Απόλυτη αποτυχία του υπ. Υγείας για τους ανάπηρους

Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Περιθώριο δύο ετών για την έναρξη της εφαρμογής της κάρτας αναπηρίας, ή κάρτας λειτουργικότητας όπως προτιμούσε να την ονομάζει, έδινε στις 24 Σεπτεμβρίου 2004 ο πρώην υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης, σε ομιλία του σε ευρωπαϊκή ημερίδα για την αναπηρία, την οποία είχε διοργανώσει στην Αθήνα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης. Σε άλλη ευκαιρία λίγο καιρό αργότερα, ο Νικ. Κακλαμάνης είχε δηλώσει ότι “θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πετύχει στον τομέα της πρόνοιας εάν καταφέρουμε να θέσουμε σε εφαρμογή την κάρτα λειτουργικότητας (αναπηρίας)”.
Πού να φανταστεί τότε ο Νικ. Κακλαμάνης ότι το υπουργείο Υγείας δεν θα είχε έτοιμη την κάρτα αναπηρίας τέσσερα χρόνια μετά! Πού να φανταστεί ότι το υπουργείο Υγείας θα δυσκολευόταν ακόμη και να θέσει σε εφαρμογή τις κάρτες μετακίνησης για τους αναπήρους για το 2008!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να υπόσχεται και να “δεσμεύεται” για τα πάντα, έχει αποφύγει συστηματικά κατά τη διάρκεια της θητείας του να αναφερθεί στην κάρτα αναπηρίας. Όχι ότι οι εργασίες για την καθιέρωση της κάρτας αναπηρίας έχουν ανασταλεί, αλλά ο σχεδιασμός έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις αρμοδίων παραγόντων υπό τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Τροχάνη, οι αρμόδιοι παράγοντες δηλώνουν πελαγωμένοι και ουδείς είναι σε θέση να πει με σιγουριά πότε οι διαδικασίες για την καθιέρωση της κάρτας θα έχουν ολοκληρωθεί…
Είναι να απορεί κανείς πώς έφτασε το υπουργείο Υγείας στην ανάγκη να ζητεί έκτακτο κονδύλι ύψους 33 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του για τη μετακίνηση των αναπήρων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος. Είναι να απορεί κανείς πώς η κυβέρνηση δεν έχει επιλύσει ακόμη αυτό το πάγιο θέμα και χρειάζεται η αυριανή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να υπογραφεί εκ νέου συμφωνητικό με τους ιδιοκτήτες των αστικών και των υπεραστικών ΚΤΕΛ, σύσκεψη που πραγματοποιείται μόνο μετά από τις διαμαρτυρίες και την αγανάκτηση των ίδιων των αναπήρων.
Είναι προφανές ότι το υπουργείο Υγείας έχει αποτύχει παταγωδώς στην πολιτική του για τους ανάπηρους. Το είχε προβλέψει με τον δικό του τρόπο ο Νικ. Κακλαμάνης. Το λιγότερο που οφείλει να κάνει τώρα το υπουργείο Υγείας είναι να πάψει επιτέλους να επιβαρύνει περαιτέρω αυτήν την πολύ ευπαθή ομάδα του πληθυσμού της χώρας. .