Απόφαση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ

2-4-2012

 

1.      Τα προγράμματα εφημεριών καθορίζονται από τους Συντονιστές Διευθυντές και το επιστημονικό συμβούλιο με ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ την ασφάλεια των ασθενών και την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων, και ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΝΤΑΙ. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να μπαίνουν “οικονομικά” κριτήρια. Άλλωστε, τόσο ο ν. 3868/10 όσο και ο 3984/11 ορίζουν ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ πως τακτικές εφημερίες σημαίνει ΑΡΙΘΜΟ εφημεριών ανά γιατρό, βαθμίδα και ζώνη και πως οι παραπάνω εφημερίες όπου χρειάζονται σαν πρόσθετες. Το γεγονός πως με παράλογο, παράνομο και αυθαίρετο τρόπο το Υπ.Υγείας δίνει στα νοσοκομεία ποσά κατά 20% μικρότερα ανά μήνα σε σχέση με αυτά που έπρεπε να δόσει ακόμα και σύμφωνα με το νέο, μειωμένο ωρομίσθιο , δεν νομιμοποιεί ούτε το υπουργείο ούτε τους διοικητές να απαιτούν ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ περικοπή των ασφαλών προγραμμάτων για τους μήνες Απρίλιο και εφεξής.

2.      Θεωρούμε πραγματικά ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ την εμμονή των οικονομικών υπηρεσιών του νοσοκομείου μας πως δήθεν από 1/1/12 καταργούνται οι μεικτές εφημεριες και οι ετοιμότητες το Σαββατοκύριακο πράγμα που δεν στέκει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (3868 και 3984), ούτε σύμφωνα με τις διευκρινιστικές οδηγίες της 2ης ΥΠΕ, ούτε σύμφωνα με την τελευταία υπ.απόφαση του Υπ.Οικονομικών για το νέο ωρομίσθιο, που σαφώς περιλαμβάνει τις μικτές εφημερίες.

3.      Καταγγέλουμε την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ υπαναχώρηση της πολιτικής ηγεσίας  του υπ. Υγείας όσον αφορά την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Ηδη το  “πλήρως και στο σύνολό τους ως 12 Απρίλη” έγινε “μόνο ο Ιανουάριος ως 26 Απριλίου, και αυτές περικομμένες στο ποσό που δίνει το υπουργείο”. Προειδοποιουμε τους κυβερνώντες πως ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΛΑΘΟΣ ΠΟΡΤΑ. Αν επιλογή τους είναι οι συντονισμένες δυναμικές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών ιατρών ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, δεν θα τους χαλάσουμε το χατίρι. Θα καθορίσουμε σε συνεννόηση με τα άλλα νοσοκομεία ΚΟΙΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ σε όλα τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά, από ειδικευόμενους και ειδικούς. Ηδη αρχίζει η συλλογή υπογραφών για επίσχεση εργασίας. Καλούμε όλα τα τμήματα, το Επιστημονικό Συμβούλιο (και κατ’ επέκταση και τα υπόλοιπα νοσοκομεία) ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ απο 20 Απριλίου και μετά εφ’όσον δεν έχει εξασφαλιστεί η πληρωμή τους.

4.      Καταγγέλουμε τις “διαρροές” ή και “επίσημες” δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου πως οι επισχέσεις εργασίας και λοιπές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι δήθεν … κομματικά υποκινούμενες!!! Να αφήσουν τις “ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ” και τις “ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ”  και να πληρώσουν τώρα τα δεδουλευμένα των γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών. Ναι , υπάρχει “κομματική υποκίνηση “ στις κινητοποιήσεις. Η υποκίνηση αυτή προέρχεται από τις ηγεσίες των κομμάτων που στηρίζουν την συγκυβέρνηση (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ) , που στηρίζουν την χούντα κεφαλαίου – ΕΕ- ΔΝΤ, που ασκούν μια ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης και απαξίωσης των υγειονομικών λειτουργιών. Η αντιστροφή αυτής της πολιτικής είναι αυτονόητο καθήκον του ελληνικού λαού.

5.      Θεωρούμε ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΕΣ τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Λοβέρδου περί δημιουργίας χώρων κράτησης μεταναστών στα νοσοκομεία. Υπενθυμίζουμε πως τα νοσοκομεία είναι χώρος περίθαλψης και όχι χώρος κράτησης. Η κυβέρνηση πρέπει αντί να εξαπολύει προεκλογικά πυροτεχνήματα, να ενισχύσει άμεσα τις Μονάδες Λοιμώξεων σε όλα τα νοσοκομεία ώστε να παρέχουν σωστά περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς.

6.      Στηρίζουμε με κάθε μέσο τις πρωτοβουλίες (από ΟΕΝΓΕ, ΠΙΣ κλπ.) για ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ενάντια στην Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση για το ΣΚΑΝΔΑΛΟ της ληστείας των χρημάτων των νοσοκομείων.

7.      Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις αποφάσεις του Συντονιστικού των γενικών συνελεύσεων των νοσοκομείων. Συμμετέχουμε στην απεργία στις 4/4 και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπ. Υγείας. Στηρίζουμε την παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Αγ. Ολγα την Παρασκευή 6/4 και ώρα 12μμ γιατί είμαστε δίπλα σε όλους τους συναδέλφους που οι γνωστοί κολαούζοι του υπουργείου Υγείας προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν. Οι απειλές και οι εκφοβισμοί θα πέσουν στο κενό!