Απόφαση του Γενικού Συμβούλιου της ΠΟΕΔΗΝ

p>ΠΟΕΔΗΝ

 

ΑΡ.ΠΡΩΤ: 504

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

 

 

 

     Με αφορμή την Διημερίδα για την Ψυχική Υγεία με θέμα: << ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ  ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ >> που συνδιοργανώνουμε στην Κέρκυρα με το ΣΩΜΑΤΕΙΟ του ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεδριάζει το Γενικό μας Συμβούλιο.  Η αποκέντρωση των Συμβουλίων της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ εφόσον συνοδεύεται από  γεγονότα ανάδειξης, των Προβλημάτων στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας με επιστημονική τεκμηρίωση είναι επιβεβλημένη. Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ διασυνδέεται άμεσα στον τόπο δράσης των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

    Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές για την ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ που ανέδειξαν μηνύματα ραγδαίας πολιτικής φθοράς της Κυβέρνησης εξαιτίας της ανάλγητης πολιτικής που ακολουθεί με την οποία διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, η ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει τις παρεμβάσεις σύμφωνα με το σχεδιασμό που συναποφασίσαμε.

    Οι Κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ σε δύο κύκλους ανεξάρτητες από τις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ολοκληρώθηκαν δεκαπέντε ημέρες πριν τις εκλογές. Οι Στόχοι που θέσαμε υλοποιήθηκαν σε Ικανοποιητικό βαθμό.

    Στον Πρώτο Κύκλο κινητοποιήθηκαν 45 Σωματεία και στον Δεύτερο Κύκλο 60 Σωματεία. Έγιναν Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας στα Προαύλια. Αναβλήθηκαν χειρουργεία, μοιράστηκαν ανακοινώσεις στους εργαζόμενους και στους πολίτες χρήστες των υπηρεσιών. Δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα ειδικά στον Α΄ Κύκλο αφού στον Β΄ Κύκλο πλησίον των ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ τα Μ.Μ.Ε δεν έδειξαν το ίδιο ενδιαφέρον για ευνόητους λόγους.

    Οι Κινητοποιήσεις συσπείρωσαν τους εργαζόμενους γύρω από τα Σωματεία και την ΠΟΕΔΗΝ γι’ αυτό συμμετείχαν μαζικά. Οι επί μέρους κινήσεις που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ εν μέσω των Κινητοποιήσεων υλοποιήθηκαν με επιτυχία

    Συμμετείχαμε στην 24ωρη Απεργία 14 Μαΐου.

    Για οικονομία δυνάμεων αποφασίσαμε μόνο μία Κεντρική Κινητοποίηση την 5ωρη ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Αποδείχθηκε ότι βοήθησε στην επιτυχία της, αφού απόφαση για περισσότερες Κεντρικές Κινητοποιήσεις με οικονομικό κόστος θα είχε ως αποτέλεσμα τον εκφυλισμό των προσπαθειών μας.

    Στην 5ωρη Στάση Εργασίας και στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ συμμετείχαν ΜΑΖΙΚΑ οι εργαζόμενοι και τα Διοικητικά Συμβούλια των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ των Περιφερειακών Νοσοκομείων.

    Έγινε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κύριο Καλογερόπουλο και πήραμε αόριστες απαντήσεις χωρίς δεσμεύσεις στα αιτήματα που θέσαμε.

     Οι Τοπικές Κινητοποιήσεις ενοχλούν το Υπουργείο και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και κάποιοι καθοδηγούμενοι από το Υπουργείο Διοικητές απείλησαν με Περικοπές Μισθών. Παρεμβήκαμε δυναμικά και δεν τόλμησαν τελικά να περικόψουν μισθούς. Οι Περιφερειακές  Συσκέψεις Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων ειδικά στην Αττική δεν έχουν την αναμενόμενη συμμετοχή αντίστοιχη με τα Προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

    Μάλιστα και οι συμμετέχοντες συνδικαλιστές, πριν την ολοκλήρωση αποχωρούν εκφυλίζοντας την διαδικασία

    ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΕΞΩΔΙΚΟ ΜΕ ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 2009 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΙΕΥΡΥΝΑΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

    Η Μισθολογική Πολιτική που θεσμοθετήθηκε για τους Δημοσίους Υπαλλήλους ήταν χορηγίες των 300 – 500 Ευρώ για λίγους εργαζόμενους αφού το 60% δεν πήρε ούτε ένα ΕΥΡΩ αύξηση ( μικτό εισόδημα πάνω από 1700 Ευρώ, τον μήνα ). Είναι η πρώτη φορά μετά το 1990 που δεν παίρνουμε αυξήσεις στους Βασικούς Μισθούς.

    Ο ΟΠΑΔ δεν μπορεί να εξοφλήσει τους Ιατρούς και τα φάρμακα των εργαζομένων και συνταξιούχων αφού δεν χρηματοδοτείται επαρκώς από τον Προϋπολογισμό.

    Το ταμείο Πρόνοιας καθυστερεί άνω των δύο ετών να χορηγήσει εφάπαξ και περιμένουν 15.300 δικαιούχοι εκ των οποίων κάποιοι έχουν αποβιώσει.

    Καταθέσαμε Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κο Σανιδά για να διερευνηθούν τυχόν Ποινικές ευθύνες σε βάρος των Διοικήσεων και του Υπουργείου, για τον κίνδυνο που τίθεται η ζωή των Ασθενών εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας και των ελλείψεων προσωπικού. Δεν επιζητούμε λύση από την δικαστική οδό προχωρήσαμε όμως σε ένα ακόμη μέτρο πίεσης. Καλύπτουμε τους εργαζόμενους με την γνωστοποίηση στις εισαγγελικές αρχές των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες των υπηρεσιών.

    ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ με Κινητοποιήσεις την επίλυση των αιτημάτων και την υπογραφή ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ.

    Δεν στρεφόμαστε κατά των Συναδέλφων Διευθυντών – Προϊσταμένων που υπογράφουν τα Προγράμματα του Προσωπικού. Επιδιώκουμε την έγγραφη Διαμαρτυρία προς τις Διοικήσεις για άρνηση υπογραφής παράνομων ωραρίων του Προσωπικού, λόγω των τρομακτικών ελλείψεων και έτσι να μετακυλίεται η ευθύνη προς τις Διοικήσεις και το Υπουργείο.

    Έντεχνα η ΠΑΣΥΝΟ και η ΕΝΕ προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τις κινήσεις της ΠΟΕΔΗΝ κινδυνολογώντας για δήθεν κίνδυνο των στελεχών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να βρεθούν κατηγορούμενοι. Στόχος να διασπούν το Υγειονομικό Κίνημα και να μην υπάρχει οργανωμένη αντίδραση, στην απαξίωση υπηρεσιών, προς τον Υπουργό Υγείας κύριο Αβραμόπουλο.

    Προσπαθούν να αμβλύνουν τα συνεχόμενα ψέματα του Υπουργού για προσλήψεις 5.500 Μονίμων Υπαλλήλων στα Νοσοκομεία.

    Οι πρωτοβουλίες μας δεν τελειώνουν στο τρίμηνο της προθεσμίας που δώσαμε στον Υπουργό με το ΕΞΩΔΙΚΟ προθεσμία που εξέπνευσε.

    Οι Ιατροί επί ενάμιση χρόνο διαπραγματεύονταν την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης. Με τις κινήσεις μας καταφέραμε να σύρουμε τον Υπουργό σε διαπραγματεύσεις για υπογραφή σύμβασης.

    Η Διαπραγματευτική Ομάδα συνεδρίασε δύο φορές χωρίς αποτέλεσμα αφού οι εκπρόσωποι του Υπουργού έβαλαν διαδικαστικά ζητήματα για κατάθεση υπομνήματος με τα αιτήματα προς διαπραγμάτευση παρόλο που επαννηλειμένως τα έχουμε εγγράφως γνωστοποιήσει.

    Καταθέσαμε στην τελευταία συνάντηση 20/05/2009 υπόμνημα με τα αιτήματα και ζητήσαμε μία ακόμη συνάντηση στο δεύτερο 10ημερο του Ιουνίου στην οποία να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις για υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης έως τον Οκτώβριο του 2009. Η κατάληξη εφόσον διαπραγματευόμαστε ειλικρινά είναι να συμπεριληφθούν τα συμφωνηθέντα, στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του έτους 2010. Τα υπό διαπραγμάτευση αιτήματα είναι γνωστά.

   Η ολοκλήρωση 5.500 προσλήψεων εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους 2009 δεν υλοποιήθηκε αφού ακόμη δεν έχουμε το ΦΕΚ των προκηρύξεων, ούτε το απαραίτητο κονδύλι στον προϋπολογισμό.

     Οι εκπρόσωποι του Υπουργού παραδέχθηκαν τις ελλείψεις, μετακύλισαν τον χρόνο πρόσληψης για την αρχή του επόμενου έτους. Έτσι κατά την άποψή τους σταδιακά ( σε βάθος χρόνων ) θα ισχύσουν οι Κοινοτικές Οδηγίες και η Εθνική Νομοθεσία στα ωράρια του Προσωπικού.

     Το επίδομα των 176 Ευρώ χορηγείται σε όλο το Δημόσιο Τομέα πλην των Υγειονομικών και Εκπαιδευτικών αν και έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Ζητήσαμε την χορήγησή του σε 4 δόσεις για την οποία υπήρξε δέσμευση έως τέλους του έτους για καταβολή. Όμως υπαναχώρησαν επικαλούμενοι  την χρηματοπιστωτική κρίση.

     Ζητάμε τον διπλασιασμό του ωρομισθίου όχι με διπλασιασμό του εγκεκριμένου κονδυλίου που είναι παγωμένο τα τρία τελευταία χρόνια στα 160.000.000€. Διεκδικούμε διπλασιασμό του ωρομισθίου με αύξηση του σχετικού κονδυλίου και εξορθολογισμό στη χορήγηση ( μόνο πραγματικές ώρες ). Έτσι θα σταματήσει ο εκμαυλισμός συνειδήσεων.

     Η περικοπή του 10% στις πρόσθετες αποδοχές μέτρο της Κυβέρνησης για δήθεν αντιμετώπιση της κρίσης ισχύει και στα Νοσοκομεία. Στο εγκεκριμένο κονδύλι όπως μας ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του Υπουργού, θα υπάρξει περικοπή από τις Υ.Δ.Ε 10%. Αποτέλεσμα θα είναι τους τελευταίους μήνες θα κινδυνεύσουν να μην πληρωθούν δεδουλευμένα.

 

Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ

     Ζητάμε την ένταξη στην πρώτη κατηγορία (σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ) του Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού.

     Είναι οι μόνοι Δημόσιοι Υπάλληλοι που αποδεδειγμένα εργάζονται σε Ανθυγιεινές συνθήκες και δεν έχουν ενταχθεί μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για τακτοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Έχουν μείνει εκτός οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και λίγοι εργαζόμενοι στο ΥΕΘΑ ( ναύσταθμους).

    Και σε αυτό το αίτημα οι εκπρόσωποι του Υπουργού απαντούν γενικόλογα χωρίς διάθεση επίλυσης.

    Μάλιστα το ΠΟΡΙΣΜΑ ΜΠΕΧΡΑΚΗ δείχνει διάθεση αποχαρακτηρισμού ήδη ενταγμένων επαγγελμάτων στα Ανθυγιεινά.

    Η Κυβέρνηση οφείλει μετά το Ηχηρό καμπανάκι των ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ να στρέψει το βλέμμα σε 80.000 εργαζόμενους στην Υγεία – Πρόνοια και να επίλυση κάποια από τα χρονίζοντα δίκαια αιτήματά που φραστικά αναγνωρίζει. Για τους ιατρούς η Κυβέρνηση βρήκε χρήματα και καλώς έπραξε χορηγώντας αυξήσεις, μειωμένα ωράρια, το πολυδιευθυντικό σύστημα κ.λ.π.

    Δίνει ταυτόχρονα το δικαίωμα στους ιατρούς να καταγγείλουν την σύμβαση εάν αθετηθούν υπεσχημένα. Στη διαδικασία των αγωνιστικών διεκδικήσεων δυναμικά θα συμμετάσχει το σύνολο των Υγειονομικών. Οφείλουμε να ανατρέψουμε τον εφησυχασμό κάποιων Διοικητών Συμβουλίων Σωματείων που προσφέρουν εργασιακή ειρήνη με ανταλλάγματα μικροεξυπηρετήσεις. Τα προβλήματα είναι κοινά αποτελεί άλλοθι η επίκληση της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, της αξιοπιστίας της ΠΟΕΔΗΝ για μη συμμετοχή. Πως γίνεται πολλά Σωματεία να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, να δημοσιοποιούν τα οξυμμένα προβλήματα στα ΜΜΕ και άλλα να μην αντιδρούν. Εξάλλου με τη μορφή κινητοποιήσεων που επιλέγουμε δεν χάνονται μισθοί.

   Παρανομούν συστηματικά οι Διοικήσεις στα προγράμματα των ωραρίων του προσωπικού, ας παρανομήσουν λίγες φορές δείχνοντας ανοχή σε τοπικές κινητοποιήσεις ( συγκεντρώσεις στο προαύλιο ). Ο χώρος μας έχει ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και το καλοκαίρι δεν θα χορηγηθούν κανονικές άδειες σε όλο το προσωπικό.

   Τα Νοσοκομεία θα εργάζονται ουσιαστικά με προσωπικό ασφαλείας, επομένως δεν έχουμε τη δυνατότητα για ΜΑΖΙΚΕΣ, κεντρικές και μεγάλες κινητοποιήσεις.

   ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΝΤΟΣ του καλοκαιριού και τα κατευθύνουμε να αναδείξουν δυναμικά τις ελλείψεις προσωπικού που εξαιτίας των δεν θα χορηγηθούν άδειες, Repo.

   Εξουσιοδοτούμε την Εκτελεστική Επιτροπή να καλύψει κινητοποιήσεις Σωματείων, να αποφασίσει κινητοποιήσεις εάν χρειασθεί στη διάρκεια του Καλοκαιριού και να προετοιμάσει το Γενικό Συμβούλιο ενόψει της Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε θα έχει σχηματοποιηθεί το Πολιτικό σκηνικό, θα οριστικοποιηθούν τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης.

   Θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΏΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ.

   Έχουμε τη δυνατότητα να κινητοποιήσουμε το σύνολο των Σωματείων αφού και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις συμμετείχαν 80 ΣΩΜΑΤΕΙΑ από 1 έως 10 ημέρες.

   Το Σωματείο του Νοσοκομείου ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ ανενεργό τα προηγούμενα χρόνια έκλεισε 15 ημέρες το Νοσοκομείο, τα χειρουργεία και ανέδειξε τα προβλήματα των εργαζομένων και των καρκινοπαθών.

      Σε πολλά Σωματεία είχαμε εκλογές, άλλαξαν οι Διοικήσεις, οι εργαζόμενοι επιβράβευσαν ή αποδοκίμασαν πρακτικές συμβιβασμών ή αδέσμευτων διεκδικήσεων.            Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ποιο αποφασιστικά. Η ΠΟΕΔΗΝ μετά το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο δεν στέκεται στις δάφνες του εκλογικού αποτελέσματος. Συνεχίζουμε δυναμικά και σε σωστό χρόνο. Το Φθινόπωρο θα είναι γεμάτο διεκδικήσεις και αγώνες. Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επιλύσει προβλήματα 80.000 εργαζομένων ενόψει της κατάθεσης του Προϋπολογισμού του έτους 2010.

   Η ΕΝΕ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, για την σύστασή του, αγωνίστηκε διαχρονικά η ΠΟΕΔΗΝ. Σκοπός της είναι η προαγωγή και κατοχύρωση του Νοσηλευτικού επαγγέλματος, όμως στην πορεία οι δοτοί εκπρόσωποί της που στην αρχή διορισμένοι και μετά εκλεγμένοι από μικρή ελεγχόμενη μειοψηφία Νοσηλευτών, επεδίωξαν την χειραγώγηση των Νοσηλευτών, τον κατακερματισμό και την διάσπαση των Υγειονομικών, με στόχο τον εναγκαλισμό τους με τον Υπουργό Υγείας Κο Αβραμόπουλο.

   Ασφαλώς και δυναμικά διεκδικούμε την τροποποίηση του Νόμου με αναλογικό σύστημα εκλογής των οργάνων, με εκλεγμένες Εφορευτικές Επιτροπές που θα διεξάγουν τις εκλογές, με εξορθολογισμό των Πειθαρχικών αρμοδιοτήτων, με μείωση των ετήσιων συνδρομών και του κόστους εγγραφής.

   Διοργανώσαμε Διημερίδα 11 και 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 στην ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ».

   Επιδιώκουμε την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων της ΠΟΕΔΗΝ για να αναδείξουμε με αξιοπιστία τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης στην ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Οι ελληνικές αρχές τέθηκαν υπό επιτήρηση από τον Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων και ίσων ευκαιριών κο. SPIDLA για την ενίσχυση και χρηματοδότηση των προγραμμάτων.

   Η κυβέρνηση οφείλει να χρηματοδοτήσει με εθνικούς πόρους τις υπηρεσίες, να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, να αναπτύξει τις κατάλληλες δομές, να αναπτύξει τις επαγγελματικές δραστηριότητες για απασχόληση των ασθενών.

   Τα πρακτικά της Διημερίδας θα κρατηθούν, θα εκτυπωθούν και θα μοιρασθούν στα ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

      

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

   ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                                          ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ