοιχων συμβάσεων.

Βασικός ρόλος των ιδιωτών γιατρών είναι ο έλεγχος των ασθενών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και η αντιμετώπιση όσων παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα της νέας γρίπης. Σε περιστατικά με συμπτωματολογία ή εξέλιξη της νόσου που θα απαιτεί περαιτέρω έλεγχο και ενδεχόμενη νοσηλεία σε νοσοκομείο θα δίδονται από τους γιατρούς ανάλογες κατευθυντήριες οδηγίες.

Σ ύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΙΣΑ, οι πολίτες οφείλουν να απευθύνονται σε γιατρούς του δικτύου της περιοχής όπου διαμένουν για την ταχύτερη εξυπηρέτησή τους.

Επίσης, η Νομαρχία Αθηνών θα δημιουργήσει 102 Κέντρα Εμβολιασμού Γρίπης στους 48 δήμους αρμοδιότητάς της σε δύο «κύκλους». Στον κλειστό «κύκλο» θα δημιουργηθούν 54 εμβολιαστικά κέντρα αμέσου λειτουργίας. Στον ανοικτό θα δημιουργηθούν επιπλέον 48 εμβολιαστικά κέντρα που θα βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ο κλειστός «κύκλος» περιλαμβάνει 106 γιατρούς, 318 νοσηλευτές, 212 διοικητικούς υπαλλήλους. Ο ανοικτός «κύκλος» περιλαμβάνει 202 γιατρούς, 616 νοσηλευτές, 404 διοικητικούς υπαλλήλους. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Νομαρχία Αθηνών διαθέτει 23 γιατρούς, 28 νοσηλευτές και ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων της ανέρχεται σε 1.350 (συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων), ενώ σύμφωνα με τον Οργανισμό θα έπρεπε να υπηρετούν 3.657.

Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με τους 48 δήμους αναζητήθηκαν οι απαραίτητοι χώροι (αποκλείστηκαν σχολικά συγκροτήματα, ώστε να μην παρακωλύονται τα μαθήματα) για τη δημιουργία των 102 Κέντρων Εμβολιασμού Γρίπης.