Απόφαση ΔΣ σχετικά με το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας

 

                              Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου

 

Με αφορμή την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου για το Εφημεριακό και την επικείμενη νέα συνάντηση της Υπουργού με την ΟΕΝΓΕ, συνήλθε το ΔΣ της Ένωσης και καταθέτει τις ακόλουθες διαπιστώσεις:

Το σχέδιο νόμου για τον τρόπο εφημέρευσης στην Β Ζώνη που μας αφορά είναι επικίνδυνα ελλιπές και δείχνει τουλάχιστον απίστευτη προχειρότητα από την πλευρά του συντάκτη για να μην πούμε εγκληματική αδιαφορία για την υγεία των πολιτών στην Επαρχία. Η Επείγουσα Ιατρική παρέχεται μόνο από τα Δημόσια Νοσοκομεία και κατά συνέπεια είναι υποχρέωση του Κράτους να διασφαλίζει την εκτέλεση των Εφημεριών και όχι να μετακυλά την ευθύνη στα Ταμεία και την υπερεργασία των ιατρών. Θεωρούμε το προσχέδιο πέραν των άλλων και ως αντισυνταγματικό, καθώς διαφοροποιεί βάναυσα την αρχή της ισότητας των πολιτών στην πρόσβαση σε μονάδες Υγείας

Με το προτεινόμενο σύστημα τα Νοσοκομεία μένουν εντελώς ακάλυπτα για ορισμένες ημέρες του μήνα, ενώ για ένα άλλο σημαντικό ημερών τα Νοσοκομεία φέρονται να καλύπτονται με εφημερίες ετοιμότητας. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει οριστικά ο εμπαιγμός ότι η εφημερία ετοιμότητας αποτελεί κάλυψη εφημερίας. Θα έρχεται πχ το έμφραγμα η το τροχαίο και τότε θα καλούμε τον ιατρό να αντιμετωπίσει το περιστατικό! Η ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο!

Η πρόθεση να καλύπτονται οι αναγκαίες εφημερίες με χρηματοδότηση από το «Ολοήμερο» είναι ουτοπιστική καθώς είναι εξαιρετικά απίθανο να επιτευχθεί η ολοήμερη λειτουργία των Επαρχιακών Νοσοκομείων. ‘Όταν το προσωπικό δεν επαρκεί για την ομαλή λειτουργία με τις παρούσες συνθήκες και τα διάφορα Τμήματα και Κλινικές λειτουργούν στην βάρδια με ελλιπή σύνθεση, που θα βρεθεί προσωπικό να στελεχώσει την απογευματινή λειτουργία?

Πέρα από την διαμόρφωση του σχεδίου για την Β Ζώνη που σχολιάσαμε παραπάνω, η συνολική θεώρηση του προτεινόμενου σχεδίου αποκαλύπτει ότι οι συντάκτες γνωρίζουν άριστα τις ανάγκες της Α Ζώνης και υιοθετούν λύσεις οι οποίες καλύπτουν κατά 90% (σύμφωνα με το σχέδιο) τις ανάγκες εφημέρευσης. Στις Β και Γ Ζώνες το αντίστοιχο ποσοστό πρέπει να είναι στο 50-60% και δυστυχώς οι συντάκτες του προσχεδίου ψευδόμενοι ασυστόλως ανάγουν το ποσοστό και πάλι στο 90%! Προξενεί επίσης αλγεινή εντύπωση το γεγονός, ότι σε περίοδο που το Κράτος μετρά κάθε ευρώ που δίνει, να χαρίζονται με φωτογραφική διάταξη στους Συντονιστές Διευθυντές Α Ζώνης (που ΔΕΝ εφημερεύουν) πέρα από την αμοιβή εφημέρευσης και 4 πλασματικές εφημερίες ετοιμότητας!

Για όλους αυτούς του λόγους αποφασίζουμε ότι:

–          Το παρόν προσχέδιο δεν γίνεται δεκτό.

 

–          Στην οποιαδήποτε διαπραγμάτευση αλλαγής πρέπει να αποκλειστούν ως λύση οι εφημερίες ετοιμότητας και να εξαλειφθούν φωτογραφικές διατάξεις εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων που θυμίζουν άλλες εποχές.

 

–          Η φιλοσοφία του όποιου Νομοσχεδίου κατατεθεί, θα πρέπει να διέπεται από την αρχή της ισότητας των πολιτών(είτε διαμένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα είτε στην Επαρχία) στο δικαίωμα παροχής περίθαλψης σε επείγοντα προβλήματα Υγείας.

 

–          Το Κράτος πρέπει απαραιτήτως να εγγυάται την εκτέλεση και πληρωμή όλων των εφημεριών που είναι αναγκαίες για την ασφαλή αντιμετώπιση περιστατικών Επείγουσας Ιατρικής σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

                                                                                                                                                                                                            ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ

                                       ΠΡΟΕΔΡΟΣ