Απογευματινοί εμβολιασμοί από Δευτέρα για τη γρίπη

Πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νανά Νταουντάκη

Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου αρχίζει επισήμως ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη. Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί με το πανδημικό εμβόλιο κατά απόλυτη προτεραιότητα είναι οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά και τα δημόσια νοσοκομεία.

Στο μεταξύ η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζητά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ να οργανώσουν τα κέντρα εμβολιασμού και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. ¶λλωστε, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που απέστειλε χθες η υπουργός Υγείας στους αρμόδιους φορείς, τα κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες στα νοσοκομεία, καθώς και τα Σαββατοκύριακα- εκτός εφημερίας.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, γίνεται ειδική πρόβλεψη και για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές. Έτσι, κατά την πρώτη εβδομάδα παράλληλα με τους επαγγελματίες υγείας είναι ελεύθερη η πρόσβαση για εμβολιασμό και των «εξαιρετικά ευπαθών ατόμων σε περίπτωση που ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους», οι οποίοι ωστόσο πρέπει να προσκομίζουν ιατρική γνωμάτευση.

Αμέσως μετά, ακολουθούν «οι ευπαθείς ομάδες που έχουν υποκείμενη νόσο και παρακολουθούνται χρονίως από το νοσοκομείο». Συνεπώς, οι πολίτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν από τις 23 έως και τις 29 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται και ο θεράπων ιατρός τους.

Σχετικά με την προετοιμασία των κέντρων εμβολιασμού, με ευθύνη του διοικητή θα πρέπει να συσταθεί έως τα τέλη της εβδομάδας Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, με υπεύθυνο τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Επιπλέον, προβλέπεται πως πρέπει να οριστεί άμεσα χώρος εμβολιασμού ή χώροι, ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου (όπως είναι για παράδειγμα τα εξωτερικά ιατρεία), όπου εκτός των άλλων θα υπάρχουν ψυγείο, γραφείο διοικητικής υποστήριξης και τηλεφωνική γραμμή.

Η Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης θα έχει, μεταξύ των άλλων, αρμοδιότητα να ορίσει ομάδα παραλαβής, φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης με υπεύθυνο τον διευθυντή του φαρμακείου, να δημιουργήσει συνεργεία εμβολιασμού, ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου αλλά και να επιβλέψει την ετοιμότητα των υπαγόμενων ανά νοσοκομείο Κέντρων Υγείας, σε επίπεδο εκπαίδευσης και απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής.

ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Την πρώτη εβδομάδα είναι ελεύθερη η πρόσβαση για εμβολιασμό και των «εξαιρετικά ευπαθών ατόμων»

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τμήματα σε σχολεία

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ «κόλλησε» το 3ο Νηπιαγωγείο Μακροχωρίου του Νομού Ημαθίας, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να σταματήσουν τα μαθήματα. Οι μικροί μαθητές θα μείνουν για επτά ημέρες στο σπίτι τους, ώστε να μη μολυνθούν από τον νέο ιό Α (Η1Ν1), από τον οποίο νοσεί τουλάχιστον ένας συμμαθητής τους. Την ίδια απόφαση έλαβαν χτες οι αρμόδιοι φορείς για τάξεις και τμήματα δύο ακόμη σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφορικά με το νηπιαγωγείο, εκτός από το επιβεβαιωμένο κρούσμα που εντόπισαν οι ειδικοί, παρατηρήθηκαν και άλλα πολλά κρούσματα γρίπης, με αποτέλεσμα η υπουργός Υγείας να εισηγηθεί να μπει προσωρινά λουκέτο για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, από αύριο και για επτά ημέρες, κλειστές θα παραμείνουν οι Α΄ και Γ΄ Τάξεις του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου του Νομού Χαλκιδικής, καθώς και το Α1 Τμήμα και το Α2 Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σοβαρές επιπλοκές

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό πως ένας ακόμη ασθενής παρουσίασε σοβαρή επιπλοκή εξαιτίας της νέας γρίπης. Πρόκειται για έναν 56χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύετα διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να προκάλεσε έκπληξη στους ειδικούς, δεδομένου πως ο άνδρας έπασχε από χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, άρα αντιμετώπιζε αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει σοβαρή επιπλοκή. Οι θεράποντες ιατροί χαρακτηρίζουν την κατάστασή του κρίσιμη.

Όπως προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις, ο νέος ιός Α ευθύνεται και για τις σοβαρές επιπλοκές που παρουσίασε ο 42χρονος άντρας ο οποίος εξέπνευσε την περασμένη Κυριακή.