Απόφαση Γενικής Συνελευσης ΕΙΝ ΑΧΑΪΑΣ στις 14 Δεκέμβρη

p align=”center”>Απόφαση ΓΣ της Ε.Ι.Ν.Α. (14/12/2006)

 

Η Γ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νομού Αχαίας (ΕΙΝΑ) στις 14/12/2006, σε σχέση με τις εξελίξεις στο θέμα του εφημεριακού και των προτάσεων του Υπουργείου αποφάσισε τα εξής:

 

1.      Η μέχρι τώρα τακτική του Υπουργείου χαρακτηρίζεται παρελκυστική, ο δε «διάλογος» με την Ομοσπονδία διαφαίνεται αδιέξοδος, προσχηματικός, που σκοπό έχει την χρονοτριβή και καθυστέρηση. Το Υπουργείο μετά από την πολύμηνη σιωπή και απραξία του, μη έχοντας ούτε την πολιτική βούληση αλλά ούτε και διαθέτοντας τα αναγκαία κονδύλια προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα του εφημεριακού, το μόνο που επιχειρεί είναι να νομοθετήσει παράταση της εφαρμογής των προβλεπομένων από το Π.Δ. 76/05 και το Π.Δ. 88/99.

 

2.      Στην πρόταση του Υπουργείου πλεονάζουν οι υποσχέσεις, ενώ ελλείπουν οι σαφείς δεσμεύσεις, οι πειστικές απαντήσεις, το οριοθετημένο χρονοδιάγραμμα και τα απαραίτητα χρηματικά ποσά για την υλοποίηση αυτών που αόριστα προτείνει. Επιπλέον δεν συγκεκριμενοποιεί για το αν θα γίνει, πότε και πως η εφαρμογή του 48ωρου-58ωρου.

 

3.      Οι προτάσεις του Υπουργείου είναι έξω από το πνεύμα του διεκδικητικού πλαισίου της Ομοσπονδίας. Το παρακάμπτουν. Εισάγουν από την πίσω πόρτα το επίδομα εφημέρευσης, αποδυναμώνουν και υποβαθμίζουν το βασικό αίτημα των γιατρών που είναι ο χρόνος υπερωριακής απασχόλησης.

 

4.      Επειδή υφίσταται αβεβαιότητα ως προς την δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης της παράτασης που απεργάζεται το Υπουργείο, αφ’ ετέρου εξακολουθεί να παραμένει εν αμφιβόλω αν θα πληρωθούν οι πέραν των τεσσάρων εφημερίες, παρά την όποια νομοθετική ρύθμιση (αν τελικά προκύψει), η Ε.Ι.Ν.Α. προσφεύγει άμεσα σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να επιληφθεί για την εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας (Π.Δ. 88/99 και Π.Δ. 76/06).

 

 

5.      Η Ε.Ι.Ν.Α. αντιτίθεται στην παράταση που επιδιώκει το Υπουργείο. Με δεδομένη δε την γνωμοδότηση του νομικού της συμβούλου θα εναντιωθεί ένδικα με ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ προκειμένου να αποτρέψει την μεθόδευση του Υπουργείου.

 

6.      Στην περίπτωση που οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων προβούν στην κατάρτιση προγραμμάτων για τον Ιανουάριο 2007 αγνοώντας το 48ωρο-58ωρο θα προβούμε σε ασφαλιστικά μέτρα για την ακύρωση των προγραμμάτων.

 

7.      Κρίνοντας ότι δεν έχει πλέον νόημα η συνέχιση της διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο εφ’ όσον αυτό επιμένει να μη διευκρινίζει και να μη διασφαλίζει:

                                                         I.      Χρονοδιάγραμμα και αριθμός προσλήψεων

                                                       II.      Απαραίτητα χρηματικά κονδύλια

                                                      III.      Χρονοδιάγραμμα και σχέδιο ανάπτυξης Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.)

                                                   IV.      Σαφής προσδιορισμός εναρκτήριας ημερομηνίας εφαρμογής των διατάξεων των δύο Π.Δ.

                                                     V.      Διασφάλιση των σημερινών αποδοχών των γιατρών.

                                                   VI.      Ότι δεν θα προβεί στην θέσπιση επιδόματος εφημέρευσης.

Στον βαθμό που δεν εξασφαλίζονται τα παραπάνω στην συνάντηση Υπουργείου-Ομοσπονδίας που θα γίνει την Δευτέρα 18/12/2006, η Ε.Ι.Ν.Α. αποστασιοποιείται από τις διαπραγματεύσεις και καλεί την Ομοσπονδία να πράξει το ίδιο.

 

8.      Να προτείνει δυναμικές πολυήμερες κινητοποιήσεις και απεργίες από τα μέσα Ιανουαρίου, προς τις άλλες Ενώσεις και την Ομοσπονδία ώστε να λάβουν Πανελλαδικό χαρακτήρα.

 

Τέλος, συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε, να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε την φαυλότητα, τη μη νομιμότητα και τον δουλοκτητικό χαρακτήρα του εφημεριακού καθεστώτος με σκοπό να εγερθεί στις συνειδήσεις των γιατρών η απόρριψη και η απαξίωση γι αυτή την απαράδεκτη εργασιακή συνθήκη στην οποία μας εξαναγκάζουν.

 

 

Ο Πρόεδρος

Τερζής Στάθης

Ο Γραμματέας

Γιαννάκενας Κων/νος