Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Γενικου Κρατικού Νίκαιας

p>ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ

 

                                                                                                9/11/2006

 

ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ: Ωράριο εργασίας, εφημεριακό

 

Σημειώνεται ότι ήταν η μαζικότερη συνέλευση όλων των τελευταίων ετών, με πάνω από 300 γιατρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων έμειναν ως το τέλος της διαδικασίας. Η συνέλευση καλέστηκε από την Επιτροπή Αγώνα και την απερχόμενη 5μελή (έχουμε εκλογές στις 21/11). Ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση της επιτροπής αγώνα, με βελτιωτικές παρατηρήσεις:

 

Οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας:

·           Προειδοποιούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας ότι δεν θα ανεχτούν την παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα της δημόσιας περίθαλψης καθώς και την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών.

·           Καλούν όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε μέτωπο αγώνα, που θα διεκδικεί ενιαία και ταυτόχρονα:

 

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

 

1)Ανάπτυξη του δημόσιου τομέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε πόλεις και ύπαιθρο, στελεχωμένου με πολλούς γιατρούς ΕΣΥ ειδικοτήτων σχετικών με την πρωτοβάθμια (Γενικών Ιατρών, Ειδικών Παθολόγων, Παιδιάτρων, κλπ) ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να ανοίξει η επαγγελματική – επιστημονική προοπτική για χιλιάδες νέους γιατρούς. Κατάρτιση υγειονομικού χάρτη για καταγραφή αναγκών.

 

2) Προσλήψεις νοσηλευτικού, κλπ μή ιατρικού προσωπικού, για την βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης, για να σταματήσει η εξουθένωση των νοσηλευτών /τριών, και για να μπορούν οι γιατροί απερίσπαστα να αφοσιώνονται σε καθαρά ιατρικά καθήκοντα.

 

3) Δραστική αύξηση των τακτικών αποδοχών όλων των νοσοκομειακών γιατρών που σήμερα βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα όχι μόνο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά και σε σύγκριση με άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα (π.χ. δικαστικοί, με τους οποίους κάποτε υπήρχε θεωρητικά αντιστοιχία). Καθαρές τακτικές αποδοχές ειδικευόμενου 1500 ευρώ, επιμελητή Β 2000 ευρώ, και όλες βασικός μισθός (που μετράει στον υπολογισμό της υπερωριακής απασχόλησης και της σύνταξης).

 

4) Αποδέσμευση μισθού – βαθμού και αυτόματη μισθολογική εξέλιξη με χρονοκλιμάκια. Ένταξη του κλάδου των νοσοκομειακών γιατρών στα ανθυγιεινά. Ο χρόνος των εφημεριών να γίνει συντάξιμος.

 

5) Κατοχύρωση 48ωρου ωραρίου 5νθήμερου – 6ωρου – 30ωρου (πρωινού) για όλους τους ειδικευόμενους και ειδικούς (8πμ με 2 μμ)και το πολύ μια εφημερία 18ωρη την εβδομάδα (για όσους εφημερεύουν 24ωρο Σ η Κ, δικαίωμα ρεπό την Δευτέρα) ώστε να αποφευχθούν αυθαιρεσίες (κυκλικά ωράρια κλπ) και να εκλείψει κάθε έννοια πλασματικότητας.

 

6) Προσλήψεις ειδικευόμενων και επιμελητών σε κανονικές οργανικές θέσεις σε όσα τμήματα αυτό χρειάζεται ώστε να καλυφθούν τόσο τα σημερινά κενά, όσο και αυτά που θα προκύψουν από τη μείωση του ωραρίου. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για άμισθους ειδικευόμενους, επικουρικούς εφημεριατζήδες, κυκλικά ωράρια κλπ.

 

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ

 

·           Σε περίπτωση που το κονδύλιο που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο υγείας για τις εφημερίες του νοσοκομείου μας το 2007 δεν θα είναι ικανοποιητικό, προειδοποιούμε ότι δεν θα καταρτίζουμε πρόγραμμα εφημεριών για κάθε επόμενο μήνα, μετά την ημέρα που θα εξαντλείται.

 

·           Σχετικά με προσλήψεις: Ειδικά για το νοσοκομείο μας, η ανάγκη προσλήψεων προσωπικού έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη και με έμφαση στους υπεύθυνους. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία και οι πολιτικές τους ευθύνες απέναντι στους ασθενείς είναι σαφείς και σοβαρότατες.

 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι οι δικαιολογίες του τύπου «αυτά είναι σωστά, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά» είναι γελοίες και προσχηματικές, αφού 1) τα κονδύλια του προϋπολογισμού που δίνονται για την δημόσια περίθαλψη είναι από τα χαμηλότερα (σε ποσοστό) στην ευρωπαϊκή ένωση. 2) με τις σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, ιατρικών υλικών, έργων και εργολαβιών στα νοσοκομεία σπαταλιούνται αστρονομικά ποσά, όπως ομολογούν οι ίδιοι οι κυβερνώντες και 3) εκεί που θέλουν (πχ διοικητικοί υπάλληλοι υπουργείων οικονομίας και υγείας, δικαστικοί κλπ) δίνουν.

 

Καλούμε τις συνδικαλιστικές μας ηγεσίες (Προεδρείο ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ), αυτή τη φορά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην λειτουργούν «πυροσβεστικά» και διαχειριστικά.

 

Καλούμε τις συνελεύσεις των άλλων νοσοκομείων να υιοθετήσουν το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο και να το επιβάλλουν στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, και να αποφασίσουν:

 

Σαν πρώτη προειδοποιητική μορφή αγώνα αποφασίζουμε 24ωρη απεργία στις 23/11/2006 (ημερομηνία που η ΕΙΝΑΠ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στο υπουργείο υγείας), μέρα αγώνα και «πρόβα τζενεράλε» πραγματικών αγώνων (απεργιακή επιτροπή – περιφρούρηση – χειρουργεία κλειστά εκτός των άκρως επειγόντων – τακτικά ιατρεία κλειστά – έγκαιρη ενημέρωση ασθενών και συγγενών για συμπαράσταση – δημοσιοποίηση), προσωπικό ασφαλείας χωρίς ειδικευόμενους 11πμ -3μμ για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή τους, ώστε να απαιτηθεί επί τόπου σαφής δέσμευση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι θα εγκαταλείψει κάθε σκέψη για άμισθους ειδικευόμενους – εκπαιδευόμενους. Αμέσως μετά την ίδια μέρα σύσκεψη με τους εκπροσώπους όλων των άλλων νοσοκομείων για την συνέχιση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων.