Απόφαση-σοκ για τις διοικήσεις νοσοκομείων

Αντισυνταγματικός κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νόμος 3329/05 (για το ΕΣΥ) στο μέτρο που επέτρεψε στον εκάστοτε υπουργό Υγείας να διορίζει με απόφασή του τα μέλη της διοίκησης των νοσοκομείων που αποτελούν ιδρύματα.

Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας με τις οποίες είχαν διοριστεί τον Ιούλιο του 2007 ο διοικητής και το 9μελές διοικητικό συμβούλιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο», κάνοντας δεκτή σχετική προσφυγή παλαιότερων μελών του Δ.Σ. που είχαν τοποθετηθεί με βάση τις ιδρυματικές διαδικασίες.

Η δικαστική απόφαση, που αφήνει προσωρινά ακέφαλο το «Δρομοκαΐτειο», μπορεί να έχει επιπτώσεις και σε άλλα ιδρυματικά νοσοκομεία που συστάθηκαν με πράξη εν ζωή ή με διάταξη τελευταίας βούλησης, καθώς το ΣτΕ αποκρούει την κρατική παρέμβαση που φθάνει στο σημείο να αλλοιώνει τη σύνθεση των Δ.Σ.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχεται ότι μπορεί να είναι συνταγματικά ανεκτή η παρέμβαση του κράτους με τον διορισμό μελών στο Δ.Σ. ιδρυματικών νοσοκομείων (προκειμένου να εξυπηρετηθούν λόγοι δημοσίου συμφέροντος), όμως πρέπει πάντοτε στο Δ.Σ. να έχουν την πλειοψηφία πρόσωπα που έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τις ιδρυματικές πράξεις του νοσοκομείου.