Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

p>ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

Ένα μόλις μήνα μετά την ψήφιση του ν.3868/2010 επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για τους πραγματικούς στόχους του και κυρίως για τις  επιπτώσεις του στο ΕΣΥ.  Συνειδητοποιείται πλέον ευρύτερα ότι αποδιοργανώνει αντί να αναβαθμίζει τη δημόσια περίθαλψη , οδηγεί τα νοσοκομεία ειδικά της επαρχίας σε εφημεριακή κατάρρευση και τον έντιμο νοσοκομειακό γιατρό στα όρια της οικονομικής και επιστημονικής εξόντωσης. 

Η πολιτική στόχευση του νέου νόμου δεν κρύβεται :  δεν είναι ο «εξορθολογισμός»  αλλά  η γενικευμένη περικοπή των δημόσιων δαπανών υγείας , η συγχώνευση και κατάργηση κλινικών,  τμημάτων ή και ολόκληρων νοσοκομείων που δεν πληρούν τα κριτήρια της «οικονομικής αποδοτικότητας» του Μνημονίου/ΔΝΤ.  Οι πρώτοι που απαιτούν την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων  χρεών των νοσοκομείων και την αποτελεσματική πάταξη της σπατάλης , της συναλλαγής με εταιρείες και της διαφθοράς στο ΕΣΥ , είμαστε οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η κυβέρνηση , όπως και όλες οι προηγούμενες,  απλώς διακηρύττει μηδενική ανοχή αλλά επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα στο αδιαφανές κύκλωμα του φαρμάκου και των προμηθειών  υγειονομικού υλικού .  Τα χρέη προς τους προμηθευτές ρυθμίζονται αναδρομικά και οι μόνες ελαστικές δαπάνες φαίνεται πλέον ότι είναι οι μισθοί , οι συντάξεις , τα δώρα και τα επιδόματα ,  οι εφημερίες των γιατρών  , οι υπερωρίες του προσωπικού και τα καθημερινά λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων.

Καταγγέλλουμε την ανεύθυνη και εγκληματική κυβερνητική πολιτική που κατεδαφίζει το ΕΣΥ την ώρα που είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο για την κοινωνία.

Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Υγείας που κοροϊδεύει ανοικτά τους πολίτες μιλώντας για «ολοήμερη λειτουργία» των νοσοκομείων , την ώρα που με τις ρυθμίσεις του νόμου τα αφήνει χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς για το 1/3 τουλάχιστον του μήνα , υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Οι εξελίξεις αυτές ειδικά σε ένα Νομό όπως το δικό μας με τη γνωστή υστέρηση σε υποδομές και στελέχωση των μονάδων υγείας , θα  είναι καταστροφικές .

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ θα αντιδράσει με κάθε τρόπο στην επιχειρούμενη απαξίωση και οριστική διάλυση της δημόσιας περίθαλψης στο Ρέθυμνο.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την υποβάθμιση του νοσοκομείου ή το κλείσιμο τμημάτων , ούτε την οικονομική επιβάρυνση των συμπολιτών μας , ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης , ανεργίας και ανέχειας. 

Είναι αυτονόητο επίσης ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε απλήρωτη υπερωριακή εργασία στο όνομα της δημοσιονομικής κρίσης και ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο την αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων μας.

Με δεδομένο λοιπόν το αδιέξοδο που έχει προκύψει μετά την ψήφιση του νέου νόμου και την άρνηση  του Υπουργείου Υγείας να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων την ώρα της εφημερίας , η λύση είναι να πάρουν οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί , μέσω των Ενώσεων και των  Επιστημονικών  Συμβουλίων και με τη συμπαράσταση της κοινωνίας , την κατάσταση στα χέρια τους.  

Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ είναι η υλοποίηση – χωρίς τις αυθαίρετες «εκπτώσεις»  και τις «λογιστικές περικοπές» που επιχειρεί ο κ. Διοικητής – του σημερινού προγράμματος εφημερίας που εξασφαλίζει επαρκή στελέχωση από όλες τις ειδικότητες και ασφάλεια στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών και των νοσηλευόμενων ασθενών.

Καλούμε για άλλη μια φορά  το ΔΣ του Νοσοκομείου να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης , να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο συμπίεσης του προγράμματος εφημερίας και να απαιτήσει από την ΥΠΕ Κρήτης και  το Υπουργείο Υγείας τη  συμπληρωματική επιχορήγηση που απαιτείται για την πλήρη αποζημίωση των εφημερευόντων γιατρών.  Αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη και πολιτικά ορθή στάση. Κάθε άλλη μεθόδευση βάζει το νοσοκομείο και την ήδη ελλειμματική  δημόσια περίθαλψη του Νομού σε περιπέτειες  με  δραματικές επιπτώσεις .

 

Καλούμε όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου , τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών και  κοινωνικών οργανώσεων , τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα κληθούν σύντομα λόγω του «Καλλικράτη» να αναλάβουν ευθύνες για την Υγεία , σε  συστράτευση και κοινό αγώνα για τη την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και την  αποτροπή της περαιτέρω διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ .

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ .

 

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ