Αποφασίζουν για το επίδομα υπό τη σκιά των ελλειμμάτων

Με το δημοσιονομικό έλλειμμα στα ύψη και επιτακτική την ανάγκη να εξοικονομήσει η κυβέρνηση το 2010 περίπου 8,5 δισ. ευρώ, το υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται αύριο για να τετραγωνίσει τον κύκλο και να καταλήξει: στους δικαιούχους, στο ύψος και στον τρόπο καταβολής του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

 Είναι το πρώτο νομοσχέδιο που συζητά, καθώς έχει δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι αυτό θα είναι και το πρώτο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ο Γ. Παπανδρέου έπειτα από τις διεθνείς επαφές της περασμένης εβδομάδας επιστρέφει στην εσωτερική πολιτική και συγκαλεί αύριο υπουργικό συμβούλιο σε πλήρη σύνθεση. Μία ακόμα συνεδρίαση θα γίνει την Πέμπτη για να συζητήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Τόσο το ν/σ για το έκτακτο επίδομα όσο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού μέχρι την Παρασκευή θα έχουν κατατεθεί στη Βουλή.

Σε δύο δόσεις

Η καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης θα γίνει σε δύο δόσεις. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα καταβάλει την πρώτη δόση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 800 – 1.300 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ αναμένεται να καθορισθούν ως εισοδηματικό όριο στους δικαιούχους οι 13.000 ευρώ το χρόνο. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην καταβολή του επιδόματος αφού βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η αναθέρμανση της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών. Πάντως, δεν έχουν γίνει γνωστά στοιχεία πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι και ποια η συνολική δαπάνη. Εκτιμάται ότι ένα μεγάλο μέρος θα καλυφθεί από δανεισμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο Τρίτη πιθανόν να συζητηθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημοσίευση των υπογραφών των υπουργών στο Διαδίκτυο, στο πλαίσιο των μέτρων διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος που έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός.

Δύο λειτουργίες

Στο μεταξύ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι τελικά εντός της εβδομάδας θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τμηματικά και οι διορισμοί των γενικών γραμματέων των υπουργείων, που θα επιλεγούν μέσα από τη διαδικασία των βιογραφικών. Θέμα που παρουσιάστηκε ως μεγάλη καινοτόμος διαδικασία αλλά κινδυνεύει αυτή τη στιγμή να εξελιχθεί σε μεγάλη πληγή, όχι μόνο για την καθυστέρηση που ήδη προκαλεί δυσλειτουργίες στον κρατικό μηχανισμό όσο και για το αν από τη διαδικασία αυτή τελικά θα επιλεγούν μόνο οι άριστοι και όχι οι αρεστοί.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις δυσκολίες και τις ενστάσεις που διατυπώνονται, όμως έχει δώσει εντολή να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις και να αποκτήσει η κυβέρνηση σαφή εικόνα για τους ανθρώπους που κατέθεσαν βιογραφικά, ίσως για μελλοντική αξιοποίηση. Ελεγαν επίσης ότι ορισμένοι άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί με υπουργούς ή με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο παρελθόν και οι ικανότητές τους αναγνωρίζονται, θα αξιοποιηθούν ίσως και εκτός διαδικασίας.

Εντός της εβδομάδας επίσης έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί και η νέα προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων διοικητών ή προέδρων ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του Δημοσίου. *