Αποδοκιμάστε δημοσίως τους «ατζαμήδες» γιατρούς

 

Οι σκληρές εκφράσεις αποδοκιμασίας κατά ιατρών, που διατυπώνει δημοσίως πρόσωπο το οποίο έχει υποφέρει από σοβαρά ιατρικά λάθη, δεν αποτελούν αιτία δυσφήμησης και σίγουρα δεν μπορεί να το οδηγήσουν σε ποινική καταδίκη.

 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε πλήρως 56χρονη Ελληνίδα που καταδικάστηκε από ελληνικά δικαστήρια για δυσφήμηση του ιατρού της, με δηλώσεις της που δημοσιεύθηκαν σε δύο εφημερίδες.

Η Β.Κ. είχε υποβληθεί το 1997 σε εγχείρηση περιορισμού στήθους από πολύ γνωστό Ελληνα γιατρό. Αμέσως μετά την επέμβαση η ασθενής διαμαρτυρήθηκε για σφοδρούς πόνους και ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να κουνήσει το αριστερό της χέρι.

Ο γιατρός την ενημέρωσε ότι οι ιστολογικές εξετάσεις έδειξαν καρκινικούς ιστούς και στα δύο της στήθη, οι οποίοι έπρεπε να απομακρυνθούν χειρουργικά. Τη μαστεκτομή έκανε άλλος γιατρός, ενώ ο πρώτος γιατρός ανέλαβε να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα σιλικόνης. Κάτι όμως δεν πήγε καλά και χρειάσθηκε να επέμβει αρκετές φορές, πριν απομακρύνει οριστικά όλα τα εμφυτεύματα. Αποτέλεσμα όλων αυτών των επιπλοκών ήταν η 56χρονη να υποφέρει διαρκώς από σφοδρές παρενέργειες.

Η άτυχη γυναίκα κατέθεσε αγωγές εναντίον και των δύο ιατρών, από το 2001 αλλά αυτές εκκρεμούν ακόμη στο Πρωτοδικείο της Αθήνας!

Επειδή ο αρχικός γιατρός της ήταν γνωστός στη Ελλάδα, δύο ελληνικές σκανδαλοθηρικές εφημερίδες ασχολήθηκαν με την υπόθεση, φιλοξενώντας δηλώσεις της όπως «Με κατέστρεψε», «Γιατί ανέλαβε την επέμβαση αφού γνώριζε ότι έχω καρκίνο;» και «Τρέχουν ακόμη υγρά από το δεξί μου στήθος».

Ο ιατρός κατέθεσε αμέσως μήνυση για δυσφήμηση εναντίον της, όχι όμως εναντίον των δύο εφημερίδων. Τα ελληνικά δικαστήρια την καταδικάζουν αμετάκλητα, επιβάλλοντάς της ποινή αρχικά 13 και στο Εφετείο 5 μηνών, με αναστολή!

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τη στάση αυτή των δικαστηρίων της. Δέχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι αν και τα δημοσιεύματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν φθορά στην επαγγελματική εικόνα του ιατρού, η προστασία της φήμης του δεν αποτελεί επαρκή λόγο που να δικαιολογεί την επιβολή ποινής φυλάκισης.

Η Β.Κ. έχει υποφέρει σοβαρά και αποτελεί έκπληξη να λέει κανείς ότι καταδικάστηκε επειδή εξέφρασε τον πόνο της, με μοναδική πρόθεση να εκτονώσει την ψυχική της πίεση, αναφέρουν οι δικαστές.

Με το σκεπτικό αυτό, έκριναν ότι τα ελληνικά δικαστήρια έσφαλαν στην προκειμένη περίπτωση. Καταδίκασαν επίσης την Ελλάδα για τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο (έφτασε ήδη τα έξι χρόνια) που καθυστερεί σε πρώτο βαθμό η εκδίκαση των αγωγών της παθούσης και υποχρέωσαν το ελληνικό Δημόσιο να της καταβάλει ως συνολική αποζημίωση το ποσό των 8.500 ευρώ.