Αποφάσισαν περικοπές στην Υγεία

Με περικοπές σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας υγείας απαντά η κυβέρνηση στην απαίτηση των πολιτών για στοιχειώδες και αξιόπιστο εθνικό σύστημα υγείας με πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων. Την ίδια στιγμή η ιδιωτική υγεία παίρνει τη μερίδα του λέοντος, αναγκάζει τους ασθενείς να πληρώνουν υπέρογκα ποσά και αφήνει στο έλεος της ιδιωτική πρωτοβουλίας το κατΆ εξοχήν δημόσιο αγαθό που πρέπει να προστατεύεται από το κράτος.

Η περιστολή των δαπανών στα νοσοκομεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επικράτησε χθες στη διυπουργική επιτροπή φορέων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας, Εσωτερικών και Απασχόλησης. Δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης έκανε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αποφεύγοντας να αναφερθεί στα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια υγεία.

Αναφερόμενος στον τομέα ευθύνης του ο κ. Αβραμόπουλος, είπε ότι το 80% των νοσοκομείων έχουν ήδη καταρτίσει ισολογισμούς ενώ έως την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού θα έχει καταθέσει ισολογισμούς το σύνολο των νοσοκομείων. Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι από τον περιορισμό της σπατάλης, στον τομέα της υγείας, το δημόσιο θα εξοικονομήσει φέτος 75 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από τον επόμενο χρόνο και στο εξής θα εξοικονομούνται 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο κ. Αβραμόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι αποθήκες φαρμάκων και υλικού στα νοσοκομεία, στο πλαίσιο του ορθολογισμού των δαπανών, παραδέχτηκε ωστόσο ότι απαιτείται αναβάθμιση του συστήματος πληροφόρησης αφενός για να μην υπάρξουν ελλείψεις και αφετέρου για να αποτραπεί η προμήθεια υλικού που δεν χρησιμοποιείται αλλά χρεώνεται.

Κύκλοι, μάλιστα, του υπουργείου ανέφεραν ότι η σπατάλη αφορά όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας με αποτέλεσμα περίπου 40.000 «τρωκτικά», δηλαδή γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι, να πλουτίζουν από τον ιδρώτα των φορολογουμένων!!! Ως παραδείγματα αναφέρθηκαν υπέρογκες χρεώσεις υλικών, προμήθειες αντιδραστηρίων, φίλτρων τεχνητού νεφρού, βηματοδοτών, ξενοδοχειακού εξοπλισμού, υγειονομικού και ορθοπαιδικού υλικού, με απευθείας αναθέσεις που πλησιάζουν τα 500 εκατ. ευρώ, τη διετία 2005-2006, διάστημα, δηλαδή, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία.

Πρόσφατα, μάλιστα, το υπουργείο Υγείας διέρρευσε κατάλογο, στον οποίο καταγράφονται οι παράνομες προμήθειες υλικού χωρίς διαγωνισμούς.

Τα νοσοκομεία με τα πιο χρυσοπληρωμένα υλικά τα οποία προμηθεύτηκαν, χωρίς οι διοικήσεις τους να κάνουν τους σχετικούς διαγωνισμούς, είναι το ΚΑΤ (60,6 εκατ. ευρώ), ο Ευαγγελισμός (59,8 εκατ. ευρώ) και το Κρατικό της Νίκαιας (55,4 εκατ. ευρώ). Ακολουθούν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (43,5 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (42,4 εκατ. ευρώ), το Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» (40,4 εκατ. ευρώ), το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης (35,6 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (29,9 εκατ. ευρώ), το Λαϊκό (25,9 εκατ. ευρώ), το Ιπποκράτειο (19,7 εκατ. ευρώ), το Παπανικολάου Θεσσαλονίκης (13 εκατ. ευρώ), ο Ερυθρός (12,5 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστημιακό της Λάρισας (10,6 εκατ. ευρώ), το Σωτηρία (10,4 εκατ. ευρώ), ο ¶γιος Σάββας (8,6 εκατ. ευρώ), το Τζάνειο (8,3 εκατ. ευρώ), το ΑΧΕΠΑ (7,9 εκατ. ευρώ), το Αγία Σοφία (4,8 εκατ. ευρώ) και το Χατζηκώστα (2,6 εκατ. ευρώ).