Αποκάλυψη Politico: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κατά Φον Ντερ Λάιεν για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Έρευνα για τις αγορές εμβολίων κατά του κορονοϊού από την ΕΕ, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και, όπως γράφει και το Politico, η έρευνα αυτή αναμένεται να κινηθεί γύρω από τον ρόλο που είχε σχετικά με τις αγορές αυτές, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Εισαγγελία την Παρασκευή σχετικά με τη νέα έρευνα που θα ξεκινήσει, δεν διευκρίνισε ποιος ερευνάται ή ποια από τα συμβόλαια που σύναψε η ΕΕ θα τεθούν υπό εξέταση. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεύθυνο για τη διερεύνηση και τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της διαφθοράς.

Υπάρχουν, ωστόσο, δύο ακόμα υπηρεσίες επόπτείας που έχουν ήδη επιστήσει τη προσοχή τους σε μια συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ της ηγεσίας της Pfizer και της φον ντερ Λάιεν. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αρκέστηκε απλά να αναφέρει ότι η εξέταση αυτή έρχεται μετά από υψηλό δημόσιο ενδιαφέρον, τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν θα δημοσιοποιηθύν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times, είχαν δημοσιοποιήσει για πρώτη φορά μηνύματα που είχαν ανταλλάξει η φον ντερ Λάιεν και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, σχετικά με τη μεγαλύτερη σύμβαση που σύναψε η Ευρώπη για προμήθεια εμβολίων. Η σύμβαση αυτή προέβλεπε την προμήθειας μέχρι και 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου BioNTech/Pfizer, ενώ η συμφωνία θα ανερχόταν μέχρι και τα 35 δισ. ευρώ εάν εφαρμοζόταν πλήρως.

Χάθηκαν τα μηνύματα

Ορισμένους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2022, ο διαμεσολαβητής της ΕΕ, κατηγόρησε την Κομισιόν για κακοδιοίκηση, με την αιτιολογία ότι δεν αποοθήκευσε και δεν διατήρησε τα μηνύματα αυτά, στο πλαίσιο της ελευθερίας της πληροφόρησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη των μηνυμάτων αυτών, αρκέστηκε απλά στο να υποστηρίξει ότι «βραχύβια και εφήμερα έγγραφα δεν αποθηκεύονται», ενώ μάλιστα ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε τα μηνύματα αυτά και δεν τα βρήκε.

Με το… σίριαλ των εμβολίων και της αγοράς τους να συνεχίζεται, μόλις τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε μια έκθεση όπου ανέφερε ότι η Επιτροπή αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της φον ντερ Λάιεν στις συνομιλίες για τη σύμβαση με τη Pfizer.

Και εδώ έρχεται η υπηρεσία εποπτείας του προϋπολογισμού, η οποία διαπίστωσε ότι η επικεφαλής της ΕΕ παρέκκλινε από τον καθιερωμένο οδηγό που ακολουθήθηκε για προηγούμενες διαπραγματεύσεις με φαρμακευτικές για τα εμβόλια και επέλεξε να συνάψει προσωπικά μια προκαταρκτική συμφωνία με τη Pfizer, αντί να βασιστεί σε κοινές διαπραγματευτικές ομάδες. Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη σύμβαση, η Επιτροπή αρνήθηκε να παράσχει στο δικαστήριο οποιαδήποτε έγγραφα σχετικά με τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Την εξέταση των μηνυμάτων μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής και του Μπουρλά, ζητεί και η Βελγίδα ευρωβουλευτής από την ομάδα των Σοσιαλιστών, Καθλίν φαν Μπρέμπτ, η οποία προεδρεύει και της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κορονοϊό. Η ίδια τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν «πολλές πτυχές» της σύμβασης με τη Pfizer, συμπεριλαμβανομένων «των γραπτών μηνυμάτων και τυ γεγονότος ότι δεν έχει καταγραφεί η διαδρομή των προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων σε πρώτο βαθμό».

Η φαν Μπρέμπτ, δήλωσε επιπλέον ότι η αρμόδια επιτροπή για τον κορονοϊό «θα παρακολουθήσει την υπόθεση με μεγάλη προσοχή», ενώ αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της ΕΕ ανέφερε ότι η Επιτροπή «δεν έχει κάποιο σχόλιο σε αυτό το στάδιο».

Με πληροφορίες από το Politico & i-eidiseis