Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Ιατρών Καραμανδανείου για τα προβλήματα του Νοσοκομείου

ΠΡΟΣ:        – Διοικητή Γ.Ν.Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» κ. Αθανασόπουλο Παύλο

Κοινοπ.:   1.Διοικητή 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη Ιωάννη
2.Υπουργός Υγείας
3.Διοικητικό Συμβούλιο Γ.Ν.Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο»
4.Επιστημονικό Συμβούλιο Γ.Ν.Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο»
5.Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας  Γ.Ν.Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο»
6.Ε.Ι.Ν.Α
7.Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας
8.Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Προβλήματα με την έναρξη νοσηλείας θετικών covid-19 περιστατικών στην παιδιατρική κλινική του Γ.Ν. Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο»

 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ταχεία αύξηση των κρουσμάτων . Τα νοσοκομεία σε όλη την χώρα βρίσκονται ήδη σε οριακή κατάσταση. Λόγω των αυξημένων αναγκών  στο νοσοκομείο μας , από τις 9/11/21 ξεκινήσαμε να νοσηλεύουμε  θετικά με  Covid-19  λοίμωξη περιστατικά.

H πτέρυγα COVID του νοσοκομείου δημιουργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες , στις αρχές του πρώτου κύματος, για νοσηλεία υπόπτων περιστατικών σε κοινούς θαλάμους.

Η συζήτηση για την ενίσχυση της πτέρυγας και τη νοσηλεία θετικών περιστατικών σε περίπτωση ανάγκης είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του Σεπτεμβρίου . Δεν έχει γίνει καμία κίνηση στήριξης του νοσοκομείου μας  σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό , εγκαταστάσεις και υλικό. Ως επακόλουθο ,σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε συνθήκες επικίνδυνες τόσο για την υγεία των μικρών μας ασθενών , όσο και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι  περιορισμένα. Μάσκες που δίνονται με σταγονόμετρο, ασπίδες σε περιορισμένο αριθμό , στολές πενιχρής κάλυψης ,οι οποίες επαναχρησιμοποιούνται. Δύο χρόνια μετά , δεν έχει προβλεφθεί χώρος –προθάλαμος- για την αποβολή των μολυσματικών υλικών και την προσωπική υγιεινή , στο πέρας της εξέτασης των ασθενών.

Στα δωμάτια νοσηλεύουμε συνήθως δύο θετικά περιστατικά . Ενώ να επισημάνουμε ότι  νοσηλεύουμε μαζί και τους γονείς αυτών που νοσούν εξίσου (ως αποτέλεσμα 4 θετικά περιστατικά σε ένα θάλαμο).
Τις  περισσότερες φορές  δημιουργείται επιπλέον αερόλυμα από τις εισπνοές που χρειάζονται οι μικροί μας ασθενείς . Το ιικό φορτίο μέσα σε αυτά τα δωμάτια αυξάνεται κατακόρυφα .Οι  συνθήκες που δημιουργούνται, απαιτούν  θαλάμους αρνητικής πίεσης για την ασφάλεια του προσωπικού.

Το αναισθησιολογικό τμήμα , σε λίγους μήνες , λόγω των συνταξιοδοτήσεων , δεν θα μπορεί να προσφέρει 24ωρη κάλυψη στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς μας. Δεν υπάρχει κάλυψη από Π/Λοιμωξιολόγο, καθώς και από μια πληθώρα άλλων ειδικοτήτων , όπως Π/Καρδιολόγο . ειδικότητες απαραίτητες στα πλαίσια νόσησης από COVID19.

Τόσο στο ιατρικό , όσο και στο νοσηλευτικό μας προσωπικό ,έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις. Πλησιάζει η λήξη των συμβάσεων  των επικουρικών ιατρών . Προσωπικό έχει βγει σε αναστολή. Τα θετικά κρούσματα στο προσωπικό κάθε μέρα αυξάνονται (ήδη  σε μία εβδομάδα νοσηλείας θετικών , ένας εργαζόμενος υγείας νόσησε, μεταφέροντας τον ιό και στο οικογενειακό του περιβάλλον) . Το αποτέλεσμα είναι το δυναμικό της κλινικής να έχει μειωθεί σημαντικά . Ταυτόχρονα τα τμήματα που χρειάζονται κάλυψη έχουν αυξηθεί.

Το αποτέλεσμα είναι τόσο το ιατρικό , όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό να εξετάζουν και τα θετικά και τα αρνητικά σε COVID 19 περιστατικά. Καταστάσεις επικίνδυνες για την υγεία των μικρών ασθενών  , τόσο αυτών που νοσηλεύονται στην COVID πτέρυγα , όσο και στην υπόλοιπη κλινική , καθώς η διασπορά του ιού σε λίγες μέρες , αν συνεχιστεί  η κατάσταση θα είναι αναπόφευκτη!!

 Ζητάμε την άμεση ιατρονοσηλευτική και υλικοτεχνική  υποστήριξη του τμήματος  για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στις δύσκολες συνθήκες που έχουν προκύψει από την πανδημία αυτή  και να συνεχίσουμε να νοσηλεύουμε θετικά COVID περιστατικά.

 

 

Με εκτίμηση και εν αναμονή των δικών σας ενεργειών,

Oι ιατροί της παιδιατρικής κλινικής