Απόφαση Γ.Σ. Ενωσης Νοσοκ. Γιατρών θεσ/νίκης (ΕΝΙΘ)

p>ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ                                                                ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝΙΘ)

ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51

ΤΗΛ:2310/535-665

FAX: 2310/535-513

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Θεσσαλονίκη 1 Νοεμβρίου 2007

 

Η Γ.Σ. της Ε.Ν.Ι.Θ.

που συνήλθε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

εκτιμά:

 

1

Η κατάσταση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό και μη, καθώς και η εξοντωτική απασχόληση των όσων υπηρετούν, καθιστούν τις συνθήκες εργασίας μας επικίνδυνες και υποβαθμίζουν διαρκώς την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Υποδομές του ΕΣΥ παραμένουν κλειστές, όπως τα 150 κρεβάτια  σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με ολέθριες συνέπειες για την υγεία των πολιτών και με τον ασύδοτο ιδιωτικό τομέα να   επωφελείται από την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Και ενώ οι εξαγγελίες του υπουργείου ήταν ότι αυτό θα τελείωνε, στην πράξη το επεκτείνει και με κρεβάτια χειρουργικών, δηλαδή προσοδοφόρων, κλινικών.

Οι υποδομές και μάλιστα αυτές που είναι υψηλής τεχνολογίας του ΕΣΥ απαξιώνονται την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία διοχετεύουν τεράστιους πόρους στον ιδιωτικό τομέα υγείας και την περίοδο που οι μεγαλοκλινικάρχες χρωστούν περίπου 1,5 δις ευρώ στο ΤΣΑΥ. Γιατί η Κυβέρνηση δεν βάζει τέλος σε αυτήν την κατάσταση; Τι φοβάται; Ποιόν υπηρετεί;

Η απουσία, ειδικά στα αστικά κέντρα, κάθε δομής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγειάς  και το απαράδεκτο σύστημα εφημεριών, οδηγούν σε πρωτόγονες συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών την ώρα της μεγαλύτερης τους ανάγκης, την ώρα του πόνου και της αβεβαιότητας για το πρόβλημα της υγείας τους.

Το Υπουργείο δεν προσλαμβάνει γιατρούς, ούτε στη θέση των όσων συνταξιοδοτήθηκαν και με επικοινωνιακά τερτίπια επιχειρεί να μεταθέσει από πάνω του τις τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που υπάρχει. Στη Θεσ/νίκη, ακόμη περιμένουμε να δούμε την λειτουργία του Κ. Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο και στην Φράγκων και ακόμη περιμένουμε τον Αξονικό Τομογράφο στο Νοσοκομείο ¶γιος Παύλος, για να υπενθυμίσουμε απλώς δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις  αναξιοπιστίας της πολιτείας.

Οι χιλιάδες προσλήψεις, που κάθε χρόνο εξαγγέλλονται μετρούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών. Όσοι μισθοδοτούνται σήμερα από τα Νοσοκομεία, είναι λιγότεροι από όσους μισθοδοτούνταν το 2004.

 

2

 Οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ απέχουν σημαντικά από την κάλυψη ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής και επιστημονικής ενημέρωσης. Οι απώλειες του εισοδήματος μας από το 1987, ξεπερνούν το 50%. Οι δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2008 για την Υγεία, αλλά ειδικότερα  και τα κονδύλια της μισθοδοσίας είναι επιπέδου τριτοκοσμικής χώρας.

Το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί  να υφαρπάσει  και άλλη αναστολή εφαρμογής του 48ωρου, με την πραξικοπηματική ίσως σύμπραξη και κάποιων συνδικαλιστικών ηγεσιών και αδιαφορεί πλήρως για τα προβλήματά μας.

Οι ιατροί του ΕΣΥ και ιδιαίτερα οι νέοι συνάδελφοι, περνούν τη χειρότερή τους εποχή. Καμία φροντίδα για ουσιαστική εκπαίδευση και νέες θέσεις απασχόλησης.

Η μείωση των συντάξεων μας και των ασφαλιστικών μας καλύψεων είναι στα σκαριά. Το ΤΣΑΥ λεηλατείται και ουδείς νοιάζεται.

Το κονδύλι, των εφημεριών για το 2008 θα επαρκέσει έως τον Οκτώβριο – Νοέμβριο και η κυβέρνηση ετοιμάζει την φορολόγηση των εφημεριών με 40%, όταν ακόμη και ο Σαρκοζί τις θεωρεί αφορολόγητες.

 

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η Γ.Σ. της Ε.Ν.Ι.Θ. αποφασίζει:

 

1)   Να προχωρήσει σε κινήσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των φορέων της με κάθε πρόσφορο μέσο και σε συνεργασία και με τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας.

2)   Να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ως εξής:

α) Αποχή για δύο εβδομάδες από τα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία και κάθε προγραμματισμένη ιατρική πράξη με έναρξη στις 19 Νοεμβρίου.

β) Σε πενθήμερη απεργία από τις 3- 7 Δεκεμβρίου.

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

·        Υπογραφή συλλογικής σύμβασης, σύμφωνα με την απόφαση της ΟΕΝΓΕ στις 20-7-07

·        Εξίσωση των νέων ασφαλισμένων (μετά το 1993) με τους παλιούς, συμμετοχή στη διοίκηση του ΤΣΑΥ και διαφάνεια στη λειτουργία αυτού. ¶λλωστε το ΤΣΑΥ έχει την καλύτερη αναλογία στην Ευρώπη ασφαλισμένων και συνταξιούχων (5,5:1).

·        Υγειονομικό χάρτη, που θα καλύπτει τις ανάγκες και της Π.Φ.Υ., νέες προσλήψεις και νέες θέσεις εργασίας.

·        Έλεγχο της ασυδοσίας του ιδιωτικού τομέα.

·        ¶μεση κάλυψη των επιτακτικών κενών σε προσωπικό και υποδομές.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΡ.                               ΣΔΟΥΚΟΣ Θ.