Αποφασισμένοι να ακυρώσουν στην πράξη τον νόμο με προσφυγές και άλλες δράσεις

Της Πεννυς Mπουλουτζα

«Kατάπαυση πυρός» κήρυξαν χθες οι γιατροί, τερματίζοντας τις πολυήμερες απεργίες τους για το ψηφισθέν -πλέον- πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι γιατροί του ΙΚΑ αποφάσισαν να αναστείλουν τις απεργίες τους, προκρίνοντας άλλες μορφές «αντίδρασης», όπως προσφυγές κατά των άρθρων του νόμου και ενημέρωση των πολιτών για τις «παρενέργειές του». Παράλληλα έληξαν και οι απεργίες που είχαν προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, ενώ χθες το απόγευμα αναμενόταν να αποχωρήσουν από το αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας όσοι κρατούσαν «ζωντανή» την κατάληψη το τελευταίο δεκαήμερο.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ, αποφασίστηκε η αναστολή των κινητοποιήσεων, προκειμένου όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση «να εξυπηρετήσουμε τους ασφαλισμένους για τη φροντίδα και την περίθαλψη που έχουν ανάγκη». Οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχθούν «προσχηματικούς διαλόγους» με τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας και θα συμμετέχουν στον διάλογο στη βάση του διεκδικητικού τους πλαισίου. Μεταξύ άλλων ζητούν συλλογικές συμβάσεις «κατά πράξη και περίπτωση» στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι με συμβάσεις στα επίπεδα του ΟΑΕΕ (χαμηλή αντιμισθία).

Επίσης, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση θα απαιτήσουν και θα διεκδικήσουν δικαστικά «την κατοχύρωση και την εφαρμογή του 20λεπτου χρόνου εξέτασης του ασθενούς, μέσα και από τα τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ασφαλισμένου και να μην υποβαθμίζεται ο ρόλος του γιατρού του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, o oποίος συκοφαντείται ως απλός συνταγογράφος». Εμφανίζονται μάλιστα αποφασισμένοι να ακυρώσουν στην πράξη τον νόμο «με προσφυγές, δράσεις και κινητοποιήσεις» και σε συμπαράταξη με τους νοσοκομειακούς και τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος έχει καλέσει τους γιατρούς να πραγματοποιήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα γενικές συνελεύσεις, στο πλαίσιο των οποίων θα καθοριστούν νέες μορφές κινητοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση το επόμενο απεργιακό ραντεβού για γιατρούς του ΙΚΑ και του ΕΣΥ είναι στις 23 Φεβρουαρίου, όπου θα συμμετέχουν στη γενική απεργία των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ με αίτημα «Υγεία, ανθρώπινη και αξιοπρεπή εργασία του γιατρού».