Αποφάσισαν κινητοποιήσεις οι γιατροί

Απεργία, επίσχεση εργασίας και εφημερίες τα «όπλα» των νοσοκομειακών γιατρών απέναντι στα προβλήματα του κλάδου

Απεργία τέλη Σεπτέμβρη, επίσχεση εργασίας και κατάργηση των τακτικών εξωτερικών ιατρείων είναι οι μορφές κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών Τρικάλων διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα προβλήματα του κλάδου. Τα μέλη της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου όπου για ακόμη μια φορά συζήτησαν για την «νοσηρή» κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία θεωρώντας μονόδρομο τις κινητοποιήσεις.

Όπως τονίζουν και στο ψήφισμα που προέκυψε από τη γενική συνέλευση, «Για τέταρτο συνεχή μήνα οι εφημερίες του Γ. Ν. Τρικάλων και άλλων νοσοκομείων είναι απλήρωτες. Επιπλέον, από την αρχή του χρόνου δεν κοστολογούνται με βάση το νέο μισθολόγιο και περικόπτονται οι αμοιβές δεδουλευμένων εφημεριών λόγω μη κατάργησης του πλαφόν οδηγώντας σε απλήρωτη εργασία». Για την κατάσταση που επικρατεί τα μέλη της ένωσης στο ψήφισμά τους αποδίδουν ευθύνες κυρίως στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κάνοντας λόγο για αντιφατικές εγκυκλίους οι οποίες δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Με πιθανότερη ημερομηνία 15 Σεπτέμβρη θα αρχίσει για ακόμη μια φορά στο νοσοκομείο Τρικάλων η διαδικασία της επίσχεσης εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η επίσχεση εργασίας θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, γεγονός που θα επιφέρει αλλαγές στα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών για ιατρικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις. Από τον Οκτώβριο δε, οι εφημερίες είναι στον αέρα δεδομένου ότι αποφασίστηκε να προγραμματίζονται σύμφωνα με το πλαφόν μισθού, δηλαδή μέχρι του ποσού αμοιβής τους.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης η απογοήτευση ήταν διάχυτη στους νοσοκομειακούς γιατρούς οι οποίοι ειδικά τον τελευταίο χρόνο, έχουν έρθει αντιμέτωποι με πολλαπλά προβλήματα. Θυμίζουμε ότι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των ενώσεων Βορείου Ελλάδας και Θεσσαλίας, συνεδρίασαν στη Θεσσαλονίκη αποφασίζοντας 48ωρη απεργία στα τέλη του μήνα.

Για τα όσα συζητήθηκαν ενημέρωσε τα μέλη ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, μέλος της Ομοσπονδίας μεταφέροντας το έκρυθμο κλίμα που επικρατεί σε όλες τις ενώσεις νοσοκομειακών ιατρών.Όπως δήλωσε στο πλαίσιο της συνέλευσης και ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης κ. Βαγγέλης Μπαντής, «Δυστυχώς οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος. Οι εφημερίες μένουν απλήρωτες, οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν γίνονται και όλα είναι στον αέρα. Θα προχωρήσουμε σε 48ωρη απεργία και αποχή από τα τακτικά ιατρεία».

Μείζον θέμα πλέον για τους ιθύνοντες αποτελούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις κινητοποιήσεις των γιατρών πόσο μάλλον σε μια χρονική περίοδο που η νέα γρίπη ενδεχομένως να θέσει σε συναγερμό το νοσοκομείο. Όπως επισήμανε όμως ο πρόεδρος όμως της ένωσης κ. Μπαντής, ακόμη και για τη νέα γρίπη, αναγγέλλουν μέτρα τα οποία καταρρίπτονται ή δεν εφαρμόζονται.

 Η ΕΡΕΥΝΑ                            Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ