Απόφαση ΔΣ ΕΙΝΑΠ

p>Βρισκόμαστε μέσα σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, κρίση για την οποία ευθύνονται οι αχαλίνωτες υπερβολές της ασταμάτητης επιθυμίας για ένα διαρκώς αυξανόμενο κέρδος, στο οποίο δυστυχώς έχει δοθεί προτεραιότητα έναντι του ανθρώπου και της εργασίας.

Η κρίση αυτή έχει εκδηλωθεί – και σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό – και στη χώρα μας. Η πολιτική ηγεσία του τόπου, που κατ’ εξοχήν ευθύνεται για την κρίση, επέλεξε και λάθος δρόμο για να βγούμε απ’ αυτή. Προσπαθεί να στραγγαλίσει το κόστος εργασίας, αγνοώντας ότι έτσι στραγγαλίζει ανθρώπους, και δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι μπαίνουμε σ’ έναν οικονομικό φαύλο κύκλο που θα συντηρεί και θα αυξάνει το πρόβλημα αντί να το λύνει.

Η μάχη πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη και στον πόλεμο κατά της σπατάλης και της διαφθοράς. Αυτά, εξάλλου, πάνε μαζί.

Εμείς θα στηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια υπηρετεί αυτούς τους στόχους και, συγχρόνως, θα στηρίξουμε τους αγώνες και θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων προκειμένου:

1)  Να αποδοθούν οι ευθύνες και να πληρώσουν αυτοί που φταίνε.

2)  Να διαπραγματευτούμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης-Συμφωνίας, ώστε να υπάρχει και η νόμιμη δυνατότητα πληρωμής των παραπάνω εφημεριών, όπου και όποιος χρειάζεται να τις κάνει, για την ασφάλεια λειτουργίας των νοσοκομείων.

Εμείς θεωρούμε απαραίτητη τη διαπραγμάτευση Συλλογικής Σύμβασης-Συμφωνίας για πολλούς λόγους και είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τη διαπραγμάτευση αυτή με τις εξής προϋποθέσεις:

1. Οι προτάσεις της υπουργού Υγείας δεν είναι τελικές και δεσμευτικές.

2. Δεν θα μειωθούν οι κλίνες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

3. Δεν θα χαθεί καμιά θέση εργασίας και, συγχρόνως, αξιόπιστα και πειστικά θα προχωρήσουν οι 2.000 προσλήψεις νέων γιατρών που έχουν προβλεφθεί.

4. Θα διατηρηθεί απαρέγκλιτα το θεσμικό κομμάτι της Συλλογικής Σύμβασης και του Ν. 3754/09 που την κύρωσε.

Καλούμε την Πολιτεία να σταθμίσει το συμφέρον του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις στα νοσοκομεία και μετά απ΄ αυτές θα ακολουθήσει Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ.