Απόφαση-«βόμβα» για τις εφημερίες

Πρόβλημα λειτουργίας θα αντιμετωπίσουν πολλά τμήματα του ΕΣΥ από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις εφημερίες δικαιώνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Τους δίνει τη δυνατότητα να εργάζονται έως 48 ώρες την εβδομάδα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν υπόδειξη της διοίκησης του νοσοκομείου για περισσότερες εφημερίες:

« … Καταβολή αποζημίωσης για πραγματοποίηση εφημεριών ιατρικού προσωπικού καθ υπέρβαση της μεγίστης εβδομαδιαίας εργασίας, χωρίς ρητή άρνηση παροχής της επιπλέον αυτής εργασίας, αλλά με ρητή εκδήλωση, διά της αναγραφής στις καταστάσεις εφημεριών, της συναίνεσής του είναι, κατά την πλειοψηφούσα γνώμη, νόμιμη…», αναφέρεται στην απόφαση.

Σοβαρότερα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν κλινικές και τμήματα με δύο ή τρεις γιατρούς. Ακόμη κι αν ένας μόνον από αυτούς αρνηθεί να κάνει περισσότερες από δύο εφημερίες, ο άλλος ή οι άλλοι δύο συνάδελφοί του δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν το κενό.

Για παράδειγμα, σε τμήμα με τρεις γιατρούς, όπου ο ένας δεν θα δεχθεί να κάνει πάνω από δύο εφημερίες, οι άλλοι δύο θα μπορούν να καλύψουν το πολύ έως 22 μέρες τον μήνα, ανάλογα με τον βαθμό τους.

«Πλαφόν»
Ο αριθμός των εφημεριών («πλαφόν») που μπορεί να κάνει ένας γιατρός κυμαίνεται από έξι έως έντεκα τον μήνα.

Στην περίπτωση που μπορούν και οι δύο να εφημερεύουν από 11 μέρες, θα υπάρξει κενό έξι ημερών τον μήνα, καθώς ο τρίτος συνάδελφός τους θα εφημερεύσει δύο μέρες (11 + 11 + 2 = 24 μέρες). Αν κάνουν περισσότερες απ όσες προβλέπει το «πλαφόν» δεν θα τις πληρωθούν.

«Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχουν επίτροποι οι οποίοι μας είπαν ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν προγράμματα εφημεριών, αν δεν υπάρχει γραπτή συναίνεση των γιατρών», δήλωσε χθες στο «Εθνος» το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, στις πρώτες συνελεύσεις που έγιναν στα νοσοκομεία της Ρόδου και των Τρικάλων, οι γιατροί αποφάσισαν ότι δεν θα υποβάλουν καμία δήλωση αυτοεξαίρεσης από το 48ωρο.

Ο μόνος τρόπος να αλλάξει η εικόνα, σημειώνει, είναι να υπάρξει από την πλευρά του υπουργείου Υγείας πρόταση για συλλογική σύμβαση με τους γιατρούς και αύξηση των κονδυλίων για νέες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ