Απογευματινά ιατρεία, τέλος

Στον αέρα βρίσκονται από σήμερα τα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων- και μαζί οι εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς που εξυπηρετούνταν σε αυτά και υποβάλλονταν σε εργαστηριακές εξετάσεις, μειώνοντας τις λίστες αναμονής. Αιτία, το κλείσιμο του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου λειτουργούσαν εδώ και επτά χρόνια, και η ενσωμάτωσή του στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αλλαγή αυτή πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα κι αν καταβάλλουν οι ασθενείς την αμοιβή που ορίζει ο νόμος, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των ιατρείων δεν θα μπορούν να την εισπράξουν- και εφόσον δεν θα πληρώνονται, δεν θα έχουν λόγο να συνεχίσουν να εργάζονται υπερωριακά. Επιπλέον, κινδυνεύουν να απολυθούν οι συμβασιούχοι που πολλά νοσοκομεία προσέλαβαν για να λειτουργήσουν τα απογευματινά ιατρεία τους, ενώ οι ασθενείς από την πλευρά τους κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι

ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Αιτία για το λουκέτο είναι η κατάργηση του ειδικού λογαριασμού στον οποίο εντάσσονταν οι δαπάνες και τα έσοδα των ιατρείων 79 νοσοκομείων

με τις πολύμηνες λίστες του παρελθόντος (αναλόγως με το νοσοκομείο, την κλινική και την εξέταση είχε παρατηρηθεί μείωση της λίστας έως 3 μήνες).

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 500.000 ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται στα απογευματινά ιατρεία, ενώ για το 2008 είχε υπολογιστεί πως οι συνολικές εισπράξεις θα υπερέβαιναν τα 52 εκατομμύρια ευρώ. Από τα χρήματα αυτά πληρώνονταν γιατροί και εργαζόμενοι των απογευματινών ιατρείων, καταβάλλονταν οι φόροι, ενώ υπήρχε και κέρδος για τα νοσοκομεία, που το χρησιμοποιούσαν για να καλύψουν διάφορες ανάγκες τους.

Η κατάργηση του ειδικού λογαριασμού (ΕΛΑΠΙ) στον οποίο εντάσσονταν οι δαπάνες και τα έσοδα των απογευματινών ιατρείων 79 νοσοκομείων, είχε ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο από τους υπουργούς Οικονομίας και Υγείας. Από τότε, όμως, δεν έγινε καμία κίνηση για να βρεθεί τρόπος πληρωμής των γιατρών και των εργαζομένων, οι οποίοι- με βάση τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού που συνεπάγεται η ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό- δεν μπορούν πλέον να αμείβονται σαν να έχουν και ιδιωτικό επάγγελμα.

Το όλο θέμα έχει θορυβήσει τους διοικητές των νοσοκομείων, τους γιατρούς, τους εργαζομένους, ακόμα και τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, ο οποίος φέρεται να έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας παράταση, διότι εγκυμονούνται κίνδυνοι όχι μόνο για την ομαλή λειτουργία των απογευματινών ιατρείων αλλά και για την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.