Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

div style=”margin-bottom: 0pt; text-align: center”>ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΡΕΘΥΜΝΟ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
 
Η συνέλευση αυτή τη φορά είχε περισσότερο χαρακτήρα κατάθεσης ηθικών και πρακτικών ζητημάτων που προκύπτουν καθημερινά κατά την άσκηση της ιατρικής στο νοσοκομείο και αφορούν την ασφάλεια των ασθενών.
Κάθε μέρα αντιστεκόμαστε σε κάτι. Κυνηγάμε από πίσω νόμους, ερμηνευτικές και διατάξεις. Καταγγέλλουμε ανάλγητες συμπεριφορές και έγγραφα. Θέλουμε να προλάβουμε να γλυτώσουμε κάτι από τη σφαγή.
Όμως αυτί κανένα δεν ιδρώνει. Ο υπουργός έχει πολλά να κάνει μέχρι να διαγράψει το ΕΣΥ από το χάρτη. Ο γενικός του δεν προλαβαίνει να στέλνει έγγραφα, διορθώσεις και ερμηνείες των διορθώσεων.
Οι διοικητές ανησυχούν για την βαθμολογία και τον ισολογισμό τους.
Τι θα γίνει όμως; Ποιός θα ασχοληθεί με την ασφάλεια και τις ανάγκες του αρρώστου;
 
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Εξ αιτίας των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά, λόγω της κακής ποιότητας του υγειονομικού υλικού, έγινε ανασκόπηση στον τρόπο πού έγιναν οι διαγωνισμοί και συζητήθηκε το θέμα της ευθύνης του υγειονομικού προσωπικού που χρησιμοποιεί τα υλικά, απέναντι στον ασθενή και την δημόσια υγεία.
Οι ευθύνες, που η Ένωση Ρεθύμνου καταλόγισε στην Διοίκηση και στην πολιτική του υπουργείου υγείας, απαντήθηκαν από τον διοικητή με αντιγύρισμα της νομικής ευθύνης στις επιτροπές που διενήργησαν τους αντίστοιχους διαγωνισμούς και στις προδιαγραφές των υλικών.
Ενημερωτικά, θα πρέπει να γίνει γνωστό λοιπόν, το πώς έγιναν οι διαγωνισμοί. Γιατί οι τύποι είναι τόσο αχρείοι, που προσπαθούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες τους για την κατάντια στην υγεία, στους εργαζομένους.
Μετά την ολοκλήρωση ενός διαγωνισμού υγειονομικού υλικού, αν το υλικό που κατοχυρωνόταν και είχε κριθεί ποιοτικότερο ( ίσως και το μοναδικό ποιοτικό), ξέφευγε έστω και ελάχιστα από την τιμή του παρατηρητηρίου, ο διαγωνισμός ακυρωνόταν και γινόταν εκ νέου η προκήρυξη.
Στον καινούριο διαγωνισμό γνώριζε η επιτροπή εκ των προτέρων τις τιμές, πριν να ανοίξουν τις οικονομικές προσφορές, αφού είχαν ανοίξει τον προηγούμενο ουσιαστικά ίδιο, διαγωνισμό. Και φτάσαμε να έχουμε υλικά άχρηστα, με τιμή όμως παρατηρητηρίου, που αναγκάζουν το προσωπικό να υπερκαταναλώνει για να αναπληρώσει την κακή ποιότητα. Στα γάντια, πρέπει να πετάξεις δυό – τρία σκισμένα, για να βρείς ένα ακέραιο. Στις αυτοκόλλητες ταινίες (λευκοπόρ), να χρησιμοποιείς τριπλάσια ποσότητα για να μη φύγει ο φλεβοκαθετήρας ή η βελόνα αιμοκάθαρσης.
Και αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να γίνονται διαγωνισμοί; Μόνο για να νομιμοποιούμε τις οικονομικές επιλογές των διοικήσεων και του υπουργείου και συγχρόνως να έχουμε και την ευθύνη για τις αναγκαστικές επιλογές υλικών; Αφού έτσι κι αλλιώς θα αγοραστούν τα υλικά με τιμή παρατηρητηρίου, γιατί δεν γίνεται απ ευθείας αγορά;
 
ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΝΟΣΗΛΙΑ
Η Ένωση δεν διαφωνεί με την εφαρμογή της κωδικοποίησης νόσων κατά την σύνταξη του ηλεκτρονικού εξιτηρίου, διαφωνει και έχει ηθικό πρόβλημα να εφαρμόσει την σύνδεση αυτής με τα ΚΕΝ και την κοστολόγηση της νοσηλίας.
Η διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι ο γιατρός δεν πρέπει να έχει απολύτως καμία εμπλοκή με την τιμολόγηση της ασθένειας και της νοσηλίας και στο ότι η εφαρμογή των ΚΕΝ θα προκαλέσει την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.
Ένα ερώτημα που προκύπτει επιπλέον, είναι το νόμιμο της εφαρμογής τους από τα νοσοκομεία χωρίς την υπογραφή νέας σύμβασης με τα ταμεία ή με το νέο οργανισμό των ταμείων.
 
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Σε ένα δυό μήνες αποχωρούν από την δύναμη του νοσοκομείου αρκετοί επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές. Είναι οι νοσηλευτές που προσελήφθησαν πρό 8μήνου, για να λειτουργήσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στην νέα πτέρυγα. Το νοσοκομείο είναι ήδη υποστελεχωμένο ιατρικά και νοσηλευτικά. Θα υποστελεχωθεί ακόμη περισσότερο και θα ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια επικινδυνότητας, αν δεν γίνει εκ νέου πρόσληψη του προσωπικού αυτού, το οποίο καλύπτει επιτακτικές πάγιες ανάγκες και όχι επικουρικές.
Η θέση μας δεν είναι θέση μόνο αντίστασης. Είναι θέση στάσης, είναι θέση λειτουργού υγείας, είναι θέση αξιών ζωής, είναι θέση αρχών στοχευμένων στον άνθρωπο, στον άρρωστο.
Όσο κι αν ο φόβος και η ανασφάλεια για την νέα κοινωνική πραγματικότητα μας καρφώνουν, θα υπερασπιστούμε αυτό που ορκιστήκαμε.
Την υγεία κοινωνικό αγαθό, θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δίκαια και ίσα για όλους και πάνω από όλα χωρίς απολύτως καμία οικονομική συναλλαγή με τον άρρωστο.
Αυτό είναι το πρωταρχικό που έχουμε να υπερασπιστούμε σήμερα. Αυτό μας πέφτει, αυτό μας αναλογεί, γι αυτό υπάρχουμε, αυτό μας έλαχε ιστορικά.
Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το πιο υποχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο, του πιο φτωχού νομού, με τα περισσότερα παιδιά και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, όπου η εκκλησία του αγοράζει υλικά, τα νυχτερινά του νοσηλευτή είναι απλήρωτα, η ζητιανιά του πλένει τα σεντόνια και για αποζημίωση των εφημεριών ούτε λόγος.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν να είναι εδώ διεκδικώντας το δίκαιο του αρρώστου, την ασφαλή του νοσηλεία, διεκδικώντας να σταματήσει κάθε εισπρακτική δραστηριότητα εντός του νοσοκομείου και να ακυρωθεί κάθε πρόθεση για διάθεση κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ