Αποφασισμένοι να τηρήσουν το νέο ωράριο εφημεριών

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Κοντά στο ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα «μπλόκα» στον χώρο της Υγείας βρίσκεται η κυβέρνηση. Η μεγάλη καθυστέρηση στην κύρωση, από τη Βουλή, της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την οποία υπέγραψαν πριν από δύο μήνες νοσοκομειακοί γιατροί και υπουργείο Υγείας, έχει θορυβήσει τους γιατρούς, που είναι αποφασισμένοι για τον μήνα που διανύουμε να τηρήσουν πιστά το νέο ωράριο (48 και 56 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας για τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς αντίστοιχα). Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι από τις 10 Φεβρουαρίου πολλά νοσοκομεία δεν θα έχουν εφημερεύοντες γιατρούς.

Με βάση το 48ωρο

Ηδη, οι γιατροί νοσοκομείων των Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Κρήτης, Ηπείρου, Χαλκιδικής, Λάρισας κ.ά., έπειτα από σχετικές αποφάσεις των Ενώσεών τους καταρτίζουν προγράμματα εφημεριών Φεβρουαρίου με βάση το 48ωρο, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει και το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), προκειμένου να εξετάσει τις νεότερες εξελίξεις και να επαναπροσδιορίσει τη στάση που θα κρατήσουν οι γιατροί.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν ζητήσει από τις παραμονές του 2009 να προσδιοριστεί το συντομότερο δυνατόν ημερομηνία συζήτησης στη Βουλή της κλαδικής σύμβασης. Ωστόσο, το σχετικό σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τη σύμβαση, τουλάχιστον έως χθες το μεσημέρι, δεν είχε κατατεθεί στη Βουλή. Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση έκανε λόγο, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Στάθης Τσούκαλος, ο οποίος τόνισε: «Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και η πολιτική σύνεση και θα κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή η σύλλογική σύμβαση εργασίας των γιατρών. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για πολιτική εξαπάτηση». Σημειώνεται ότι το κείμενο της κλαδικής σύμβασης -στην οποία έχει αναφερθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής σε δύο περιπτώσεις, τον περασμένο Μάιο και Νοέμβριο- περιλαμβάνει αυξήσεις των αποδοχών των γιατρών, νέο ωράριο, προσλήψεις και εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος στο ΕΣΥ. Η κλαδική σύμβαση έχει κοστολογηθεί από το υπουργείο Οικονομικών στα 357 εκατομμύρια ευρώ για το 2009. Γιατροί και υπουργείο Υγείας κατέληξαν σε αυτό το κείμενο ύστερα από δύο χρόνια δύσκολων διαβουλεύσεων.

Παράλληλα, στάση αναμονής τηρούν και οι προμηθευτές υγειονομικών υλικών, ενόψει της επικείμενης ρύθμισης των χρεών των νοσοκομείων, η οποία περιλαμβάνεται στο ίδιο σχέδιο νόμου με την κλαδική σύμβαση. Μάλιστα, πολλοί προμηθευτές απειλούν με διακοπή της τροφοδότησης των νοσοκομείων και απόσυρση των παρακαταθηκών τους από τις μονάδες υγείας, ζητώντας την άμεση ρύθμιση των χρεών που, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, φθάνουν συνολικά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των δύο συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Οικονομίας και των προέδρων των Συλλόγων προμηθευτών προκειμένου να εξετασθεί το ζήτημα.