Απώλειες-σοκ για τους μισθούς του Δημοσίου

Τη χορήγηση διορθωτικού ποσού θα ζητήσει αύριο από τον πρωθυπουργό η ΑΔΕΔΥ

Αυξήσεις από 1,5% έως 1,7% στις συνολικές βασικές ακαθάριστες αποδοχές τους θα λάβουν από την 1η Οκτωβρίου 2008 οι 450.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Πρόκειται για τη δεύτερη δόση των αυξήσεων που προβλέπει η φετινή εισοδηματική πολιτική.

Η ενσωμάτωση των αυξήσεων αυτών θα έχει αποτέλεσμα οι βασικές αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο να αυξηθούν συνολικά για το 2008 κατά 3,4%-3,9%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί φέτος κοντά στο 4,5%. Η εξέλιξη αυτή θα έχει αποτέλεσμα οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων να κινηθούν φέτος σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 0,6%-1,1% από τον πληθωρισμό. Ετσι, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα υποστούν φέτος σημαντικού ύψους απώλειες στην αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων τους. Διαπιστώνοντας ότι η εξαγγελθείσα για φέτος εισοδηματική πολιτική δεν καλύπτει τις απώλειες εισοδήματος που προκαλεί στους δημοσίους υπαλλήλους η πέραν κάθε πρόβλεψης άνοδος του πληθωρισμού, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ προτίθεται να ζητήσει από την κυβέρνηση τη χορήγηση διορθωτικού ποσού αύξησης για όλους τους μισθούς του Δημοσίου, ώστε οι συνολικές αυξήσεις για το 2008 να υπερβούν το 4,5% που είναι ο αναμενόμενος πληθωρισμός. Το θέμα θα θέσει στην προγραμματισμένη για αύριο συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος.

Σύμφωνα με τους πίνακες των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που παρουσιάζει ο ΕΤ, με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης της εισοδηματικής πολιτικής, που προβλέπει αυξήσεις μόλις 2% στους βασικούς μισθούς όλων των μισθολογικών κλιμακίων και «πάγωμα» των λοιπών επιδομάτων και παροχών, οι συνολικές βασικές ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο (άθροισμα βασικού μισθού, κινήτρου απόδοσης και ειδικής παροχής 176 ευρώ) θα αυξηθούν από την 1η-10-2008 κατά 14 έως 23 ευρώ για τους υπαλλήλους της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.), κατά 16 έως 27 ευρώ για τους υπαλλήλους της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.), κατά 19 έως 31 ευρώ για τους υπαλλήλους της κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) και κατά 19 έως 33 ευρώ για τους υπαλλήλους της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.).

Η δεύτερη φάση της εισοδηματικής πολιτικής προβλέπει επίσης ότι από την 1η-10-2008 θα χορηγηθούν αυξήσεις 2%, από 6 έως 43 ευρώ το μήνα, στους βασικούς μισθούς των 155.000 στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών, καθώς επίσης και αύξηση κατά 27,3 ευρώ το μήνα στο επίδομα ειδικών συνθηκών που λαμβάνουν όλοι οι ένστολοι (το επίδομα θα αυξηθεί από τα 44,7 στα 72 ευρώ το μήνα).

Οσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι θα λάβουν από την 1η-9-2008 τη δεύτερη δόση των αυξήσεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Συγκεκριμένα, όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια αποδοχών που προβλέπει η Σύμβαση θα λάβουν από την 1η-9-2008 αυξήσεις 3%, οι οποίες θα προστεθούν στις αυξήσεις 3,45% που προέβλεπε η πρώτη δόση αναδρομικά από την 1η-1-2008. Το προεδρείο της ΓΣΕΕ που συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό αναμένεται να ζητήσει την καταβολή γενναίων ενισχύσεων για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους αλλά και την καταβολή επιδόματος θέρμανσης ύψους έως και 800 ευρώ. Πάντως η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει την καταβολή επιδόματος θέρμανσης που δεν θα ξεπερνά τα 330 ευρώ. Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης από 110 έως 330 ευρώ σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 5.910 ευρώ (όριο φτώχειας). Το επίδομα θα χορηγηθεί σε 2 μηνιαίες δόσεις και θα ανέρχεται σε 330 ευρώ για τους κατοίκους ορεινών, 220 ευρώ για τους κατοίκους ημιορεινών και 110 ευρώ για τους κατοίκους πεδινών περιοχών. Οι έξι παγίδες του ΕΤΑΚ που αυξάνουν στα ύψη το φόρο

Ελάχιστο όριο φορολογητέας αξίας τα 1.000 ευρώ το τ.μ. έχει καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών!Τον κίνδυνο να πληρώσουν σημαντικά υψηλότερο φόρο από αυτόν που πραγματικά αναλογεί στην ακίνητη περιουσία τους αντιμετωπίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Η νομοθεσία για την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) καθώς και η συνοπτική διαδικασία υπολογισμού των επιβαρύνσεων που καθιέρωσε το υπουργείο Οικονομικών κρύβουν τουλάχιστον 6 παγίδες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα:

1. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για το ΕΤΑΚ, το τέλος που οφείλει να καταβάλει κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα, εξάλλου, με την ίδια νομοθεσία, το ΕΤΑΚ επιβάλλεται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις επί της φορολογητέας αξίας των κτισμάτων (και των λοιπών υπαγομένων ακινήτων). Από τον συνδυασμό των διατάξεων αυτών προκύπτει ότι για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ των κτισμάτων οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα θεωρούν ότι η φορολογητέα αντικειμενική αξία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 1.000 ευρώ το τ.μ.! Oμως σε τουλάχιστον 200 περιοχές της χώρας ισχύουν αντικειμενικές αξίες χαμηλότερες από το όριο αυτό. Στις περιοχές αυτές, όπου οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται από 500 έως και 900 ευρώ το τ.μ., οι υπηρεσίες του υπουργείου θα υποχρεώνουν ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν ΕΤΑΚ αυξημένο από 11% έως και 100%!

2. Εάν στο Ε9 δεν έχει αναγραφεί τυχόν εμπράγματο δικαίωμα ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, το υπουργείο θα θεωρεί ότι ο ιδιοκτήτης κατέχει την πλήρη κυριότητα, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό. Eτσι, εάν ένας φορολογούμενους έχει την ψιλή κυριότητα σε ένα διαμέρισμα και δεν έχει δηλώσει στο Ε9 ούτε το είδος εμπράγματου δικαιώματος που έχει ούτε την ηλικία του επικαρπωτή θα πληρώσει φόρο για το 100% της αξίας του ακινήτου ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα φορολογούνταν για την πολύ χαμηλότερη αξία της ψιλής κυριότητας που έχει στο ακίνητο. Δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει περισσότερο φόρο.


3
. Στην περίπτωση συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως «δώματος», στον υπολογισμό αξίας ακινήτου θα λαμβάνονται οι συντελεστές που αφορούν τον τέταρτο όροφο. Και αυτή η περίπτωση κρύβει περισσότερο φόρο γιατί το «δώμα» μπορεί να βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του κτίσματος.

4. Εάν στο Ε9 δεν έχει συμπληρωθεί ποσοστό συνιδιοκτησίας, στον υπολογισμό αξίας ακινήτου θα λαμβάνεται αυτόματα υπόψη το μέγιστο δυνατό ποσοστό 100%.

5. Σε περίπτωση κενού αριθμού ιδιοκτήτη για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ το ακίνητο θα θεωρείται ότι ανήκει στον υπόχρεο.

6. Κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των κτισμάτων οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους συντελεστές εξοπλισμού (ύπαρξη κεντρικής θέρμανσης ή όχι, ύπαρξη ανελκυστήρα ή μόνο σκάλας) και τρόπου κατασκευής (από σκυρόδεμα ή ξύλο ή τούβλα ή τσιμεντόλιθους ή πέτρες κ.λπ.) που ισχύουν στο αντικειμενικό σύστημα και μειώνουν την τελική φορολογητέα αξία των διαμερισμάτων έως και 35%.

ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ