Απόφαση Γενικής Συνέλευσης ΕΙΝΑΠ στις 14 Δεκέμβρη

p>ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ     14/12/2006

 

1. Η ΕΙΝΑΠ οργανώνει και κλιμακώνει τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών για το σύνολο του διεκδικητικού πλαισίου που αποφασίστηκε στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση :

 

Προειδοποιούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας ότι δεν θα ανεχτούμε την παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα της δημόσιας περίθαλψης καθώς και την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των ασθενών και των νοσοκομειακών γιατρών.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τον κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων στο ΕΣΥ και να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ανάσχεση της ροής του δημοσίου χρήματος προς κάθε λογής «επιχειρηματίες» ιδιώτες. Να σταματήσουν άμεσα οι διαδικασίες ξεπουλήματος του Ασκληπιείου της Βούλας. Διεκδικούμε κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην περίθαλψη και αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

1)Ανάπτυξη του δημόσιου τομέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε πόλεις και ύπαιθρο, στελεχωμένου με πολλούς γιατρούς ΕΣΥ ειδικοτήτων σχετικών με την πρωτοβάθμια (Γενικών Ιατρών, Ειδικών Παθολόγων, Παιδιάτρων, κλπ) ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να ανοίξει η επαγγελματική – επιστημονική προοπτική για χιλιάδες νέους γιατρούς. Κατάρτιση υγειονομικού χάρτη για καταγραφή των αναγκών.

2) Προσλήψεις νοσηλευτικού, κλπ μή ιατρικού προσωπικού, για την βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης, για να σταματήσει η εξουθένωση των νοσηλευτών /τριών, και για να μπορούν οι γιατροί απερίσπαστα να αφοσιώνονται σε καθαρά ιατρικά καθήκοντα. Εκτιμούμε ότι στο σύστημα χρειάζονται τουλάχιστον 25000 νοσηλευτές/τριες.

3) Δραστική αύξηση των τακτικών αποδοχών όλων των νοσοκομειακών γιατρών που σήμερα βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα όχι μόνο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά και σε σύγκριση με άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα (π.χ. δικαστικοί, με τους οποίους κάποτε υπήρχε θεωρητικά αντιστοιχία). Καθαρές τακτικές αποδοχές ειδικευόμενου 1600 ευρώ, επιμελητή Β 2000 ευρώ, και όλες βασικός μισθός (που μετράει στον υπολογισμό της υπερωριακής απασχόλησης και της σύνταξης). Να αποσύρει άμεσα η κυβέρνηση κάθε μέτρο για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των εφημεριών.

4) Αποδέσμευση μισθού – βαθμού και αυτόματη μισθολογική εξέλιξη με χρονοκλιμάκια. Ένταξη του κλάδου των νοσοκομειακών γιατρών στα ανθυγιεινά. Δικαίωμα σύνταξης στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες. 

5) Ωράριο 5νθήμερο – 6ωρο – 30ωρο (πρωινό) για όλους τους ειδικευόμενους και ειδικούς (8πμ με 2 μμ)και το πολύ μια εφημερία 18ωρη την εβδομάδα (για όσους εφημερεύουν 24ωρο Σάββατο ή Κυριακή, δικαίωμα ρεπό την Δευτέρα ή την  Παρασκευή) ώστε να αποφευχθούν αυθαιρεσίες (κυκλικά ωράρια κλπ) και να εκλείψει κάθε έννοια πλασματικότητας. Καταδικάζουμε αποφασιστικά μεθοδεύσεις εφαρμογής οδηγιών που εντατικοποιούν την εργασία, αυξάνουν τις ώρες εργασίας και παράλληλα τις «διευθετούν» σε βάρος των ασθενών και των γιατρών.

6) Προσλήψεις ειδικευόμενων και επιμελητών σε κανονικές οργανικές θέσεις σε όσα τμήματα αυτό χρειάζεται ώστε να καλυφθούν τόσο τα σημερινά κενά, όσο και αυτά που θα προκύψουν από τη μείωση του ωραρίου. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για άμισθους ειδικευόμενους, επικουρικούς εφημεριατζήδες, κυκλικά ωράρια κλπ. Η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ είναι αντίθετη στην «εθελοντική» παραμονή ειδικευόμενων μετά τη λήξη της ειδικότητας (άμισθων ή αμοιβόμενων με επίδομα) και ανακαλεί όποιες σχετικές αποφάσεις είχε παλιότερα λάβει το ΔΣ κατά πλειοψηφία. Εκτιμούμε ότι, σε κίνηση καλής θέλησης, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην ολοκλήρωση των κρίσεων που εκκρεμούν, στην προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων όπου υπάρχουν, ακόμα και στην επείγουσα δημιουργία νέων με προτεραιότητα σε κλινικές και τμήματα που αμτιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα λειτουργίας.

7) Μείωση της αναμονής για την έναρξη της ειδικότητας μέσω της αύξησης των θέσεων. Έως ότου μηδενιστεί ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος χρόνος, να καλύπτεται ασφαλιστικά ο ειδικευόμενος και να επιδοτείται με το 80% του μισθού και στην αρχική αναμονή και στα μεσοδιαστήματα.

8) Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Αποσύνδεση εκπαίδευσης από επιχορήγήσεις φαρμακευτικών εταιρειών και των «επιστημονικών»-διαφημιστικών τους προγραμμάτων. Να πληρώνει το κράτος τη συμμετοχή στα συνέδρια σε όλους τους γιατρούς. Όχι στα “credits” των ΠΙΣ – UEMS – Εταιρειών.

9) Απαιτούμε από το υπουργείο να εξασφαλίσει επαρκή κονδύλια ώστε να τηρηθεί το συνολικό πλάνο εφημεριών για το έτος 2007, όπως διαμορφώνεται σε κάθε νοσοκομείο ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετεί, και ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη μείωση του ωραρίου και τις προσλήψεις που απαιτούνται.  Δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε λύση που θα οδηγήσει σε συνθήκες περαιτέρω εντατικοποίησης της εργασίας μας και σε μείωση της ποιότητας παροχής περίθαλψης στους ασθενείς.

10) Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα με πρωτοβουλία του υπουργείου οι συνδικαλιστικές διώξεις συναδέλφων όπου αυτές υφίστανται, με κορωνίδα την δίωξη των συναδέλφων του ΚΥ Ζαγκλιβερίου που παραπέμπονται στο Κεντρικό Πειθαρχικό με την απειλή της απόλυσης, λόγω συνδικαλιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας. 

Διεκδικούμε ΕΝΙΑΙΑ και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αύξηση των αποδοχών μας, μείωση του ωραρίου εργασίας και προσλήψεις. Οποιαδήποτε αποσπασματικότητα θα οδηγήσει σε συνθήκες εφημερίας επισφαλείς για τους ασθενείς και σε σημαντική μείωση των αποδοχών των γιατρών.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι οι δικαιολογίες του τύπου «αυτά είναι σωστά, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά» είναι γελοίες και προσχηματικές, αφού 1) τα κονδύλια του προϋπολογισμού που δίνονται για την δημόσια περίθαλψη είναι από τα χαμηλότερα (σε ποσοστό) στην ευρωπαϊκή ένωση. 2) με τις σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, ιατρικών υλικών, έργων και εργολαβιών στα νοσοκομεία σπαταλιούνται αστρονομικά ποσά, όπως ομολογούν οι ίδιοι οι κυβερνώντες 3) εξακολουθεί και διευρύνεται ο πακτωλός χρημάτων που ρέει από τα κοινωνικά ασφαλιστικά ταμεία προς τον ιδιωτικό τομέα περίθαλψης και 4) σε κάποιους που θέλουν (πχ δικαστικοί) δίνουν.

Θεωρούμε ότι ο «διάλογος» που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή είναι παρελκυστικός, προσχηματικός και αδιέξοδος. Καλούμε το υπουργείο να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις. Αποφασίζουμε να αποσυρθεί άμεσα από τον διάλογο αυτόν η ΕΙΝΑΠ και καλούμε την ΟΕΝΓΕ να αποσυρθεί και αυτή.

Είμαστε αντίθετοι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που ανοίγει την πόρτα για ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Συντονιζόμαστε με τα κινήματα της παιδείας για την δημιουργία αγωνιστικού μετώπου παιδείας – υγείας.

 

 

2. Η ΕΙΝΑΠ κατηγορηματικά απορρίπτει την «κοινή απόφαση Αβραμόπουλου – Αλογοσκούφη» όπως αυτή αποτυπώθηκε στο Δελτίο Τύπου του Υπ. Υγείας 11/12/2006,

 

γιατί θεωρεί ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες του τύπου :

α. «Η αποζημίωση που λαμβάνουν οι γιατροί για την εφημεριακή τους απασχόληση να ενσωματωθεί στις αποδοχές»

β. Την «καταβολή ενός πρόσθετου επιδόματος», «το ύψος και η διαδικασία της καταβολής του οποίου θα τύχουν συστηματικής επεξεργασίας»

γ. Την «πραγματοποίηση εντός του 2007, των απαιτούμενων προσλήψεων ιατρικού προσωπικού, προκειμένου το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας ειδικευμένων και ειδικευόμενων, να προσαρμοστεί σταδιακά στις κοινοτικές προβλέψεις

δ. «Όλα τα παραπάνω, θα αποτυπωθούν σε κλαδική σύμβαση εργασίας», για τις ανάγκες της υπογραφής της οποίας «το Υπουργείο» «θα προβεί στην άμεση αναστολή των διατάξεων του ΠΔ 76/2005, για ένα εξάμηνο, κατ’ ανώτατο όριο»,

στην πράξη σημαίνουν :

  1. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δίνει ούτε μισό ευρώ αύξηση στους νοσοκομειακούς γιατρούς και παραμένει η απόλυτη ξεφτίλα των 970 καθαρών για τον ειδικευόμενο και των 1200 για τον Β΄ αλλά αντίθετα, οι συνολικές αποδοχές μειώνονται σημαντικά, γιατί η «ενσωμάτωση της εφημεριακής απασχόλησης στις αποδοχές» (προφανώς εννοεί στις τακτικές), σημαίνει άμεσα 40% φορολογία για όλο το εισόδημά μας, ενώ η εξαγγελία του … «πρόσθετου επιδόματος» (εννοεί προφανώς κάποιο επίδομα εξομάλυνσης) είναι σαφές ότι αποτελεί «διπλωματικό τρικ».
  2. Η κυβέρνηση δεν δίνει ούτε μισό ευρώ αύξηση στο συνολικό κονδύλιο εφημεριών του 2007 (10 % μειωμένο σε πραγματικές τιμές σε σχέση με αυτό του 2006).
  3. Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα άμεσο μέτρο για την ανακούφιση των γιατρών που αναγκάζονται να κάνουν σήμερα 8, 10, 15 και πάνω εφημερίες το μήνα.
  4. Η κυβέρνηση προχωρά σε καθιέρωση εργασιακών σχέσεων τύπου ιδιωτικού τομέα (π.χ. «Ερρίκος Ντυνάν») σε όλο το ΕΣΥ: Θέλει να καταργήσει πλήρως τον διαχωρισμό τακτικής και υπερωριακής αμοιβής. Ένας μισθός και εφημερίες απεριόριστες με αυτόν τον μισθό σύμφωνα με τα εκάστοτε γούστα των διοικητών και των διευθυντών για όποιους γιατρούς αυτοί θα επιλέγουν …     

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και των αμοιβών όλων των γιατρών του ΕΣΥ, έτσι ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει πιο εύκολα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση – «επιχειρηματικοποίηση» του ίδιου του ΕΣΥ (με αφετηρία το «Ασκληπιείο» Βούλας, όπου αυτή η ιδιωτικοποίηση έχει ήδη δρομολογηθεί).

 

 

3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

 

Εκτιμούμε ότι για την επίλυση των προβλημάτων απαιτείται ανατροπή της παρούσας συντηρητικής πολιτικής. Θεωρούμε ότι η περίοδος αυτή είναι η εναρκτήρια περίοδος ενός αγώνα διαρκείας

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

 

Α. Καλούμε όλα τα μέλη της ΕΓ και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ να αποχωρήσουν αμέσως από την «επιτροπή διαλόγου» – απάτη και πολύ περισσότερο να μην προχωρήσουν σε καμμία απολύτως υπογραφή ή δέσμευση προς το υπουργείο πίσω από τις πλάτες των νοσοκομειακών γιατρών. Προχωράμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την Δευτέρα 18/12/2006, 2μμ, όταν θα «συνεδριάσει» η «επιτροπή διαλόγου».

 

Β. Προχωράμε σε συμπαράσταση και συντονισμό με τα κινήματα και το μέτωπο παιδείας στον αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν.

 

Γ. Προχωράμε μέσα στον επόμενο μήνα σε κύκλους γενικών συνελεύσεων σε όλα τα νοσοκομεία για ενημέρωση όλων των συναδέλφων, αναλυτική συζήτηση και αγωνιστικές αποφάσεις. Δίνουμε κάλυψη σε όποιας μορφής επιμέρους ή τοπικές κινητοποιήσεις αποφασίζουν αυτές οι συνελεύσεις. Καλούμε τις συνελεύσεις αυτές να ορίσουν ανοικτές επιτροπές αγώνα, που το σύνολό τους θα αποτελέσει την απεργιακή επιτροπή αγώνα της ΕΙΝΑΠ μαζί με το Διοκητικό Συμβούλιο.

 

Δ. Προχωράμε στην ίδρυση απεργιακού ταμείου για τους αγώνες όλου του επόμενου διαστήματος, και καλούμε το ΔΣ, τις συνελεύσεις και τις πενταμελείς των νοσοκομείων να φροντίσουν με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα την ενίσχυση και οργάνωσή του.

 

Ε. Προτείνουμε σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας, στις συνελεύσεις των άλλων ενώσεων, και στο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ Συντονισμένο Πανελλαδικό Απεργιακό Αγώνα με έναρξη τον Ιανουάριο του 2007, μετά από αναλυτική συζήτηση σε μαζικές διαδικασίες.

 

ΣΤ. Για να τοποθετούνται οι γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων –αλλά και οι συνελεύσεις των άλλων ενώσεων- πάνω σε συγκεκριμένη πρόταση μορφής πάλης για την έναρξη των κινητοποιήσεων με τη λογική του πανοσοκομειακού πανελλαδικού συντονισμού, αποφασίζουμε :

  1. Την προκύρηξη πενθήμερης απεργίας για 15 ως 19 Ιανουαρίου 2007 και νέα Γενική Συνέλευση στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα Πέμπτη, ώρα 11πμ στο αμφιθέατρο του νος. «Σωτηρία».
  2. Να προχωρήσει το ΔΣ μαζί με την απεργιακή επιτροπή αγώνα στον ορισμό συγκεκριμένης λίστας προσωπικού ασφαλείας τις μέρες της απεργίας, καθώς και πιθανά στον ορισμό λίστας νοσοκομείων ασφαλείας για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών (προτεραιότητα στην λίστα νοσοκομείων ασφαλείας να έχουν νοσοκομεία που οι συνελεύσεις τους τυχόν δεν υπερψηφίσουν την απεργία). Στην περίπτωση αυτή ταυτόχρονα να  δοθεί κάλυψη σε νοσοκομεία που τυχόν αποφασίσουν απόσυρσή τους από την γενική εφημερία τις μέρες της απεργίας (η εξυπηρέτηση βέβαια των άκρως επειγόντων μή δυναμένων διακομιδής περιστατικών είναι αυτονόητη), με ανάληψη της ευθύνης για τον συντονισμό που θα απαιτηθεί από το ΔΣ και την απεργιακή επιτροπή.
  3. Το ΔΣ και η απεργιακή επιτροπή αγώνα να προγραμματίσουν ενισχυτικές μορφές προετοιμασίας της απεργίας και δημοσιοποίησης των αιτημάτων μας (διανομή ανοικτής επιστολής προς τους πολίτες, συνεντεύξεις τύπου, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις κλπ).