Απόφαση του Γενικού Συμβούλιου στις 27 Απρίλη

h3>ΠΟΕΔΗΝ

 

ΑΘΗΝΑ 29.04.2009

                                                                                                                                                       ΑΡ.ΠΡΩΤ: 312

 

 

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 28.04.2009

 

 

      Μετά το Συνέδριο στο πρώτο Γενικό Συμβούλιο περιγράψαμε το διεκδικητικό πλαίσιο και προσδιορίσαμε τους στόχους που θα μας οδηγήσουν έως την ημέρα των Ευρωεκλογών.

      Καταθέσαμε εξώδικο για την τήρηση των Κοινοτικών Οδηγιών και Εθνικής Νομοθεσίας στα ωράρια εργασίας των εργαζόμενων με τρίμηνη προθεσμία εφαρμογής. Το εξώδικο ανάγκασε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου να συγκροτήσει Διαπραγματευτική Ομάδα αποτελούμενη από τα δυο και μόνο διαπραγματευόμενα μέρη, το Υπουργείο Υγείας και την ΠΟΕΔΗΝ.

     Την Παρασκευή 24/04/2009 πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου η πρώτη συνάντηση. Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας του Υπουργείου είναι ο Γενικός Γραμματέας κος Ριζάς. Από την ΠΟΕΔΗΝ συμμετείχαν συνάδελφοι ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ.

      Στην συνάντηση οι εκπρόσωποι του Υπουργού κου Αβραμόπουλου προσήλθαν χωρίς ατζέντα, χωρίς προτάσεις αν και τα αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ τους έχουν επανηλλημένως κοινοποιηθεί.

      Προφανώς σχεδιάζεται διάλογος σε μάκρος χωρίς κατάληξη για να κερδίσει χρόνο ο Υπουργός χωρίς πολιτική φθορά.

      Συναντηθήκαμε δύο φορές με τον Υπουργό κο Αβραμόπουλο τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2008 και ΜΑΡΤΙΟ 2009 το τελευταίο χρονικό διάστημα και η δεύτερη συνάντηση του ΜΑΡΤΙΟΥ  ήταν αναντίστοιχη της Πρώτης του ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ .

      Στην Πρώτη προφανώς αναμένοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ήταν αναμενόμενος με την βεβαιότητα ότι θα αποχωρήσει από το ΥΥΚΑ υποσχόταν επίλυση των αιτημάτων μας όπως οι προσλήψεις, η χορήγηση του επιδόματος των 176 Ευρω, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

      Στην τελευταία συνάντησή μας απέφυγε στο όνομα της χρηματοπιστωτικής κρίσης να δεσμευθεί για επίλυση κάποιου από τα αιτήματα. Φάνηκε ότι είναι οικονομικά γυμνός και δεν θα του δοθεί πρόσθετη επιχορήγηση  από τον Προϋπολογισμό του έτους 2009. Τιμωρείται για τις φιλοδοξίες που εκδήλωσε και επικοινωνιακά προσπαθεί να ροκανίσει τον εναπομείναντα χρόνο.

      Η οικονομική κρίση που μονόπλευρα καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι περιορίζει την δυνατότητα χρηματοδότησης της Συλλογικής Συμφωνίας. Η ΠΟΕΔΗΝ κατέστησε ΣΑΦΕΣ από την πρώτη συνεδρίαση της ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ τις προϋποθέσεις συνέχισης του ΔΙΑΛΟΓΟΥ.

      1) Μη αναστολή των ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ, που κλιμακώνονται, για Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας με καλά αμοιβόμενους εργαζόμενους και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

 

        2)   Συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων στα οποία θα συμφωνήσουμε έως τέλους Μάη και επί αυτών θα διαπραγματευτούμε.

        3) Καταληκτική ημερομηνία υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης. Την προσδιορίζουμε έως τέλος Νοέμβρη για να συμπεριληφθεί η χρηματοδότηση των συμφωνηθέντων  στον υπό ψήφιση Προϋπολογισμό του έτους 2010.

        Όμως πέραν των εξελίξεων για την σύμβαση το διάστημα που μεσολάβησε εξαγγέλθηκαν νέες επιβαρυντικές και περιοριστικές πολιτικές για τους Δημοσίους υπαλλήλους από την κυβέρνηση.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

        Οι Δημόσιοι υπάλληλοι στοχοποιούνται στα πλαίσια του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ με αντιστάθμισμα  την ΔΗΘΕΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

        ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ η εισοδηματική πολιτική των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ με μηδενικές αυξήσεις για το έτος 2009.

        Για πρώτη φορά μετά το 1990 δεν χορηγούνται ποσοστιαίες αυξήσεις επί των μισθών. Παγώνει η ένταξη του κινήτρου απόδοσης στον Βασικό Μισθό και χορηγούνται εφ΄απαξ ποσά 500 Ευρώ και 300 Ευρώ όσων παίρνουν μισθό έως 1500 Ευρώ και 1700 Ευρώ αντίστοιχα. Στον μισθό που υπολογίζουν για τις αυξήσεις δεν αθροίζουν τις υπερωρίες και τα οικογενειακά επιδόματα ( υπολογίζονται Βασικός Μισθός, κίνητρο απόδοσης, Νοσοκομειακό επίδομα).

        Έτσι το 70% των Συναδέλφων που παίρνουν Μισθό ΠΑΝΩ από 1700 Ευρώ μικτά ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΗ. Με την απόφαση αυτή δεν αυξάνουν οι πρόσθετες αποδοχές, τα επιδόματα εορτών, άδειας, η σύνταξη που υπολογίζονται επί των Βασικών Μισθών.

       Επιπρόσθετα οι όποιες αυξήσεις δοθούν στους μισθούς του έτους 2010 και μετά θα υπολογίζονται στο βασικό μισθό τις 31/12/2008.

        Ταυτόχρονα τίθεται περιορισμός στην έγκριση των πρόσθετων αποδοχών κατά 10%. Με δεδομένο ότι ήταν ανεπαρκές το κονδύλι του έτους 2008 και Νοσοκομεία δεν πλήρωσαν δεδουλευμένες υπερωρίες με ενδεχόμενη πρόσθετη περικοπή, θα δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα προς το τέλους του έτους.

        Η πρόθεση περικοπής δεδουλευμένων διαφαίνεται ήδη από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου για Νοσοκομεία ευθύνης τους.

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

        Είναι αποδεδειγμένη η κατασπατάληση των αποθεματικών του Ταμείου. Οι επενδύσεις σε δομημένα ομόλογα, η μείωση της κινητής περιουσίας λόγω πτώσης της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων, η εξώφληση αναδρομικών στους Δικαστές ύψος 1.300.000 Ευρώ , η άρνηση απόδοσης των ωφειλομένων πόρων που κατευθύνθηκαν στην ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ του Κρατικού Προϋπολογισμού οδηγούν σε πτώχευση το Ταμείο

       15.300 Συνταξιούχοι περιμένουν άνω των δύο ετών να τους χορηγηθεί το εφ΄απαξ για το οποίο έχουν πληρώσει ΕΙΣΦΟΡΕΣ.

       Η πρόταση της Διορισμένης Διοίκησης του Ταμείου από την κυβέρνηση είναι να χρηματοδοτηθεί από τους ίδιους τους Δημοσίους υπαλλήλους με την καταβολή ενός μισθού σε 36 δόσεις και επίσης η καθιέρωση εγγραφής με την καταβολή ενός μισθού από τους  Νεοδιοριζόμενους υπαλλήλους.

       Η κράτηση αυτή ενδεχομένως να γίνει σε λιγότερες δόσεις με απόφαση που η κυβέρνηση μελετά να πάρει μετά τις Ευρωεκλογές για να αποφύγει το πολιτικό κόστος.

      Επίσης συζητείται ο Δανεισμός του Ταμείου που αρνούμαστε κατηγορηματικά αφού υποθηκεύει την βιωσιμότητά του τα επόμενα χρόνια.

 

 

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

        Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η αύξηση των ορίων ηλικίας των εργαζόμενων που έχουν μειωμένα όρια ηλικίας ( Ανθυγιεινά – γυναίκες).

        Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί άλλοθι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Μέχρι σήμερα δεν προχώρησε σε αλλαγές στους Δημοσίους υπαλλήλους που είχε προαναγγείλει, επειδή υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

        Στον Ιδιωτικό Τομέα προχώρησε σε αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών με το Ν. 3655/2008 της κυρίας Πετραλιά. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κος Γκαρκάνας περιέγραψε τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφαλίσεως που είναι κατά την άποψή του  τα μειωμένα όρια ηλικίας. Έχουμε από τα υψηλότερα όρια κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( περίπου 61 ετών ).

        Προέτρεψε την κυβέρνηση για αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών             ( κυρίως μητέρων ) και κατάργηση των περισσοτέρων επαγγελμάτων από την λίστα των Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

        Στις γυναίκες ήδη υπήρξαν παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και για τα Ανθυγιεινά, το πόρισμα Μπεχράκη αποκλείει το σύνολο των Επαγγελμάτων των Νοσοκομείων από ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

       Ο πρώτος κύκλος των κινητοποιήσεων υλοποιήθηκε όπως το προσδιορίσαμε στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο.

Δυσκολίες υπήρχαν, κάποιοι συνειδητά υπονόμευσαν τις κινητοποιήσεις . Πλάτη δεν έβαλαν όλες οι παρατάξεις, απεργοσπαστικοί μηχανισμοί είναι στημένοι και λειτούργησαν (ΠΑΣΥΝΟ, Διοίκηση ΕΝΕ, ΠΑΣΟΝΟΠ). Εν τούτοις 45 σωματεία Νοσοκομείων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και κινητοποιήθηκαν.

Με την δημοσιότητα που δόθηκε, ενοχλήσαμε τον επικοινωνιακό Υπουργό.

Εμφανίσαμε για άλλη μια φορά τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και των Υγειονομιών. Κινητοποιήθηκαν 15 Νοσοκομεία στην Αθήνα, 19 στην περιφέρεια και 15 στην Κεντρική Μακεδονία.

      Οι κινητοποιήσεις είχαν αποτελέσματα αφού κληθήκαμε για την έναρξη των Διαπραγματεύσεων. Αξιοποιήσαμε τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα που δεν κοστίζει οικονομικά.

      Συνεχίζουμε και το επεκτείνουμε και με μορφές απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν απώλειες μισθού.

Αποφασίζουμε κινητοποιήσεις Δύο εβδομάδων κατά το χρονικό διάστημα 11-22 Μαΐου.

      Στόχος είναι η μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων. Πράγματι με την πολιτική της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι περιήλθαν σε δεινή θέση. Η οικονομία είναι σε δεινή κατάσταση, τα ελλείμματα  αναθεωρούμενα συνεχώς μετά τις εκλογές Σεπτεμβρίου του 2007 ανήλθαν στο 5% του ΑΕΠ, το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε παρότι ξεπουλήθηκε Δημόσια περιουσία (ΟΤΕ, Λιμάνια , κλπ.) η διαφθορά και η διαπλοκή γιγαντώθηκε.

      Εφαρμόσθηκαν περιοριστικές Πολιτικές στους μισθωτούς και συνταξιούχους, τους οποίους όφειλε η κυβέρνηση να ενισχύσει προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση και να βελτιωθεί η πραγματική οικονομία.

      Η Κυβέρνηση στήριξε τους τραπεζίτες, τους εμπόρους αυτοκινήτων, τους ταξιτζήδες, τους εργολάβους οικοδομών, δηλαδή την εκλογική της πελατεία, αδιαφορώντας για τους Έλληνες πολίτες.

     Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μειώθηκαν 3% και οι Έλληνες δανείζονται ακριβότερα κατά 1% τουλάχιστον.

      Με δεδομένη τη συγκεκριμένη ασφυκτική οικονομική συγκυρία δεν μπορούμε να προτείνουμε Απεργίες διαρκείας , όμως με το πλαίσιο που αποφασίζουμε έχουμε την δυνατότητα κλιμάκωσης και καλύτερης ανάδειξης των αιτημάτων μας.

      Οι αγώνες είναι διαρκείς και θα συνεχίζονται έως την θυροκόληση του ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ  διάλυσης της βουλής.

      Θα πρέπει να κάνουμε οικονομία δυνάμεων, να προτάξουμε τα κοινά μας προβλήματα και δυναμικά να διεκδικήσουμε λύσεις.

     ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ τον διάλογο, συμμετέχουμε στη Διαπραγμάτευση με σαφείς και ξεκάθαρες προϋποθέσεις.

     Η κυβέρνηση βρήκε 250 εκατομμύρια ευρώ και καλώς, υπέγραψε  την σύμβαση των 15.000 Ιατρών. Είναι υποχρεωμένη να βρει τουλάχιστον άλλα τόσα για την σύμβαση των  80.000 εργαζόμενων.

     Διοργανώνουμε 11 και 12 Ιουνίου, Διημερίδα στην Κέρκυρα για την ανάδειξη της κατάρρευσης της ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας.

     Η Διημερίδα τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

     Είναι υποχρέωση των Διοικήσεων να καλύψουν τα έξοδα Συναδέλφων με προτεραιότητα  όσων εργάζονται στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας προκειμένου να διευκολυνθούν για να συμμετάσχουν στις εργασίες.

     Οι Διοικήσεις οφείλουν να καλύπτουν οικονομικά τέτοιες πρωτοβουλίες την στιγμή μάλιστα που εγκρίνουν πολυδάπανες εκδρομές υπηρεσιακών στελεχών και των ιδίων για συμμετοχή σε μικρότερης επιστημονικής αξίας  Συνέδρια .

     Μετά τις Ευρωεκλογές θα οργανώσουμε Συνδιάσκεψη των Σωματείων εμπλεκόμενων στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

     Την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια που οργανώνουν  ΓΣΣΕ – ΑΔΕΔΥ.

     Για την Αθήνα , στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ 10.30 π.μ

     Επίσης στην περιφέρεια οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων συμμετέχουν στα συλλαλητήρια που οργανώνουν τα Νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ και τα εργατικά κέντρα.

    Οι θέσεις μας για το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας με καλά αμειβόμενους με μόνιμη απασχόληση εργαζομένους, την κατάργηση των ΣΔΙΤ,  την εκδίωξη των Συνεργείων, με την θεσμοθέτηση της κοινωνικής εργασίας, την ένταξη των εργαζόμενων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την κατάργηση των απογευματινών ιατρείων, την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων, για ολοκληρωμένο δίκτυο Δημόσιων Προνοιακών Δομών και την επίλυση των προβλημάτων του Ε.Κ.Α.Β  ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ – ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΕΣ.

     ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11- 22 ΜΑΗ

·         4 ΩΡΕΣ 7 π.μ. – 11π.μ.στα προαύλια των Νοσοκομείων με ανοικτές     Συνελεύσεις – Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας. Αναστολή λειτουργίας των χειρουργείων και άλλων τμημάτων των Νοσοκομείων.

·         12 ΜΑΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ, κατάθεση Μηνυτήριας αναφοράς στον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Κο Σανιδά για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των Διοικήσεων των Νοσοκομείων που παρανομούν με τα ωράρια εργασίας, εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους και έτσι δεν διασφαλίζονται ασφαλείς συνθήκες Νοσηλείας. 

      Καλούνται τα Διοικητικά συμβούλια των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Αθήνας-Πειραιά να συμμετάσχουν στην κατάθεση – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στις 11π.μ στην εισαγγελία του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ( Λ. Αλεξάνδρας ).    

 

·         14 ΜΑΗ Συμμετέχουμε στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ Της ΑΔΕΔΥ.

 

·         20 ΜΑΗ: 5ωρη  ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10:00 π.μ – 3:00 μ.μ  με Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. κάτω από το Υπουργείο Υγείας.

                 Στην συγκέντρωση καλούνται να συμμετέχουν και  τα Διοικητικά Συμβούλια των     Σωματείων  της Περιφέρειας.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

 

1) Δημόσιος και Κοινωνικός Χαρακτήρας της Υγείας – Πρόνοιας.

 

2) Χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με διασφάλιση των    Συνταξιοδοτικών και Ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

 

3) Προσλήψεις  Μόνιμου Προσωπικού – Ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων..

 

4) Ουσιαστικές αυξήσεις Μισθών – Χορήγηση ¶μεσα των 176 Ευρώ.

 

5) Ένταξη στα Β.Α.Ε.

 

6) Τήρηση των προϋποθέσεων που θέτουμε για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

 

7) Εκδίωξη των συνεργείων και θεσμοθέτηση  Κοινωνικής εργασίας.

 

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

 

 

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                         ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ